Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '15

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Horozlar sabahları neden öterler?

Horozlar sabahları neden öterler?
 

Japonya'daki Nagoya Üniversitesi'nden Suyoshi Shimmura ve Takashi Yoshimura, gün doğumunda öten horozların zamanı nasıl bilebildiğini araştırdı.

Araştırma kapsamında, bir grup horoz, daha önceden içine kamera yerleştirilmiş karanlık bir odaya koyuldu. Horozlar günün her saati ötse de büyük bir kısmı gün doğumunda öttü.

Hiç güneş ışığı görmeden 2 hafta karanlık odada tutulan horozların, biyolojik saatleri giderek bozuldu ve daha sık zamansız ötmeye başladı.

Deneyin diğer 2 haftalık dönemini de karanlık odada geçiren horozlar, 24 saate dayanan biyolojik ritimlerini tamamen kaybederek, gün doğuşunu ayırt edemez hale geldi.

Toplamda 4 hafta karanlık odada tutulan horozların, ışık görmedikleri için biyolojik ritimlerinin tamamen bozulduğu ve yeniden harekete geçmesi için ışığa ihtiyaç duydukları belirlendi.

Burada horozların her sabah aynı saatte ötmelerinin nedeni ortaya konuluyor. Horozların ötmesi gün ışığına bağlanıyor ama denilebilir ki gündüz de güneş var neden gündüz ötmüyorlar da sabah ötüyorlar. Burada bu hayvanların karanlıktan aydınlığa geçilme durumunda zamanın ritmiyle biyolojilerinin harekete geçtiği düşünülmeli.

Hayvanlar malum içgüdüleriyle hareket ederler. Yaptıkları davranışlar da işte bu içgüdüleriyle hareket sonucu oluşan öğrenilmiş davranışların tekrarıdır. Ama sabahları sadece horoz öter. Diğer bazı hayvanlar da öterler ama günün başka saatlerinde.

Horozun ötmesi değil sanki sabahın oluşunu bildirmek için ötüyor gibi olması (gibisi fazla, sanki gerçekten bu nedenle ötüyor) önemli. Horozun ötmesi sabahın oluşunun göstergesi midir? Sadece gerçek güneş doğumunda değil sabahın oluşu hissini veren karanlıktan aydınlığa çıkış (mesela ışıklar yanmıyorken birden ışıkların yanması) halinde de horozlar öterler mi?

Sanki bana ötmezler gibi geliyor. Deney öyle demese de horozların ötmesi sadece güneş ışığı değil sabahın olduğunu anlatan bütün argümanları da birlikte algılıyor gibi. Horoz adeta sabahın geldiğini biliyor ve çalar saatinin düğmesine basıyor.

Ama işte bu nasıl ve neden oluyor. Hayvanlarda algı var. Işığın etkisi büyük. Bu algı sonucu beyine sinyal mi gidiyor. Ama karmaşık bir yaratıktan değil alt tarafı bir hayvancık olan tavukgillerden basit bir canlıdan bahsediyoruz. Yani bence bu kadar derin değil.  Çocuk annesini görünce ağlar ya işte öyle horoz cinsine özgü gün ışığına verilen tepki.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..