Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '10

 
Kategori
Hukuk
 

Hukuk torbaya atılıyor

Kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi yasalaşırsa vatandaşlar, “mahkeme kararlarını uygulamayarak” kendilerini mağdur eden bürokratlara tazminat davası açamayacak. Tazminat davaları, ancak devlete karşı açılabilecek.

İdari davalarda süreç kısaca şöyle işliyor; Geniş anlamıyla “idarenin”, kişiler aleyhine tesis ettiği eylem ve işlemlere karşı, idari yargı yoluna başvurulur. İdare aleyhine açılarak kazanılan davalarda, idarenin haksız eylem ve işlemlerinden zarar gören kişiler, bu zararlarının tazminini hem idareden hem de haksız eylem ve işlemi yapan kamu görevlisinden talep edebiliyor. Kişinin bu talebi karşılanmadığında, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28.maddesine göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez. Bu kararlara göre işlem tesis edilmeyen veya eylemde bulunulmayan hallerde idare aleyhine Danıştay ve ilgili idari mahkemede maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili, idare aleyhine dava açabileceği gibi, kararı yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açabilir.

Torba yasadaki düzenlemeye göre, idarenin eylem ve işlemlerinden mağdur olan kişiler, kendilerini mağdur eden kamu görevlilerine karşı dava açamayacak, sadece idare aleyhine dava açabilecek. Örneğin mahkeme kararıyla 11 kez görevine iade edilen ancak bir türlü koltuğuna dönemeyen eski Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Budak, haklı olduğu halde eski görev yerine atamasını yapmayan Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarına karşı tazminat davası açamayacak.

Bu düzenleme aslında Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın “Ergenekon” davası hâkim ve savcılarına karşı kazandığı tazminat davalarıyla gündeme geldi. Ancak sınırsız güç kullanmak isteyen hükümet/bürokratlar düzenlemeyi genişleterek hâkim ve savcılara tanınan bu ayrıcalığı, bürokratlara da yarayacak şekilde genişletti.

Bu düzenlemenin anlamı, idarenin haksız eylem ve işlemlerinden dolayı mağdur olan kişilerin, artık kendilerini mağdur eden bürokratlara karşı tazminat davası açamayacaklarıdır. Dolayısıyla kişisel kusuru bile olsa, haksız eylem ve işlem yapan bürokratlar artık bu davalarla uğraşmayacak, idare aleyhine açılacak tazminat davaları mağdurlar lehine sonuçlansa bile bu tazminatı idare(halkın verdiği vergilerle)ödeyecektir. Bu durum kamu gücünü kullanan bürokratlara sınırsız bir güç sağlayacaktır. İdarenin, kaybettiği tazminat davalarının sonuçlarını ilgili bürokrata rücu etme(yansıtma) hakkı saklı kalacak, ancak hiçbir siyasi iktidar, kendi politikaları doğrultusunda görev yapan bürokratını bu tazminatları ödemekle baş başa bırakmayacaktır. Bu durum memurları, bürokratların kölesi, bürokratları da siyasi iktidarın kapıkulu haline getirecektir.

Uzun yıllar sosyal devletin bir gereği olarak uygulanmakta olan, kişi haklarının kamu otoritelerince çiğnenmemesi, hakların objektif kriterlere bağlanması, kişilerin keyfi uygulamalarla karşılaşmaması ve bu durumlarla karşılaştığında idari yargı yoluna başvurması gibi uygulamalar, gündemde olan “ileri demokrasi” ilkelerine göre budanmaya başlamıştır.

Bir kaç ay önce, 657 sayılı DMK’nda yapılacağı söylenen değişiklikler, milletvekili genel seçimlerinin yaklaşması nedeniyle sınırlı tutulmuştur. Torba yasada bu konuyla ilgili çok fazla değişiklik yoktur, en azından daha önce değiştirileceği açıklanan konular yoktur. Bunun yerine torbadan, idareye karşı hak aramanın kısıtlandığı, idareyi mağdurlara karşı güçlendiren, “Yürütme Erkinin” yasama ve yargı üzerindeki hakimiyetini perçinleyen ve bürokratlara, tazminat davası korkusu yaşatmadan görev yapacakları bir ortam hazırlayan düzenlemeler çıkmıştır.

Bu yasadan sonra bürokratlar, korkarım ki “yürütmenin kılıcı” gibi hareket edeceklerdir.

 
Toplam blog
: 223
: 700
Kayıt tarihi
: 04.01.08
 
 

Gaziantep' te öğretmen olarak görev yapmaktayım. Son olarak Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ..