Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmetullah Yetkin Gazeteci Yazar

http://blog.milliyet.com.tr/hikmetullahyetkin

25 Mart '13

 
Kategori
Siyaset
 

Hür dava ile yolculuk

Hür dava ile yolculuk
 

Hür Dava Partisi’nde Van İl Başkanı Olan Av. Yasin Saygın ile Röportaj


Hür Dava Partisi’nde Van İl Başkanı Olan Av. Yasin Saygın ile Röportaj

Anlaşılan yeni parti ve yeni il başkanını bugün baya terleteceğiz. Bir kaç sohbetten sonra soru yağmuruna avukatımızı tutuşturmak istedik.

Ara ara il başkanın tebessümleri ve bu işe ne kadar çok değer verdiğini görüyoruz. İlk sorumuz olarak;

Bu Hür Dava Partisi’nin açılış nedenini öğrenebilir miyiz?

Bizlerin insana yaklaşımı insanı insana bir rakip, bir gayeye ulaşmak için yapılan bir kavganın unsurları olarak görmek değildir. Bizim anlayışımıza göre insan hayatın temel kanunu cidal ve savaş değil aksine dayanışma ve yardımlaşmadır. Bu anlayışımıza göre de insan insana fıtratı bozulmuş olmamak kaydıyla zulmetmez, darda kaldığında onu yalnız bırakmaz. Bu değerleri yeniden ihya ile bu değerlere sahip olan ve bunları hayatında uygulayan insan ve toplumu yeniden inşa etmek gerektiği inancındayız.

Bu anlayışımızı uygularken de Ayakları yere basmayan, gerçekçilikten tamamen soyutlanmış, uygulanma imkân ve ihtimali bulunmayan mistik ideallerin peşinde olmayacağız.. Gerçekleştirilebileceğine inandığımız ideallerimiz vardır. Bu ideallerimizin gerçekleşmesi için buna inanan herkes ile birlikte gerçekçi çözümler üretmeye, bu yolda imkân ve takatimiz elverdiği ölçüde yürümeye azimliyiz.

Özetle; düşüncemizde ve inancımızda, realiteyi görmezden gelmeyen bir idealizm ve ideallerimizi unutturmayan bir realizm (gerçekçilik) buluşur.

Amaçsız, gayesiz ve programsız bir fert veya toplumun varacağı bir hedefi yoktur. Hedefi olanlar yol alırlar, olmayanlar sadece dolaşırlar. İdeallerimizi hedefe koyup yürüyebildiğimiz kadar ömrümüzün ve takatimizin elverdiği menzile varmaya muvaffak olmayı ümit ediyoruz.

Bu siyasi arenada neden varız sorusuna ise şu şekilde cevap veriyoruz.

Türkiye’deki siyasi parti ve iktidarların; Sorunlarla yüzleşmek ve çözüm üretmek yerine, çözümü sürekli erteledikleri,

Hak ve hürriyetlerin tanınıp kullanımını sağlamak yerine bazı şartlara bağladıkları, Sorunları kalıcı bir şekilde çözmek ve çözümü kurumsallaştırmak yerine, geçici tedbirleri yeterli görüp gösterdikleri, Özellikle inancın yaşanması önündeki engellerin kaldırılması ve Kürt sorununun çözümü konusunda ortaya koydukları samimiyetsizlik ve bu sorunların çözümünü siyasi getirim elde etme aracı ve argümanı olarak kullandıkları,

Her birisi toplumun farklı kesimlerinin ancak bir kısmının temsilcileri olmalarına rağmen, kendilerini toplumun veya belli kesimlerinin tamamının temsilcileri olarak görmeleri, böyle bir temsili yet makamındaymış gibi hareket etmeleri ve ideolojilerini halka dayatmaya çalışmaları,

Siyasi Partiler Kanunu ve seçim kanunlarını değiştirme ve adaletsizlikleri giderme konusunda vermiş oldukları sözleri unutmuş olmaları,

Bunlarla beraber;

Sosyal adaletin sağlanamamış olması,

Adalet dağıtmakla görevli mahkemelerin karar ve uygulamalarının toplum vicdanını rahatsız edici boyutlara ulaşması,

Siyasi çıkar uğruna toplumun etnik çatışmalara sürüklenmesi,

Dünya istikbarı ile iyi geçinme uğruna zulme taraf olunması veya seyirci kalınması,

Sistemin, halkın değerleriyle barışmamakta direnmesi,

Sistemden müşteki olanların, iktidara geldikten sonra sisteme uyum sağlaması ve onun sahibine dönüşmesi,

Siyasi yozlaşmanın büyük boyutlara ulaşması

Ve en önemlisi halkın değer yargılarının aşındırılması ve toplumun kişiliksizleştirilmesi çabalarının giderek yoğunlaşması, bu çabaların netice vermeye başlamış olması karşısında yeterli tepkinin verilmemesi, yeni bir siyasi hareketin gerekli olduğu düşüncesini bizlerde oluşturmuştur.

Ayrıca siyasi temsilden yoksun toplulukların bulunduğu bir yerde, toplumsal barışı sağlamak ve sağlam bir temele oturtmak mümkün değildir. Mevcut siyasi partilerin hiçbirini kendi temsilcisi olarak görmediğini belirten birçok düşünce sahibi ve kesimin talep ve telkinleriyle bu siyasi hareketi van ilinde de kurma zamanı geldiğine inanarak yola çıktık.

Mevcut bölge sorunlarımız var. Van da, bölgenin bir parçası olması hasebiyle bu sorunlardan aldığı paylar vardır. Özellikle halen okullarımızda başörtüsüyle ilgili sorunlar var. Bu tür sorunların çözümü noktasında gündemleştirme yönünde bir irade ortaya koyacağız. Konuşulmayanları bütün çıplaklığıyla ortaya koyacağız. Van'da da bir temsili yet sorunu olduğunu düşünüyoruz. Ayakları yere basmayan, bir takım mistik hayaller peşinde değiliz. Tamamen gerçekçi çözümler üretmeye çalışan bir yapı olacak. Ülke gündemine kilitlenip Van'ın gündeminden bihaber kalmayacağız. Sorunları sürekli gündemde tutup çözüm sağlanıncaya kadar dile getirmeye çaba sarf edeceğiz. Temelde Van için çalışacağız. Van'a hizmet edeceğiz. Van genelinde bulunan ve konuşulan sorunları kulaktan duyma şekliyle ele alıp değerlendirmeyeceğiz. Her sorununun öncelikle sorun olarak tespitini yapıp, neden ve sonuç ilişkisi ile birlikte ele alıp çözüm noktasında gayret sarf edeceğiz.

Tamamen yapıcı bir siyasi anlayışımız vardır. Kimse ile kavga etme kimseye sırf muhalefet olsun diye karşısında durma gibi bir anlayışımız yoktur. Hakkı söyleyen bu halka hizmet eden her kim olursa olsun destekleyeceğiz. Ama bu halkın zararına olumsuz işler gördüğümüz an da da karşısında durup, muhalefetimizi yapacağız. Bunu yaparken de doğruyu da göstereceğiz. İşin nasıl olması gerektiğini göstereceğiz. Yine tabi bunun dışında konuşulmayan gündeme gelmeyen her türlü sorunun da çözümü için çalışacağız.

Davamız Hürriyettir, Adalettir, Hakkaniyettir. Zulmun sona ermesidir. Huzurdur, Barıştır, kardeşliktir. Gayemiz budur ve bütün gayretimizle Mücadele edip, Allahın huzuruna çıkacağız inşallah.

Anlaşılan bir soru ile parti ve amaçları öğrendin. İl Başkanı Sayın, bize söyletecek bir söz bırakmadı. Güzel anlatımıyla ve siyaset bakışı ile insanları çekmeyi başarıyor. Bu Parti’nin süreci nasıl olacak ve hangi yolda ne yapılacak açıkçası merak konusu… Bildiğiniz gibi bu tür konuşmaları sık sık yapmaktadırlar. Ama bazen icraat konusunda pek denilen vaatleri yapmamaktadırlar. Umarım bu süreç farklı bildiğimiz gibi değildir. Bunları tamamladıktan sonra Van il başkanımıza teşekkürlerimizi sunarak odasında çıktık…

Hikmetullah Yetkin

 
Toplam blog
: 115
: 984
Kayıt tarihi
: 15.10.12
 
 

Susmak en iyi cevap olsa gerek. Basitin yorumu, ağırın taşını sayar sadece...  Hikmetullah Yetkin..