Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Holistik (Entegratif-Bütüncül) Tıp nedir?

Holistik (Entegratif-Bütüncül) Tıp nedir?
 

tamamlayıcı tıp


Bütüncül tıp alternatif tıbbi yöntemlerle klasik tıbbi yöntemlerin bir arada uygulanmasıdır. Dünyanın değişik gelişmiş ülkelerinde bazı üniversiteler ve hastaneler integratif tıp bölümleri açmaya başlamışlardır. Tıpta teknoloji kullanımının çok artmasına ve ilaç kimya sanayinin çok gelişmesine rağmen birçok hastalığın iyileşmesinde fazla bir ilerleme sağlanamamıştır.

Bilimsel araştırmalar hergün hastalıkların nedenlerine yönelik daha derin nedenler bulmaktadır. Bu nedenleri düzeltmeye yönelik yeni genetik mühendisliği temelinde ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlar hastalarda görülen yan etkileri azaltmasına rağmen yinede beklenen o kalıcı iyileşmeyi sağlamamaktadır. Kronik hastalıklarda ( oto immün hastalıklar, kalp ve endokrinolojik –şeker gibi- hastalıklar, bir çok mide barsak hastalığı, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar, cilt hastalıkları, kronik ağrılar,akciğer hastalıkları, kan hastalıkları, nedeni açıklanamayan infertilite, kronik enfeksiyonlar, kemik erimesi)

Bu nedenle basit yöntemlerle hastalığın ortaya çıkmasını önleme olasılığı olan ya da mevcut hastalığı ortadan kaldırma potansiyeli olan yöntemler ve yaklaşımlar günümüz tıp sanayi tarafından güçlü bir şekilde engellenmeye çalışılmaktadır. Ama teknoloji birazda ters tepen silah gibi olmuştur. İnternet sayesinde iletişim ve bilgi paylaşımı Dünya için anlık olmuştur. Doğu kökenli olan beden enerjisini dengelemeyi ve ruhsal ve zihinsel sağlığı düzeltmeyi hedefleyen meditasyon, yoga, EFT, hipnoz gibi teknikler hakkındaki bilgi hızla yaygınlaşmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. Bu tekniklerin değişik hastalıkları önlemede veya iyileşmesine katkıda bulunmasıyla ilgili bilimsel araştırmalarda her türlü engelleme çabalarına rağmen hızla artmaktadır. Bu teknikleri uygulayan kurumların oluşturduğu birlikler kendi bilimsel dergilerini çıkarmaya ve araştırmalarını yayınlamaya başlamışlardır. Tüm bilimsel tıbbi araştırmaların özetlerinin yer aldığı data bankası Pubmed’de yoga tedavisi hakkında 1676, farkındalık meditasyonu hakkında 2223, hipnoz hakkında 12333, reiki hakkında 1763 bilimsel yayın bulunmaktadır.

Holistik tıp uygulayıcısı bedenin sadece fiziksel madde olduğu görüşünü reddeder. Madde ve enerji etkileşiminin insan bedeni içinde geçerli olduğunu bilir. Beden enerjisinde oluşan bozuklukların fiziksel hastalıkların nedeni olduğunu kabul ederek beden enerjisini yeniden düzenlenmesini ya da bozulmamasını sağlayacak şekilde odaklanır. Ruhsal hastalıklar ise beden enerji düzenindeki bozuklukların kişinin bedenine olumsuz hisler olarak yansımasından başka bir şey olmadığını bilir. Bu nedenle enerji ve hisler temelli yapılacak zihinsel çalışmalar bir süre sonra bedendeki bozukluğu onarmaya ve kişide iyileşme yönünde bir akışa neden olur. Holistik tıp modern tıbbi uygulamaların enerji ve zihinsel temelli değişim teknikleriyle birlikte uygulanmasına denmektedir.  Gelecekte fiziksel ya da ruhsal sorunları olan kişilerin bu teknikleri kullanması için her hastanede ya da tıp merkezinde yeni birimlerin açılması kaçınılmaz görünmektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde hemen her ciddi tıp kuruluşunun halktan gelen talep nedeniyle integratif tıp merkezi mevcuttur. Türkiye’de ise bu tip uygulamaları hastalarında uygulamaya çalışan kişiler hala eleştirilmeye, dışlanmaya ve susturulmaya çalışılmaktadır. Ama bilgi evrenseldir. Bilgi evrendedir. Evrendeki bilgiyi yok saymak devekuşu gibi kafayı kuma gömmekten başka bir şey değildir.

Maryland Üniversitesi hastanesindeki integratif tıp bölümü 20. Yılını tamamlamıştır. (http://www.compmed.umm.edu/default.asp)

 
Toplam blog
: 13
: 5872
Kayıt tarihi
: 27.08.06
 
 

1955 İstanbul doğumlu. Kadın Doğum Uzmanı. Hastalıkların zihinsel neddenlerive çözümleri üzerine ..