Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '07

 
Kategori
Blog
 

Homo Sapiens Blog Yazarları

Homo Sapiens Blog Yazarları
 

Jean-Paul Sartre'nin insanı "kazayla doğmuş, yanlışlıkla yaşayan, bilgisizlik içinde ölen" bir varlık olarak tanımlaması, Cumartesi akşamı katılmaktan büyük keyif aldığım MB toplantısında bu yazıyı kafamda kurgulamamı sağladı. Hepimizin bildiği gibi insanın gerçek atası homo sapiens'dir. Bazı antropolog ve bilim adamları homo sapiens'in atasının ise homo neandertalensis olduğunu ileri sürmektedir.

Çok değerli bilim adamı Afşar Timuçin'in üç ciltlik Düşünce Tarihi adlı yapıtını incelediğimde karşıma homo neandertalensis ve homo sapiens karşılaştırması çıktı. Fiziksel özelliklerinin karşılaştırılması bu yazıda ele almak istediğim bir özellik değil. Homo neandetalensis özetle; toplumsal yaşamı sınırlı olan, teknik açıdan becerikli ancak sanatla hiç bir ilgisi olmayan, çok büyük bir ihtimalle müzik ve dans duygusunun bulunduğu -ki bu maymunlarda da tespit edilmiştir- doğal gereksinimlerinin dar çerçevesinden çıkamamış, ilkel insan şeklinde betimlenebilir.

Çevremize şöyle bir baktığımızda, kahvelerde işsiz güçsüz vakit geçiren, kendilerine ait olmayan fikirleri kendi eksik bilgileriyle harmanlayıp "geyik muhabbeti" dediğimiz boş sözlerle zaman öldüren, bir müzik sesi duyduğunda bilinçsizce mırıldanıp, dans etmeye çalışan, evdeki eşinin dışarı çıkmasını yasaklayıp, ama kendisini ordan oraya atan, caddelerde yürürken bizlere bakıp pis pis sırıtan, ama konuşmak için yanına gittiğimizde nereye saklanacağını şaşıran, kendi ilkel kavrayışları çerçevesinde güya sosyalleşen, sosyal becerilerden yoksun insan tiplerinden ne kadar da çok olduğunu hangimiz inkâr edebiliriz ki? İşte bunlar bence homo neandertalensis tiplemesine uygun olanlar.

Ben blog yazarlarına homo sapiens diyorum. Çünkü homo sapiens'lerde düzgün bir toplumsal yaşam söz konusu olup, sanat duyguları oldukça gelişmiştir. Manevi yaşamları dengeli ve düzgündür. Gelişime ve gelişmeye açıktırlar. Sosyal toplantılar onlar için yaşamlarının en önemli aktiviteleridir. Düşünmeye ve düşünenlere değer verirler.

Milliyet Blog türünün ilk örneği olduğuna göre, bence hepsi birbirinden değerli blog yazarları homo sapiens yani yeni insan'dır. İyi ki varsınız.

 
Toplam blog
: 116
: 1883
Kayıt tarihi
: 24.10.06
 
 

Emekli Deniz Öğretmen Subayım. Felsefe ve yabancı dil eğitimi üzerine çalışmaktayım. Yazmak ise b..