Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '17

 
Kategori
Kitap
 

Homo Deus

Homo Deus
 

Bu Deus başka bir Deus…

Daha önce; İnsan türünün kısa bir tarihini konu eden; “Hayvanlardan Tanrılara SAPIENS” kitabını beğeniyle okuduğum İsrailli yazar YUVAL NOAH HARARI’nin Yarının kısa bir tarihi HOMO DEUS kitabını da beğeniyle, dikkatle ve altını çize çize okudum… Bizim niye bu tür yazarlarımız yok diye de kıskandım…

Elinizden bırakamayacağınız, ara sıra da tekrar tekrar okumak ve bilgilenmek için mutlaka kitaplığınızda bulundurmanız gerekli önemli bir kaynak kitap.

HOMO DEUS’u bir tarih, bir sosyoloji, bir felsefe, bir psikoloji, bir antropoloji, bir biyoloji, bir coğrafya, bir dinler tarihi ve bir ekonomi kitabı olarak da okuyabilirsiniz…

Yazar, engin bilgi, deneyim, araştırma ve sorgulamaya yönelik bir felsefi anlayışla yarının kısa bir tarihine yönelik önkestirimler yapıyor… Bunu yaparken önemli kaynaklara başvuruyor ve karşılaştırmalar yapıyor…

Homo Sapiens, günümüzün insanı demek, yazar bu kavramdan yarının insanını düşünüyor-kurguluyor- ve adına “Homo Deus” diyor. Homo Deus: Tanrı insan, bugünkü insanın gelecekteki torunları oluyor. Bir ölçüde Nietzsche’nin üst insanıyla- insanötesiyle- örtüşen bir yanı da var gibidir. Nietzsche’ye göre: İnsan, hayvan ile insanötesi arasında yer almaktadır. Bu nedenle insan mertebesi alt edilmelidir. İslam felsefesinde sufilerce ifade edilen “insan-i kâmil” model insan olarak Nietzsche’nin üst insanıyla –über Mensch- bir ölçüde örtüşüyor gibidir…

Kitaptan bazı kısa alıntılar yapmak istiyorum. Alıntılar her ne kadar kitap hakkında bir kanı oluşturmazsa da; altını çizdiğim birkaç alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum…

* Tarihçiler, geçmişi tekrar etmeyelim diye değil, geçmişten kendimizi kurtaralım diye geçmiş üzerinde çalışırlar.

* Firavunlar, Mısır’ı üçbin yıl, papalık ise Avrupa’yı bin yıl yönetti. 2. Ramses döneminde bir Mısırlıya bir gün firavunların yok olacağını söyleseydiniz, muhtemelen dehşete kapılıp,”nasıl firavunsuz yaşarız? Düzen, barış, adaleti kim sağlar ?”derdi. Ortaçağda insanlara tanrının öleceğini söyleseydiniz korku içinde “Nasıl yaşarız” Hayatımıza kim anlam verip bizi kıyametten koruyacak? diye feryat ederlerdi.

*  Binlerce yıl boyunca Homo sapiens- günümüzün insanı- küresel ekolojideki değişikliğin en önemli faili olmuştur.

Grimm Kardeşler’in diyarı, Kırmızı Başlıklı Kız ve Hain Kurt’un ülkesi Almanya’da bugün kaç tane kurt yaşıyor dersiniz? Yüzden az… Öbür taraftan Almanya 5 milyon evcil köpeğe ev sahipliği yapıyor.

* Memeliler sadece yemekle yaşayamaz, duygusal bağlara da ihtiyaç duyarlar. Milyonlarca yıl önce evrim maymunları karşı konulmaz bir duygusal bağ kurma isteğiyle programlamıştır.

* Akdeniz Havzasının bir zamanlar en kıymetli tanrıları olan Zeus ve Hera, bugün kimse onlara inanmadığı için artık tarihsel bir figürdürler.

* Roma’daki Papa kutsal babamızdır, onun emirlerine uymalı ve sözünden çıkmamalıyız. Çaldığımızda ya da öldürdüğümüzde bizi cehenneme gönderecek tanrı, Müslümanları öldürdüğümüzdeyse bizi cennetinde karşılayacaktır…

* Shakespeare’nin zamanında bir lisans öğrencisi Oxford’dan sadece iki sonuçla ayrılabilirdi; diplomayla ya da diplomasız. Kimsenin aklına öğrencilerin birine 74, diğerine 88 vermek gelmiyordu.

Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazsından da kısa bir alıntı yapmak istiyorum. Yola önemsiz bir hayvan olarak çıkan Homo sapiens, tanrılar katına ulaşmak uğruna kendi sonunu mu hazırlıyor?

Hümanizmin nasıl dünyaya hâkim bir din haline geldiğini ve hümanizm rüyasını gerçekleştirmeye çalışmanın aslında neden insanlığın kendi sonunu getireceğini incelemektir. İşte bu kitabın temel meselesi budur.

Homo Deus, kitabını beğeniyle, ilgiyle okuyacağınızı düşünüyorum. Yaşamın, insan olmanın anlamını ve insanlığın geleceğini sorgulamak istiyorsanız bu kitabı okumanız gerekir. Dünden bugüne, bugünden yarına insanoğlunun sonu nereye varacak… İnsanın geleceğine yönelik bazı ön kestirimler yapılabilir mi?

Tüm bunları sorgulamak ve düşünmek için tam size göre bir kitap… Ülkemizde de haklı olarak çok satan kitaplar arasına giren “Homo Deus” Kolektif Kitap tarafından yayınlanmış. Başarılı çevirisine de Poyzan Nur Taneli yapmış…

Kitap okuyun, okutun, kitapsız kalmayın…

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..