Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

HSYK Kararnamesinde "Sürpriz" Yok

HSYK Kararnamesinde "Sürpriz" Yok
 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Yaz Dönemi kararnamesi merakla bekleniyordu...


HYSK kararnamesi hakkında…

HSYK'nın yaz kararnamesi binlerce hâkim ve savcının yanı sıra "Özel Yetkili" hâkim ve savcılar tarafından da "özel" bir merak ve dikkatle bekleniyordu. Özellikle İstanbul'da görevli "Özel Yetkili" hâkim ve savcılar kararnamede kendileri hakkında herhangi bir tayin veya yeni görevlendirme olup olmayacağı merakı içindeydi. Konuyu yakından takip eden gazeteciler ve kamuoyunun bir kesimi de aynı merakla kararnameyi bekliyordu.

 KCK soruşturmasıyla başladı

 KCK soruşturması kapsamında aralarında MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da bulunduğu bazı MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılması, hükümetin bu çağrıya karşı aldığı tavır ve ardından devam eden tartışmalar kamuoyunun dikkatini bu mahkemelere çevirmişti. Hükümetin üzerinde çalıştığı 3. ve 4. yargı paketinde Özel Yetkili Mahkemelerin yetki alanın daraltılması veya tamamen kaldırılması yönünde tasarıların da bulunduğu iddiasıyla tartışmalar daha da alevlenmişti.

 Tayin beklentisi vardı

İşte bu aşamada HSYK'nın hazırladığı yaz dönemi kararnamesiyle özellikle İstanbul'da birçok kritik soruşturmayı yürüten savcıların ve davalara bakan hâkimlerin görev yerinin değiştirileceği iddiası yargı kulislerinde dolaşmaya başladı. Bu hâkim ve savcıların görev yerinin değiştirilmesi, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına yönelik adımların ilgi olarak yorumlanıyordu. Ancak kararnamenin çıkmasıyla bu iddiaların "iddia" olmaktan öteye geçemediği görüldü. Zira Özel Yetkili Mahkemelerde görevli hâkim ve savcıların neredeyse tamamı yerini korurken Ergenekon soruşturmalarında görevli Cihan Kansız, Balyoz davasında görevli savcılardan Savaş Kırbaş ve Şike iddianamesini hazırlayan Mehmet Berk "Başsavcı Vekili" yapılarak görev yerleri değiştirildi. Bu savcılar içinde sadece Mehmet Berk, İstanbul Adliyesi dışında Küçükçekmece Adliyesi'nde görevlendirildi. Genel itibariyle baktığımızda, görev yeri değiştirilen savcılar içerisinde en göze çarpan Mehmet Berk... Zira Berk, terfi ediyor ancak konum itibariyle çok daha pasif bir göreve atanmış oluyor.

MİT'i soruşturan savcı yerinde

Özel Yetkili Mahkemeler üzerine tartışmaların odağında yer alan soruşturmanın savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın yerinde kalması ise çok daha dikkat çekici... Kararnamenin en önemli noktası da bu aslında…  Başbakan Erdoğan'ın "çizmeyi aşan savcı" olarak işaret etti Sarıkaya hakkında kararnamede herhangi bir tasarruf yok. Aynı şekilde, yürütme  ile yargı arasındaki  hassas noktalardan biri olan KCK soruşturmalarını yapan savcılar da görev yerlerini koruyor. Diyarbakır'daki KCK soruşturmalarını yürüten savcı Menderes Yılmaz ise İzmir'de görevlendirildi. Yılmaz'ın Diyarbakır'daki görev süresini doldurmuş olması hatta kendi isteğiyle bir yıl fazladan görev yapmış olmasının ardından İzmir'e atanmış olmasının Yılmaz için olumsuz bir anlam taşımadığı anlaşılıyor.

Tayinleri savcılar istedi

Öte yandan tayin ve görevlendirmelerle ilgili HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur da yaptığı açıklamada Ergenekon, Balyoz ve KCK savcılarının görev değişikliğinin kendi talepleri üzerine yapıldığını söyledi. Bu açından bakınca savcıların görev yerinin değiştirilmesinde de kendileri açısından bir olumsuzluk göze çarpmıyor. Ancak yargı ve siyaset kulislerinde nelerin konuşulduğunu ve bundan sonraki adımları görmeden kesin hükümler içeren değerlendirmeler yapmak mümkün görünmüyor.  

 
Toplam blog
: 32
: 1375
Kayıt tarihi
: 19.11.08
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni 2004 yılında bitirdi. 2006 – 2008 yılları arasında Ame..