Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '11

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hormonlu gıdalar

Türkiye Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında yer alan endüstrisi hızla gelişmekte olan bir tarım ülkesidir. İklimi, tabii güzellikleri, tarihi ve maden kaynakları bakımından dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır. Bizim yaşadığımız topraklar altın değerinde, ama biz bu verimli toprakların kıymetini bilemiyoruz. Güneşi, denizi, toprağı, tarihi bu kadar değerli bir ülke söyleyebilir misiniz?.. 

Tarım da yetiştirilen ürünlerimizde hormon ilaçları kullanılmaktadır. Avrupa da hormonlu ilaçlar yasaklanmış. Yetiştirdiğimiz ürünlerin bir bölümü dışarıya ihraç edilmektedir. Daha gümrük kapılarında, sattığımız ürünler tahlil edilmekte ve hormonlu ürünler geri iade edilmektedir. Canım onun da kolayı var. Aynı ürünleri ( sebze, meyve ve benzeri ) iç piyasaya sürersiniz olur biter. Vatandaşımız alışkın. 

Pazar yerinde çalışan ve satıcılık yapan bir esnaf arkadaş “Meyve, sebzelerin hepsi hormonlu, benim malım hormonlu değil diyen yalan söylüyor. Adam tarlaya bir hormon atıyor, o yerden alacağın mahsulün miktarı üç –dört katına çıkıyor. Ölenlerin çoğu kanserden ölüyor. Türkiye’de insan sağlığına önem verilmiyor. Canım ölen ölür kalan sağlar bizimdir.” 

Yediğimiz, içtiğimiz her şey hormonlu. Meyveler, sebzeler, küçük baş ve büyük baş hayvanlar hormonlu. Hormon ilaçları kimyasal maddelerden yapılmaktadır. Para hırsıyla insanları hormonlu gıdalarla zehirlemek doğru bir davranış mı?.. Kardeşim natürel (doğal) ürünleri yetiştirsen, bu ürünleri azda olsa maliyetinin üzerinde satsan fenamı olur?... Böyle olursa; anne, baba ve çocuklarımız erken yaşlarda mevta olmazlar. Yıllarca hastaların tedavisi ve bakımı ile uğraşmayız. Devletin ve milletin milyarlarca lirası heba olmaz. Natürel gıdalar, hormonlu gıdalardan tat ve lezzet bakımından farklıdır. 

Natürel ürünlerin insan sağlığına katkıları daha çoktur. Meyveler, sebzeler vitamin deposudur. Çocukluğumuzda yediğimiz meyve ve sebzelerin, hayvansal gıdaların tadı hala damağımızda. Şimdi 40- 50 yaş ve daha yaşlı olanların, çocukluğunda, gençliğinde hormon’u bilmediklerini söylesem inanır mısınız?.. 

Avrupa da yasaklanan ilaçlar bizde niçin yasaklanmıyor?. 

Türk toplumu, insanı daha iyi yaşamaya layık değil mi?. 

Ülkemizde kanser hastalıklarında artış var. Kendi kendimizi zehirliyoruz. Tarım ve hayvansal ürünlerin, gıdaların denetimi niçin yapılmıyor?.. Nerdeyse her aile de bir kanserli hasta var. Çevremizde vefat eden kişilerle ilgili “Neden öldü? Hasta mıydı?.. “ diye sorduğumuzda “ Kanserdi!..” cevabı veriliyor. 

Tarım ve sağlık bakanlıklarımız gıda üretiminde kullanılan kimyasal ve hormonlu ilaçlar konusunda gerekli önlemleri alabilir ve denetimleri yapabilir. Başka ülkelerin vatandaşlarına yedirmediği kimyasal katkılı gıda ürünlerini biz niye yiyelim?.. 

Sağlıklı ve mutlu yaşamak insanların hakkı değil mi? 

Ne dersiniz sevgili okurlar?... 

Ahmet DEMİR-Salihli 

 
Toplam blog
: 58
: 809
Kayıt tarihi
: 09.10.10
 
 

Şiir ve makaleler yazıyorum. Yazılarım Salihli Sektör Gazetesinde yayınlanıyor. ..