Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '07

 
Kategori
Felsefe
 

Hrant Dink cinayeti ve akla getirdigi soru, 'olan her şey hayrımıza mıdır? '

Olan her şey / (Tum Eprovler) hayrımıza mıdır? Bence bu sorunun cevabi ‘ evet ’ tir. Bazi insanlar daha da ileri gider ve ‘ şer diye bir sey de yoktur, sadece hayr vardir ’ derler. Ancak insanlarin buyuk cogunlugu ve Kutsal kitaplara gore, hayr da şer de vardir. Ben, kelimelere cok bilinen anlamlari disinda, alisilmadik anlamlar yuklemenin, anlamayi ve ogrenmeyi zorlastiracagina inanirim. Zaten, hayr-ser yoktur, diyenlere, ‘tekamulu celmeleyen ve destekleyen seyler var midir? diye sordugumda, ‘Evet’ cevabini aldigim icin, ‘tekamulu celmeleyen seylere şer / kötü ve destekleyen seylere de hayr / iyi demeyi yanlis bulmam. Ote yandan şer gibi gorunen seyler zaman icinde hayr'a donusebilir. Bu durum Tasavvuf ehli Erzurumlu Ismail Hakki Efendi(1703-1780) ‘Marifetname’ isimli eserinde soyle aciklanmistir,

Hak serleri hayr eyler

Zannetme ki gayr eyler

Mevla gorelim neyler

Neylerse guzel eyler.


Yani, Tekamulu geciktiren, celmeleyen, SER dedigimiz seyler dahi bizim bir bilgiyi idrak etmemiz icin basimiza gelirler. Eger o olaydan idrak etmemiz gereken bilgiyi ogrenememissek, daha sert bir olay, ayni bilgiyi fark etmemiz ve davranislarimizi duzeltmemiz icin tekrar yasanir. Yani okudugumuz bir gazete haberi, roman, TV filmi, bir arkadasimizin yasadigi bir olay, bizi idraklendirmeye yetmisse benzer bir olayi bizzat yasamamiza gerek kalmaz. ‘Anlayana Sivri Sinek Saz, kimine Davul, Zurna az’ atasozu isin ozunu cok guzel anlatir.

Bence her eprov (Duygu, dusunce ve eylem olarak yasadigimiz, gozlemledigimiz her sey) bize tekamul etmemiz icin gerekli bir bilgiyi ogretmeyi amaclar ve yaptiklarimizla o eprovu biz hak eder ve cagiririz. Bu nedenle basimiza gelen iyi-kotu, hayr-ser olarak niteledigimiz her sey, Deterministik bir hak edisin, liyakatin eseridirler ve hic bir eksıklik, fazlalik soz konusu degildir. Dolayisiyla, OLAN HER SEY HAYRIMIZADIR. Aksini dusunmek, ilahi bir adalet olmadigini, evrendeki olaylarin ve basimiza gelenlerin bir tesadufler zinciri olduguna, inanmayi gerektirir. Inanan inanabilir ancak ben Determinizme/Belirlenimcilige inanirim. Sir Isac Newton Belirlenimcilik / Determinizm yasasini su sozleriyle tanimlar;

‘Her etki, kendisine esit ve zit yonde bir tepki olusturur’ Halk deyimiyle, ‘Ne ekersen onu bicersin’

Determinizm, o kadar temel bir yasadir ki diger ilahi yasalarin tumu ona uymak zorundadir. Hic bir insan, ‘Sempati / Cazibe / Cekim / Benzer benzeri ceker’ yasasina uygun imgeleme / imajinasyon yaparak, hak etmedigi hic bir seyi elde edemez. Ornegin, abur cubur yiyip, hic idman yapmadan gecirdiginiz yillarin hediyesi olan sisman ve hantal vucudunuzu, imgeleme yaparak bir gecede ince, enerjik ve saglikli hale getiremezsiniz. Sonuc olarak, Hersey bir liyakat, hak edis sebebiyle Deterministik olarak olusur ve KIMSEYE VE HIC BIR TOPLUMA KIL KADAR HAKSIZLIK YAPILMAZ.

Bu bilgilerin yasadigimiz son olaylarla bir baglantisini kuracak olursak,

Hrant Dink cinayeti, suphesiz uzucu ve insanlik disi bir eylemdir. Ancak unutulmamalidir ki bu uzucu eprovu, toplum olarak biz hak ettik ve cagirdik. Cunku ‘kendimiz gibi olmayan ve dusunmeyenlerle saygi duymanin ve Baris icinde yasamanin ne kadar faydali oldugu bilgisini’ henuz idrak edemedik. Bu idrak eksıkligi suphesiz tek tarafli da degildir. Cunku Hirant Dink, 13 Subat 2004 tarihli yazisinda, “Turk’ten bosalacak o zehirli kanin yerini dolduracak temiz kan, Ermeni’nin Ermenistan’la kuracagi asil damarinda mevcuttur” diye yazmistir. Bu sozleri yuzunden 301. madde uyarinca “Turklugu alenen tahkir ve tezyif etmek” sucundan alti ay hapis cezasina carptirilmis ve cezasi Yargitayca da onanmistir. Bilmeliyiz ki bu gibi sozler AB’nin neredeyse tum ulkelerinde suctur ve cezasi vardir. Bu sebeple Turkiye’deki Ermeni toplumunun aydinlari, sorumlu davranarak, kullandiklari uslup ve kelimeleri dikkatli secmeli ve tahriklerden kacinmalidir. Birlikte ve Baris icinde yasamayi saglayacak bilgi, ‘karsilikli saygi icinde olmak’ ve hatta bu saygiya olabildigince sevgi eklemektir. Umarim bu bilginin onemini idrak edebilmek icin daha fazla insanimiz olmez ve bu cinayet yasadigimiz son eprov olur.

Sevgilerimle

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..