Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '07

 
Kategori
Güncel
 

Hollywood'un kahramanları ve biz

Hollywood'un kahramanları ve biz
 

Kafamıza çuvalları geçirdiğinden beri, Amerikan askeri, eskisi gibi kahraman ya da dost değil gözümde.
'Kahraman ve dost' diyorum, ben 'Er Ryan'ı kurtarmak'ın, 'Top Gun''ın, 'Kirli onikili'nin, 'Çin plajı'ın ve benzeri bir dolu Hollywood filminin yalancısıyım...Bu filmleri seyredip de Amerikan askerinin kahramanlıkları'na hayran kalmayan, onun tarafını tutmayan kimse var mıdır?..ya da, dizi dizi öldürdükleri veya zekice planlarla ellerinden kurtuldukları Güney Amerikalı, Alman, japon, Ortadoğulu kötü adamlardan nefret etmeyen?..

Biz kahraman Amerikan askeri'nin öyküleriyle içiçe büyüdük, o hep iyinin-doğrunun yanında, kötünün ve yanlışın tam karşısında olurdu. Ve bir kaç zaiyatla da olsa hep kazanırdı. Çünkü haklıydı.

Çuval olayında, yaşananlar bir film olsaydı, Amerikan askerinin tam karşısındaki 'kötü ve yanlış' rolü bize kalırdı. Çünkü bu senaryolara göre Amerikan askeri asla hata yapmazdı.
Ve bu durum, yani Hollywood filmlerinin 'kötü'sü rolüne layık görülmek bunca yıldır aklıma ince ince işlenen Amerikalı imajını da, iyi-kötü kavramlarını da altüst etti:

Kuzey Irak'ta Türkiye'ye gösterilen aba altı sopası, Hollywood'dan tanıdığım Amerikalılara yakışıyor muydu?.. Daha açığı, kendi ülkesindeki terorist eylemi bahane edip binlerce km ötedeki bir ülkeyi işgal eden, bir coğrafyada onulmaz bir yara açan Amerika, benim terorist olduğunu yüzlerce kez ispatlamış bir örgüte karşı sınırötesine çok değil en fazla 150 km girmeme neden böylesine karşıydı?..

Sorunun yanıtı iki şıktan biriydi:
ya biz kötüydük,
ya da Hollywood'un askerleri o kadar da kahramandeğildi. Bize yıllardır seyrettirilen 'adalet bekçisi' Amerikan ordusu, o kadar da adil bir bekçi değildi...Bir ülkenin, bir grup insanın Hollywood filmlerindeki 'kötü'lerden olması ise an meselesiydi. Bu filmler gerçeklerin üstüne gerilmiş bir illüzyon perdesiydi.

Bizse (sıradan insanlar, uluslararası poltikanın p sinden anlamayanlar), başka ülkelerin sıradan milyonları gibi seyrediyorduk, seyrederken cips yiyor, kolamızı yudumluyorduk.

Bugünlerde sınırı 'yanlışlıkla' geçen jetler falan...Tam bir bilinçaltı karmaşası...

 
Toplam blog
: 146
: 1061
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Hep yazmak istedim. İnsan düşüncelerini yazıya dökünce kendi başınadır çünkü, kaygısız, katıksız ..