Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

Hukukun üstün olduğunu sanıyorduk

Hukukun üstün olduğunu sanıyorduk
 

msn den


Üniversiteler bilim adamı kimliği ve şahsi doğrular yerine bilimin doğruları ile düşünüp konuşmak için meydana çıkmalı.

Bir TV programında, bir siyaset bilimci; “Anayasa mahkemesinin ve HSYK’nın yapısında yapılan değişiklik, iktidarın yüksek mahkemeleri ele geçirme hareketidir. Çünkü Cumhurbaşkanı iktidarın Cumhurbaşkanı, mecliste çoğunluk iktidarda, YÖK’te ağırlıkları var. Dolayısı ile Yüksek mahkemeleri ele geçirecek” şeklinde bir tespit yaptı.

Bu tespite göre bu güne kadar, iktidar olan siyasi görüşler böyle yapmış anlaşılan. Peki bu güne kadar böyle yapanlara bu hakkı veya bu ayrıcalığı nerden geliyor? Özü itibariyle hukuk sistemimizin bu anayasa değişikliğine ihtiyacı varmıydı yokmuydu? Anayasa mahkemesi prensip olarak bir anayasa mahkemesi gibi işliyormu? İşliyorduysa, çok değil bundan birkaç yıl önce adli yıl açılışında en yüksek yargı başkanları neden yakınıyorlardı? Geçmiş yıllarda bir Yargıtay başkanı yine adli yıl başında yaptığı konuşmada bu gün yapılan değişiklikleri talep eden o zamanki konuşmayı neden yaptı?

Anayasa mahkemesinin üye sayısının artırılması, HSYK’nın üye sayısının artması ve bunların yine aynı hukuk çevrelerinden seçimle gelmesi, seçilecek üyelerin biraz daha diğer hukuk kuruluşlarına yayılması tabanının genişlemesinden neden şikayet ediliyor. Tek sorun hoşlanılmayan bu günkü iktidarın bu üyeleri kendisi gibi düşünenlerden seçtirme ihtimali mi?

Diyelimki; yeni girecek üyeleri, bu günkü iktidarın seçtiği Cumhurbaşkanı, ilgili kurum mensuplarının kendi içlerinden seçerek önerdikleri üç aday içinden kendisine en yakın olanı atadı. Peki bu atanan başka ülkedenmi? Veya bu ülkenin söz konusu kurumlarında görev yaparken ilgili yasaların öngördüğü nitelikleri taşıdıyorki bu kurumda görev yapıyor. Bu kurumda görev yapıyor ve seçilme vasfında sahipse onun seçilmesini kim neye göre istemiyor.

Bu ülke vatandaşlarının yasada belirtilen niteliklere sahip olup, sen şuraya aday olamazsın sen şöyle düşünüyor ve yaşıyorsun o nedenle şuraya aday olamazsın, şurada görev yapamazsın deme hakkı kime nerden ne için veriliyor. Üstelik bunu söyleyen bu görüşünü bir bilim adamı kimliği ile söylerse, demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü nasıl işleteceğiz? Bu ülkede yaşarken ve yasalarda bulunan seçme ve seçilme hakkını kullanabilir durumdaki vatandaşlardan oluşan yasalarda öngörülen nitelikleri yerine getirmiş bir siyasi parti seçime girip %47 oy alarak iktidar olmuş. Halk onu seçerek ona yetki vermiş ve bu seçilenlerde bu ülkede yaşayan vatandaşlık haklarına sahip, mecliste yapılabilecek işleri yapma yetkisini halktan almışlar.

Oturup her kesin şikayet ettiği 12 Eylül anayasasını günün ihtiyaçlarına göre iyileştirmek istiyorlar.

TV programlarında hukuk uzmanları anayasa profesörleri, siyaset bilimciler tartışıyor. Birinin (a) dediğine diğeri (b) diyor. Bizde vatandaş olarak hukukun tartışılmayacak kadar berrak görüşleri olduğunu sanıyorduk. Hukukun üstün, her kesin kanun önünde eşit olduğunu sanıyorduk.

Anayasa güvencesindeki evrensel devredilemez hakların kullanımı konusunda her birey diğeriyle aynı muameleye tabi tutulur sanıyorduk.

Yürürlükte olan yasalarda yazılı olan hakların herkes için olduğunu sanıyorduk.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..