Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '06

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Hukuk ve biz.

Bu hukuk denen kavram nemenem bir şeydirki anlaşılması bu kadar zordur. 1600 yıl önce yazılan kuran ap açık ve herkes anlıyorda (!) günümüzde yazılan hukukun yorumunu yapmaktan bizler bihaberiz.

BU günlerde bir 367 sayısı tutturuldu gidiyor. Sonucunun ne olduğuna yada ne olacağına bakmadan öncelikle sağlıklı yorum getirmek gerekirken, herkes kendi hesaplarıla uygun yorumu yapma yarışına girdi. Ben hukukcu değilim. Hiç kimseninde hukukcu olmasına gerek yok. Trafik kanununda belirli hız limitleri vardır. Buna uyulmaması durumunda kesilecek ceza da bellidir. Şimdi ben çıkıp benim arabam BMV bu kural bana işlemez diyebilirmiyim. Ama birileri diyor. Anayasanın 102 maddesi Cumhurbaşkanı, Büyük millet meclisi üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu ile gizli oyla seçilir demektedir. Şimdi biz bunu 367 millet vekilinin katılmadığı bir toplantı ilerde seçim yapılabilir diye yorumlayabilirmiyiz.? Bu kesinlikle doğru olmaz. Zira Burda kasdedilen açıktır. Meclisteki tüm millet vekilleri katılacak, Bu millet vekilleri adaylar arasından en tarafsız ve en uygun adaya vekalet ettikleri asıllarının haklarına en uygun adaya oy verecekler demektir. Diyelim 545 millet vekili oylamaya katıldı. 1. aday 278 2. aday 240 3. aday 32 oy aldı bu turda 367 oyu kimse alamadığı için seçilen olmamış demektir. Şimdi burda devam etmeye gerek yok nasıl olsa sonuçta 276 oy alan seçilecektir. O halde ne gerek var 278 oy alan seçilmiştir diyebilirmiyiz? Burda amaç Tüm halkı kuçaklayan herkesi temsil edebilecek birinin cumhurbaşkanı olmasıdir. Diyelim son oylamada 1. aday 275 2. aday 270 3. aday çekildi. seçilen yine olmadı oylamanın tekrarında tersi oldu şimdi ne yapılmalı. yeniden seçime geçildiğinde meclis açılması için gereken sayı 367 nin altında olmamalı. Eğer olursa meclis toplanamaz. Zira en azından secime katılımın 367 olması zorunludur. Bu temsilde adaleti sağlamak adınadır. Diyelim ki meclis 300 millet vekili ile toplandı ve 276 oyla birini seçti. Bu yasal kabul edilemez. Zira Bu secilen Cumhur un başı değil. Azınlığın diktatörlüğü olur. Böyle bir seçimle gelen kişide ne yazıkki çankayada oturamaz. Bazı gerçekleri görmek için illada yaşamak gerekmez. İnsan aklı bu tür olumsuzluklara baştan tedbir almak için vardır.

Bazı konularda toplumun taleplerini gözardı etmek sonunda tamiri zor dertler açar. O halde aklı selimin galip gelmesi için herkesi sağduyuya çağırmaktan başka ne yapılabilir. Muhakkak ki yapılabilecekler vardır. Önemli olan sorunu çözebilmek için sağduyu ile yaklaşmaktır. Ben yaptım oldu, Anayasayı bir kere delmekle birşey olmaz demenin bedelini hala bu toplum ödüyor. Umarım bu duyarlılığı göstermeyenler bunun bedelini hayatları ile ödemezler. Temenni etmiyor olmamız sonucu değiştirmeyecektir. Araba devrilmeden duyurulur.

 
Toplam blog
: 139
: 795
Kayıt tarihi
: 29.09.06
 
 

10.12.1949 yılında Nurhak'ta fakir bir ailenin yedinci cocuğu olarak dünyaya geldim. Ziraat okulunda..