Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Borsa Mühendisi Serdar Şimşek

http://blog.milliyet.com.tr/borsamuhendisi

24 Mayıs '19

 
Kategori
Teknoloji
 

Huawei Telefonlar Ne Olacak?

Değerli okuyucularım,

Son günlerde medyada sıkça yer alan Huawei haberlerine dikkat etmişsinizdir. Amerika’nın Çin ürünlerine yapmış olduğu ambargolardan birisi de Huawei teknoloji şirketini vurdu.

Huawei, Çin’in en büyük teknoloji üreten firması, onu ZTE firması takip ediyor. Global piyasada özellikle 4G- LTE şebekelerinin alt yapı ürün ihtiyacını, Türkiye'de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde Huawei karşıladı. Hatta 5G denemelerinde de yine GSM operatörlerinin ilk tercihi Huawei markası olacaktı. Fakat Amerikan Başkanı Trump’ın radikal kararları sonrası birçok operatör de ne yapacağını şaşırmış durumda.

Son zamanlarda özellikle Huawei P20 Pro ile başlayan telefondan telefona kablosuz şarj, Huawei P30 Pro ile devam eden yüksek çözünürlüklü ve Zoom (görüntü yakınlaştırma) teknolojileri ile sektörde fark yarattı. Huawei, cep telefonu ve akıllı cihazlar kategorisinde de teknolojik olarak ilk 3 sırada yer alıyor.  Teknoloji üreten bir firma olarak Android işletim sisteminin ve uygulama indirme mekanı olan Google Play’in yerine kendi yazılımları ile müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacağız deseler de, bu çok da karşılık bulamayacak görünüyor. Çünkü Çin’de kullanılan Whatsapp tarzı bazı iletişim programları bile dünya piyasasında karşılık bulamamakta. Dolayısı ile özellikle ülkemizdeki teknoloji düşkünlüğü nedeni ile hızlı bir düşüş yaşayacağı net.

Huawei ambargosu sadece bununla da sınırlı değil.

Intel gibi işlemci üreten ve cihazların temelini oluşturan mikroçipler de telefonların hızını ve performansını etkileyebilir. Bunun yanında olmazsa olmazımız haline gelen sosyal medya uygulamaları ise en çok darbe yedikleri nokta olacak. Çünkü Facebook ve Instagram başta olmak üzere; Youtube, Linkedin, Snapchat, Skype gibi uygulamaları da kullanamaz hale gelecek. Dolayısı ile kullanıcılar, acilen o telefondan kurtulmak isteyeceklerdir. Kaldı ki yeni çıkacak oyun ve uygulamalar için de ciddi bir risk söz konusu. Bu riski ise kimse almak istemeyecektir. Birçok kişinin Gmail hesabı olması bile riskin ciddiyetini gözler önüne sermeye yetiyor.

Bu kararlar, diğer Çin ürünlerinin de önünü açabilir, başta da Xiaomi olmak üzere. Ama yarın öbür gün aynı şey onların da başına gelebilir. Microsoft gibi bir dünya devinin, kendi işletim sistemini piyasaya kabul ettiremediğini, telefon üretmede karşılık bulamadığını da unutmayalım! Gelişmeleri hep birlikte göreceğiz.

Herkese teknoloji dolu günler dilerim.

Serdar Şimşek

 
Toplam blog
: 98
: 237
Kayıt tarihi
: 18.08.10
 
 

Herkese selamlar, Ben Serdar Şimşek. İzmir Ödemiş doğumlu olup, Elektronik mühendisi, işletme Lisan..