Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '09

 
Kategori
Sinema
 

Hollywood: güzergah Türkiye

Hollywood: güzergah Türkiye
 

Jason Bourne Ortaköy'de


Eğer bir yapımcı olsaydınız, eşsiz doğa güzelliklerine ve muhteşem tarihi eserlere sahip bir ülkede film çekmek istemez miydiniz? Şüphesiz böyle bir yer de zaten yapımcıların vazgeçilmezleri arasında olurdu. Türkiye için söylenen ilk cümle geçerliyken, ikinci cümleye çok da yanaşmadığını görüyoruz. Bir film için tüm imkanlara sahipken neden dev bütçeli Hollywood yapımlarını Türkiye'de görmüyoruz?

Bunun en büyük nedeni Sinema Teşvik Yasası olarak bilinen ve yapımcıların vergi, gümrük ve stopaj gibi işlemlerini kolaylaştıran yasanın Türkiye'de hala bulunmaması. Son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşanmasına rağmen beklenen büyük adım bir türlü atılamıyor. Filmlerin çekildiği ülkelere ve mekanlara yaptığı katkı azımsanmayacak derecede. Bunun en önemli örneğini Fas'ta görüyoruz. Sinema endüstrisinden Fas, Hollywood'un bugün adeta arka bahçesi konumunda. Özellikle savaş sahneleri içeren filmlerin bir çoğunun burada çekildiğini düşünürsek, bu tez doğrulanmış olacaktır. Bu durum Fas turizmine de büyük katkısı olduğu aşikar. Turizmdeki artışın yanında bölge halkının filme yönelik oluşturulan giyim mallarının satışından elde ettiği gelir de oldukça fazladır.

Brad Pitt, Eric Bana ve Orlando Blooom gibi ünlü oyuncuların rol aldığı 2004 yapımı Truva filmi de Fas ve Malta'da çekilmiştir. Truva filminin konusunu bilmeyen yoktur. Film, bugün Çanakkale'de bulunan bölgede gerçekleşen bir savaşı anlatıyor. Biz ise bu savaşı olması gereken yerde değil de Fas ve Malta'dan izliyoruz malesef. Truva filmi Çanakkale yöresinde çekilmiş olsaydı, Çanakkale turizmine yapacağı katkı oldukça büyük boyutlarda olacaktı. Hatta yapımcıların bu filmi gerçek mekanında çekmek istedikleri ama malesef bahsedilen engellere takıldıklarından Fas ve Malta'yı tercih ettikleri de yazılıp çizilmişti.

Mumya filmlerini Mısır Hükümetinin Hollywooda ısmarladığı düşünülürse, ülkelerin sinemanın gücünü keşfettiklerini görmemiz mümkündür. Haliyle Mısır turizminde bu filmler sonrası büyük bir patlama olmuştur. Sinemada film platosu olarak kullanılan bir başka ülke de Yeni Zelanda'dır. Yüzüklerin Efendisi ve Narnia Günlükleri filmleri burada çekilmiştir.

İzlediğimiz bir filmde ana karakteri filmin sonunda Ortaköy'de boğaza doğru çayını yudumlarken görmek aslında hayalden ötesi olmalı. Ya da genç aşıkların Pierre Lotide Haliç'i seyretmeleri. Beyazperdede severek izlediğimiz filmleri bir gün neden Türkiye'de görmeyelim ki? Hollywood Türkiye'yi çoktan keşfetti, peki Türkiye Hollywood'u ne zaman keşfedecek?

 
Toplam blog
: 92
: 2632
Kayıt tarihi
: 28.01.09
 
 

Parliament Sinema Klübü'nde yayınlanan filmleri izlemek için çocuk halimle uykudan feragat ettiği..