Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Hugo Chavez'in ölümü üzerine

Hugo Chavez'in ölümü üzerine
 

Dünyanın yoksul halkları, emperyalizme karşı mücadelede cesur, kararlı, inatçı, güleryüzlü bir devrimciyi kaybetti.

Chavez ve arkadaşlarından ilk hareket 4 Şubat 1992'de geli Yarbay Chavez'in başını çektiği 'Devrimci Bolivar Hareketi' yolsuzluğun , rüşvetin ve gelir adaletsizliğinin karşısına çıkarlar. İsyan bastırılınca içeri atılırlar.

1994'te cezaevinden çıkan Chavez iktidar mücadelesini sürdürür. 1998'de adaletsizlik, yoksulluk ve petrol gelirlerinin belirli bir zümrenin cebine inmesinden bıkan halk, Chavez'e büyük destek verir Chavez %57 oy alırken, en yakın rakibine de büyük fark atmıştı.

Kısa süre sonra yapılan Anayasa reformu oylamasında %90 halk desteği bulan Hugo Chavez, aldığı rüzgarla bir sonraki seçimlerde de %60 oyla seçimleri kazanmıştı


Seçimle geldiği görevinden ABD destekli darbe girişimiyle indirilmeye çalışılmış, ancak Venezuelalılar ABD'lileri püskürtüp, Chavez'i geri getirmişlerdi Bu olay net bir şekilde efsane olmasına yeter de artar bile!


Fidel Castro ile sık sık bir araya gelen Chavez, Küba'ya özel fiyattan petrol verirken, Körfez savaşından beri ambargo altında bulunan Irak'ı, ziyaret eden ilk devlet başkanı olarak da tarihe geçti.


Ülkesinin Opec dönem başkanlığı sırasında, aktif rol oynar. Petrol fiyatlarının belli bir fiyatın altına düşmemesi için, petrol üreten diğer ülkelerle işbirliğine gitmeye çalışıp, gerekirse bunun için üretimin kısılması önerisini sunar. Bu çalışmaları sonuç verir, petrol fiyatları belirli bir seviyede kalır.


Çin ve Rusya ile yakın ilişkiler kuran Chavez'in, Libya lideri Muammer Kaddafi ile de son derece yakın ilişkileri vardı. Tüm bu ilişkiler de doğal olarak, kukla yönetimleri seven Amerika Birleşik Devletleri'nin hoşuna gitmiyordu

 

Zaman zaman dostluk maçlarında futbol sahalarına da çıkan Chavez, eline gitar geçirdiğinde çalmaya başlayacak kadar da renkli bir adamdı.


Amerika'ya Coca Cola fiyatından petrol satmayı önermesi de akıllarda kaldı. Coca Cola'nın varil fiyatı olarak petrolden pahalı olması bu kadar ilginçken, Engin Ardıç vb. yarın muhtemelen Chavez'in ölümüyle petrol fiyatlarının ucuzlayacağını falan yazacaklar! 


Chavez diğer büyük devrimciler arasındaki yerini çoktan aldı..

 
 
Toplam blog
: 45
: 444
Kayıt tarihi
: 28.10.12
 
 

Futbola, basketbola voleybola meraklıyım. Diğer pek çok sporu da izlerim. Bunlarla ilgili yazılar..