Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Şubat '14

 
Kategori
Sinema
 

Hollywood neden Osmanlı filmi çevirmedi?

Hollywood neden Osmanlı filmi çevirmedi?
 

Basit tuvalet su tankını bile filmlerinde kullanan (Rezervuar Köpekleri)  Hollywood nedense bildiğim kadarıyla 600 yıllık Osmanlı saltanatını filmlere konu etmedi. Belki kıyısından köşesinden dokunmuştur ama konusu Osmanlı diyebileceğimiz bir film hatırlamıyorum.

Yani Hollywood’un yapacağı Osmanlı filmleri dünyanın her yerinde büyük gişe yapar, ses getirebilirdi. Amaç da bu değil miydi zaten. İşte görüldüğü gibi bugünlerde, çok da yeterli olmayan bilgi, kaynak ve imkânlarla yapılan Muhteşem Yüzyıl Türkiye’de kapalı gişe oynuyor. Bu tür dizi ve filmlerin daha güçlü para ve teknikle Hollywood tarafından yapıldığını düşünsenize… General Patton, Braveheart gibi unutulmaz Hollywood filmlerinin yanında belki hikâye, belki abartma ama Malkoçoğlu, Battal Gazi, Kara Murat ve dahi üç kıtada sayısız zaferleriyle Otoman Empire Hollywood’un dünyaca ünlü yönetmenlerine muhteşem bir arşiv sunacaktı.

Amerikalıların Türklerin kendi tarihine saygı anlamında “her ülke kendi tarihini kendi çeksin, onurunu yaşasın” etik anlayışıyla bunu yapmamış olma ihtimali var.

Belki çok abarttığımız için bize öyle geliyor olup muhteşem sandığımız tarih sayfalarının Hollywood’un ilgisini çekecek kadar görkemli olmadığını söyleyeceğiz ama ortada da üç kıtaya hâkim olan bir imparatorluk var. Belki de riskli bir proje olarak gördüler. Öyle ya kılıç sallama dışında bir yeteneği olmayan insanları kim niçin izlesin!

Ayrıca Amerikalılar da biraz ırkçıdır; kovboy filmleriyle Dallas dizisiyle şunla bunla dünyaya yaydıkları “üstün Amerikalı” imajı yenilmez denilen Napolyon’u dize getiren Cezzar Ahmet Paşa nedeniyle çizilebilirdi.

Ve yine dünyada Osmanlının seveni kadar düşmanı da var; bu tür filmler bu ülkelerin Amerika ile arasını bozabilirdi.

Türkler kendi tarihlerini nasıl yapmışlarsa öyle çeksinlerdi. Bu barbarların tarihlerini film yapıp bir de onları ödüllendirmek Amerika’ya ihanet değil miydi? Hollywood hiç bunu yapar mıydı?

Öte yandan Osmanlı’yı dünyaya anlatmak biraz da İslam’a hizmetti; çünkü Osmanlı İslam’ın adeta kılıcıydı. Kendisi Hıristiyan olanlar bunu niçin yapsındı? Gerçi The Message (Çağrı) filmi de Hollywood yapımıydı ama bu istisnaydı.

Ya da hiç aklımıza gelmeyen, kovboydan yeniçeri olmazdı…

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..