Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Aralık '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Mahkeme, Kanun, Hukuk ve günlük yaşam

Mahkeme, Kanun, Hukuk ve günlük yaşam
 

İnternetten alınmıştır


Hukuk; insanlık tarihi boyunca insanın adaletli yaşamasına dair biriken kültürden oluşan bilgilerin irdelenerek geliştirilerek okullarda fakültelerde okutulan bilimdir.

Kanun; insanın yaşamına ve toplumun her alanına dair yaptırım gücü olan düzenlemeler için devletlerin yasama kurumunun düzenlemeleridir, maddeleridir. 

Mahkeme; Hukukun ürünü olarak yasamanın düzenlediği kanunların uygulandığı adalet dağıtma kurumudur.

Mantık;  yaşamın akışında (antropolojik değişimle) oluşan insanlığın yaşadığı zamana ortama göre kabul edilebilen ortak beyinsel süzgeçtir veya benzer şekillerde tanımlanabilir.

Gündelik yaşam; İnsanın hayatının akışını (doğruları, yanlışları, hukuku, hukuksuzluğu) yaşadığı şartlardır.

Yukarıda sıraladığım kavramlara ilaveler yapılabilir ama bireyin ve toplumun yaşamsal düzenlemeleri  için temel BEŞ kavram olduğunu düşünüyorum ama bu beş kavramı irdelediğimizde biribirini tamamlaması gerekirken biribirleriyle çeliştiğini görebiliriz. Yani her kavram kendi şartlarına göre oluşmakta, kimler hakimse kendilerine benzeterek farklılaştırdıkları gizlenemez.

Örneğin; ideal hukuk fakültelerde okutulurken, kanun toplumun temsil kurullarında (yasamada) düzenlenirken saptırılabilmekte, mahkeme kanunu farklı şekillerde yorumlayarak uygulayabilmekte, sonuçta mantıksızlıklar üreyebilmekte ve mahkeme salonları ile gündelik yaşam birinden kökten kopuk farklı olabilmektedir.

Ne yazık ki; toplumsal hukuku kendi doğasında oluşan gündelik yaşama uygun hale getirmek ilgli kurumlardaki sorumluların aklına gelmekmekte, çelişkiler ve hukuksuzluk sürüp gitmektedir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..