Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '09

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Hollywood ve Bollywood’dan sonra sinema 2.0 modeli: Nollywood

Hollywood ve Bollywood’dan sonra sinema 2.0 modeli: Nollywood
 

Hollywood’u biliyoruz. Slumdog Millionaire filmiyle beraber Bollywood’u da dünya artık tanıyor. Sırada ise Nollywood var. Nijerya, kıt kanaat kaynaklarıyla dünyanın en büyük üçüncü film endüstrisine ev sahipliği yapıyor. Yılda 2500’den fazla film üreten Nollywood, ortalama 10-15 bin dolar bütçeli filmleriyle bütün dünyanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Nollywood’un merkezi Nijerya’nın 14 milyon nüfuslu başkenti Lagos.

Nollywood, aslında 1992’de elektronik tüccarı Kenneth Nnebue’ın bütçesi olmadan “Living in Bondage” isimli bir filmi çevirmesiyle başlamış. Nollywood, üretilen film sayısı bakımından Hollywood ve Bollywood’a şimdiden yetişmiş durumda. Her ay 200’ün üzerinde Nollywood filmi piyasaya çıkıyor ve iki dolardan alıcı buluyor. Kısacası, Lagos’ta elektriğin sık sık kesilmesi, maddi imkansızlıklar, yapısal engeller Nijeryalı sinemacıların sinema aşkına ket vuramıyor. Peki Nollywood nasıl bu kadar başarılı olabildi? Esnek iş modelleri kurarak film sevdalılarının önündeki yapısal engelleri kaldırarak. Amatör-profesyonel isteyen herkes film çevirebiliyor. Herkes hayalindeki projeyi ve filmi imkanlar kısıtlı da olsa istediği esneklikte hayata geçirebiliyor. Belki de Sinema 2.0 diyebileceğimiz esnek bir iş modeli ortaya çıkıyor.

Yeşilçam 2.0 nasıl olacak? Türk sineması nasıl dünyaya açılacak ve küllerinden yeniden doğacak? Evet, Nollywood’dan sonra küresel anlamda en büyük çıkışı artık Yeşilçam olarak bizler yapmalıyız. Artık küresel platformda Yeşilçam’a da “Yollywood” ismi takarlar mı bilemem, ancak Türkiye’mizi, İstanbul’umuzu, Anadolumuzu dünyaya en güzel tanıtma yöntemi Türk dizilerinden değil Türk sinemalarından geçiyor.

 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..