Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '09

 
Kategori
Teknoloji
 

HTC Touch 3G

HTC Touch 3G
 

HTC’nin diğer Windows Mobile işletim sistemleri kullanan telefonlardan en büyük farkı, kendi yarattı


Kutu içeriği
- HTC Touch 3G telefon
- HTC Touch 3G telefon standart mini USB bilgisayar bağlantı ve şarj kablosu ve şarj adaptörü
- Li-Ion 1100 mAh batarya
- USB veri kablosu
- Mini USB mikrofonlu kulaktık seti
- Yazılım, eşleştirme CD’si ve kullanım kılavuzu
- Ekran koruyucu jel tabaka


Genel özellikler
- (102 x 53, 6 x 14, 5) mm ebatlarında, 96 gr ağırlık
- 2N GSM (850/900/1800/1900) MHz; 3N HSDPA (900/2100) MHz şebekeleri
- (240 x 320) piksel yüksek çözünürlüklü, 2, 8 inç dokunmatik ekran
- Bluetooth, USB kablo desteği ile eşleşme
- Tümleşik 3, 2 milyon piksel kamera
- Wi-Fi 802.11 b/g, HSDPA 7, 2 Mb/s, EDGE sınıf 10, 236, 8 Kb/s
- El yazısı tanıma özelliği, microSD bellek kartı desteği
- Microsoft Windows Mobile 6.1 Professional işletim sistemi
- Qualcomm MSM7225 528 MHz işlemci, 256 MB ROM
- GPS alıcısı, Pocket Office (Word, Excel, PowerPoint, PDF görüntüleyici)
- 0.320 W/kg SAR (Özgül Soğurma Oranı) Değeri (1900 MHz’de)

Genel görünüm
Ufacık, tefecik içi dolu turşucuk sözü, herhalde ülkemizde Turkcell PDA adıyla pazarlanan HTC Touch 3G için rahatlıkla söylenebilir. HTC Windows Mobile işletim sistemleri çalıştıran el terminallerinde bir ekol haline geldi ve son ürünü HTC Touch 3G ile de bunu kanıtladı. HTC Touch 3G Turkcell, lacivert ve kahverengi gibi renk seçenekleriyle satışta. Cihazı daha elinize alır almaz inceliği ve hafifliği hissedeceksiniz. Yuvarlatılmış kenar hatlarıyla özellikle tek elle kullanım için yüksek ergonomi sunuyor HTC Touch 3G. Cihazın ön yüzünde şık tasarımın ürünü olan 3 ince düğme fark edeceksiniz. Ortadaki çember tuşun çevresine bastığınızda yöneleme yapabileceğinizi ve çemberin ortasına dokunduğunuzda da seçim yapabileceğinizi göreceksiniz. Çağrı başlatma ve bitirmeyi de sağ ve solda bulunan ince tuşlarla gerçekleştiriyorsunuz. Telefon kasasının sağ kenarında hiç düğme yok, sol yanında ise incelikten ve zarafetten taviz verilmediğini kanıtlayan ince uzun ses ayar tuşu bulunuyor. Üst kısımda ise cihazın güç ve bekleme düğmesi bulunuyor.
2, 8 inçlik ekran bu boyutta bir cihaz için yeterli büyüklükte ancak çizilmelerde iPhone kadar dayanaklı olmayabilir izlenimi veriyor, bu yüzden kutudan çıkan koruyucu katmanı telefona ilk kullanımdan önce yapıştırmanızı tavsiye ederim. Cihazın arka yüzeyinde ışık ya da flaş desteği olmayan 3, 2 milyon piksel kamera bulunuyor, telefonun mini USB bağlantı noktası alt kısımda yer alıyor.

Kullanım özellikleri
HTC’nin diğer Windows Mobile işletim sistemleri kullanan telefonlardan en büyük farkı, kendi yarattığı ve adına TouchFLO dediği arayüzü. Bu özellik HTC Touch Diamond ile sunulduğunda büyük yankı uyandırmıştı, ama sistemin biraz ağır kaldığına dair şikâyetlerin ardı arkası kesilmemişti. HTC Touch 3G’de, Windows Mobile işletim sistemi TouchFLO arayüzü ile oldukça başarılı ve seri çalışıyor. Tabi bu hızda cihazda kullanılan 528 MHz’lik Qualcomm işlemcinin de büyük rol oynağını belirteyim. Telefonun güç düğmesine basıp açtığınızda sizi Turkcell’le Bağlan Hayata ekranı ve Windows Mobille logosu karşılıyor, sonra PIN kodunuzu ekrana yumuşak dokunuşlarla giriyorsunuz ve sizi modern görünümlü hoş bir masa üstü ekranı karşılıyor. Telefonu ilk çalıştırdığınızda hemen kurcalamaya başlamamak gerek, sistemin toparlanmasını beklemeli 1-2 dakika. Cihaz, sonrasında kendini buluyor ve kilitlenme problemleri yaşamıyorsunuz. TouchFLO arayüzünün en önemli özelliği dokunmatik kaleme ihtiyaç duymadan, sadece parmağınızla kontrol saylayabilmeniz, ancak Windows ve Office uygulamalarına girdiğinizde, telefonun sol üst köşesinde gizlenmiş olan dokunmatik kalemi kullanmaya mecbur kalıyorsunuz. Yeşil arama tuşuna bastığınızda telefon özelliği devreye giriyor ve ekrana dokunarak numara tuşlayabiliyorsunuz ya da ince yönleme çemberine basarak yönetebiliyorsunuz. Cihazın görüşmelerdeki ses kalitesi hem gelen hem de giden ses konusunda gayet iyi.

Çoğul ortam özellikleri, uygulamalar ve bağlantı
HTC Touch 3G birçok kullanışlı özelliği üzerinde barındıran, özel dokunmatik arayüzle kullanıcı memnuniyeti yaratacak bir ürün. Örneğin, telefon rehberine kişi kaydetmek ya da araştırma yapmak oldukça zevkli. Kişilerin fotoğraflarını, bilgilerini eklediğinizde hoş bir arayüzle erişim sağlanıyor. İletiler sekmesinde ise, kısa mesajlarınıza TouchFlo’dan bakabiliyorsunuz ve karşılıklı yazışmalar iPhone’da olduğu sohbet penceresi şeklinde ekrana yansıyor. E-posta sekmesine geldiğinizde ise mobil ortamda e-posta alıp, göndermeniz daha işlevsel ve zevkli bir hal alıyor, telefonun işletim sisteminin Windows Mobile olmasının sağladığı avantajı ise, kusursuz Microsoft Exchange Server uyumlaşması olarak kendini gösteriyor. İnternet sekmesine geldiğinizde sizi açılışı Turkcell tabanlı görselliği güçlendirilmiş ve sekme kısayolları eklenmiş bir Internet Explorer karşılıyor.
Fotoğraflar ve Videolar sekmesi altında belleğinizde bulunan fotoğraf ve hareketli görüntülerinize ulaşabileceğiniz gibi 3, 2 milyon piksellik kamerayı çalıştırabilir, durağan ve hareketli görüntüler yakalayabilirsiniz. Kamera çözünürlüğü yüksek olmasına rağmen ek bir ışığın ya da flaşın yer almaması, fotoğraf çekmek için bir kısa yol tuşunun atanmamış oluşu, resim ayarlarının oluşu orta düzeyde görüntü kaydının yapılmasına olanak sağlıyor. Touch 3G ile MPEG4 biçiminde video kaydedilebiliyor. Müzik sekmesinde ise, albüm resimlerinin görselliğini destekleyen basit ve modern arayüzlü bir müzik oynatıcı bulunuyor. Telefona yükleyeceğiniz hemen her biçimdeki müziği bu oynatıcı ile çalabiliyorsunuz. Telefonla birlikte gelen mini USB kulaklığın müzik ses seviyesi biraz düşük, bir de FM radyonun eksikliği hissediliyor.
Hava Durumu sekmesi oldukça iyi görsellerle destekleniyor, sizin belirleyeceğiniz şehirlerin an ve an ya da 5 günlük hava durumlarını görebilirsiniz, hem de göze hoş gelen grafiklerle birlikte.
Ayarlar seçeneği altında ise cihazın tüm işlevlerini kolayca yönetebiliyorsunuz. Özellikle İletişim menüsü altında Bluetooth, Telefon, Wi-Fi, Microsoft Direct Push, Operatör Veri Bağlantılarını kapatıp açabiliyorsunuz. Programlar başlığı altında ise, elinizin altında görmek istediğiniz tüm araçları bir yere toplayabilir ve kısayol menüsü oluşturabilirsiniz.
Ekranın sol üst kısmında yer alan Başlat’a tıklayarak tüm uygulama içeriğini görebilirsiniz.
‘Programs’ başlığı altında Windows Mobile’nin birçok aracının yanında özel uygulamalara da rastlamak mümkün. RSS besleyici, Ses Yöneticisi, Ses Yükselticisi, Medya Yayını gibi farklı uygulamalara ve Opera İnternet tarayıcısına ulaşabilirsiniz.
Dokunmatik kaleme TouchFLO arayüzü dışında hep muhtaç kalınıyor. Çünkü HTC’nin desteklediği bol işlevli klavyeyi seri şekilde kullanmak ve fazla zaman kaybetmemek için Office uygulamalarında kalem kullanılması gerekiyor.
Touch 3G GPS işlevi için QuickGPS adlı yazılımı kullanıyor. Terminalin uyduya bağlanması ve konumun belirlenmesi birkaç saniyede gerçekleşebiliyor.
Turkcell İnternet paketleriyle satılan Touch 3G ile İnternet’te gezinmek oldukça büyük bir keyif. EDGE hızında elinden geldiğince hızlı çalışan, basit sayfaları kolayca görüntüleyen ürün, asıl Wi-Fi ağına bağlandığında gerçek süratini ve kalitesini gösteriyor. 2 Mb/s’lik bir kablosuz ADSL bağlantısında 209Kb/s’lik indirme hızına erişildi ve 12 dakikalık indirme işlemi sırasında çok fazla ısınma da kaydedilmedi.

Pil ömrü
Li-Ion 1100 mAh bir batarya ile birlikte gelen HTC Touch 3G, GSM’de 365 saate, WCDMA’de ise 450 saate kadar bekleme süresi sağlıyor. GSM’de aralıksız 5 saat konuşma sonucunda telefonun pili tam olarak boşalıyor. Eğer cihaz aynı zamanda Wi-Fi’ye bağlıysa bu süre 2, 5 – 3 saat civarına inebiliyor. Örneğin, Fring ile IP üzerinden sesli görüşme yaparsanız 3 saat boyunca sesli haberleşme sağlayabilirsiniz. Terminalin Wi-Fi ağına sürekli bağlı kalma zamanı ise 7 saati biraz geçiyor. Ortalama bir kullanım ile tek şarj ile gönül rahatlığıyla 2 gün boyunca işinize ve keyfinize bakabilirsiniz.


Sonuç olarak; HTC Touch 3G oldukça şık, hafif, modern ve seri çalışan bir arayüzle sunuluyor. Windows Mobile işletim sisteminin ofisinizi yanınızda taşıma kolaylığını, 3.Nesil bağlantı desteğini, kablosuz bağlantı rahatlığını, yönleme ve kullanışlı çoğul ortam özellikleri ile Turkcell’den taahhütlü paketlerle satın alabileceğinizi tavsiye edebileceğim başarılı bir ürün. Peşin olarak 620 Dolar + KDV’den satılmaya başlanan telefon, Turkcell’den 12, 18 ve 24 aylık abonelik sözleşmeleriyle satın alınabiliyor.

 
Toplam blog
: 6
: 2599
Kayıt tarihi
: 23.12.08
 
 

Marmara Üniversitesi Ybd.Dil Öğrt. Mezunu CHIP Online Editörü Telepati Aylık Telekom Dergisi Haber M..