Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Şebnem Kandıralı Yıldırım

http://blog.milliyet.com.tr/sebnemkandirali

15 Şubat '21

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Hurmanın Faydaları

Hurma Sağlık Faydaları 
Diyet lifinden zengindir, bağırsakta LDL (kötü) kolesterol emilimini engeller. Lif laksatif olarak da etki gösterir, kolondaki mukoza zarını kansere neden olan kimyasallardan korumaya yardımcıdır. Hurma tanenler olarak bilinen bir polifenolik flavonoid antioksidanını içerirler. Tanenler anti enfektif (enfeksiyona karşı), anti inflamatuar ve anti hemorajik (kolay kanama eğilimini önleyici)tir. Hurma orta derecede A vitamini (100 gramda 149 IU) içerir, antioksidan özelliklere sahip olduğu ve görme sağlığı için gerekli olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda A vitamini sağlıklı mukus membranları ve cilt bakımı içinde gereklidir. A vitamini açısından zengin doğal meyvelerin tüketiminin akciğer ve ağız boşluğu kanserlerinden korunmada yardımcı olduğu bilinmektedir. Hurma beta karoten, lutein ve zeaksantin gibi antioksidan flavonoidleri de içerir. Bu antioksidanlar vücuttaki hücre ve diğer yapıları oksijen serbest radikallerinin zararlı etkilerinden koruyucu etkiye sahiptir. Bu nedenle hurma yemek kalın bağırsak, prostat, meme, endometriyal, akciğer ve pankreas kanserlerine de bazı korumalar sunmaktadır. Zeaksantinde önemli bir diyet karotenoididir. Retina makula luteasına emilir, burada antioksidan görev gösterir ve ışık filtreleme fonksiyonlarını sağlar. Yaşa bağlı makula dejenerasyonuna karşı korur.     
Mükemmel bir demir deposudur. 100 gram hurma 0.90 mg demir içerir, günlük ihtiyacının %11’ini karşılar. Demir kırmızı kan hücreleri içindeki hemoglobinin bir bileşeni olarak kanın oksijen taşıma kapasitesini belirler. Mükemmel potasyum kaynağıdır. 100 gramı 696 mg veya günlük ihtiyacın %16’sını karşılar. Potasyum kalp hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı hücre ve vücut sıvıları önemli bir bileşenidir. Bu sayede felç ve koroner kalp hastalıklarına karşı bir koruma sağlar. Hurma aynı zamanda kalsiyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi minerallerden de zengindir. Kalsiyum kemik ve dişlerin ana bileşenidir. Kas kasılması, kan pıhtılaşması ve sinir iletimi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Manganez antioksidan enzim, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Magnezyum kemik büyümesi için gereklidir. Hurma hem K vitamini hem de orta derecede B kompleks vitaminleri içerir. Çok iyi miktarda pridoksin (vitamin B6), niasin (B3), pantotenik asit (B5) ve riboflavin (B2) içerir. Bu vitaminler kofaktör olarak görev alırlar ve vücuda karbonhidrat, protein ve yağları metabolize etmek için yardım ederler. K vitamini de hem kemik metabolizmasında hem de pek çok kandaki pıhtılaşma faktörleri için gereklidir.   
Hastalık etkileri: 
1- Çözünür ve çözünmez lif içeriği ile bağırsak sağlığını iyileştirir, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik eder. Kolit, kolon kanseri ve hemoroid risklerini azaltır. Çözünmez lif, yağ ve kolesterolü bağlar, vücuttan uzaklaştırır. Lifin en önemli özelliği yiyeceklerin vücut içinde rahatlıkla ilerlemesini sağlamaktır . Bunların dışında kalp hastalıklarının, sindirim problemlerinin, diyabetin, obezitenin, hipertansiyonun , bazı kanser türlerinin ve ağırlık kazanımının önlenmesini sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur. Günlük kadınların 25 g erkeklerinse 38 g kadar lif alması önerilir. 50 yaşından sonra kadınlarda lif alımı 21 grama erkeklerde 30 g a düşer. 5 adet hurma yaklaşık 3.3 g bir diyet lifi sağlar. 
2- Glukoz, sukroz ve fruktoz gibi doğal şekerler içerdiği için mükemmel bir enerji arttırıcıdır. Daha fazla fayda sağlamak için sütle birlikte alınıp besleyici bir ara öğün yapılabilir. 
3- Potasyumdan zengin ve sodyumu düşüktür, sağlıklı sinir sistemi fonksiyonlarının devamlılığı için gereklidir. Araştırmalar potasyum alımının belli oranda arttırılmasının felç riskini azaltabileceği yönündedir. 
4- Yüksek demir içeriği ile anemi (kansızlık) tedavisinde faydalı olabilir. Florin içeriği ile diş çürüğü oluşumunu yavaşlatır. 
5- Kabızlıkla mücadelede etkilidir. Bir gece önceden suda bekletip yumuşatın, sabah su ile birlikte yiyin. 
6- Seksüel gücü arttırmada etkili olduğundan afrodizyak olarak bilinir. Yapılan bir uygulama; geceden keçi sütüne bir avuç hurmayı koyun. Sabah süte hurmayı iyice yedirip, bal ve kakule tozu ile karıştırıp içmek. 
7- Kalori ve şeker içeriği yüksek olduğundan kilo alımına destektir, zayıflık problemi olanlar için faydalıdır. Alkol zehirlenmesi tedavisi içinde kullanılır. Alkolün sabah oluşacak etkilerini kırmak için geceden suya konulmuş hurmaları yemek faydalı olacaktır. 
8- Abdominal kanserleri iyileştirici etki göstermektedir. Vücutta herhangi bir yan etkisi yoktur ve tamamen doğal olduğu için ilaçtan daha iyi bile etki gösterebilmektedir. 
9- A vitamini içeriği ile göz sinirlerini kuvvetlendirir ve gece körlüğünü önlemede yardımcıdır. 
10- Günlük diyette herhangi bir formda alınabilir. Hem lezzetli, hem sağlıklıdır. Ne kadar yorgun olursanız olun yedikten 30 dk içinde enerjinizi arttırabilmektedir.
11- Yapılan çalışmalar hurmanın içerdiği oksitosin maddesi sayesinde hamileliğin son aylarında uterus (rahim) kaslarını güçlendirdiği yönündedir. Bu sayede bebeğin geliş anında uterusun genişlemesine yardım eder ve doğum sonrası kanamayı önler. 
12- Emzirme dönemindeki kadınlarda, B6 vitamini ve kas çalışmasında elzem magnezyum minerali sayesinde depresyonu hafiflettiği, stres ve gerginliği azalttığı bilinmektedir. Anne sütünü çocuğun sağlıklı ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayan besin öğeleri ile zenginleştirir. Antiseptik özelliği ile loğusalık yaralarını iyileştirir.   
13- İçerdiği antioksidanlar ile gençlik iksiri olarak değerlendirilen hurma hücre yaşlanmasından koruyucu etki gösterir. Bu özelliği hurma palmiyesi özündeki bitki hormonlarından gelmektedir. 
14- Hurma B1 ve B2 vitaminleri ile karaciğeri güçlendirir, karaciğer yağlanmasını önler ve toksik maddelerin vücuttan atımını kolaylaştırır. 
15- Hurma kalsiyum ve fosfat içeriği ile iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısını dengelemeye yardımcıdır. Fosfor ve kalsiyum mineralleri ile kemik zayıflığına karşı bünyeyi korur ve hastalıkların azaltılmasına yardımcı olur. 
16- Kolay sindirilip, şeker bakımından yüksek olduğundan düşük kan şekerini anında toparlar. Açlık hissini bastırıp, çok yemenizi engeller. İftar için harika bir besindir. 
17- Magnezyum içeriği ile kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Potasyum içeriği ile de kan basıncını azaltmaya yardımcıdır ve kalp fonksiyonlarının düzgün işleyişine yardım eder. 
Aç karna yenmesi: 
Aç karnına tüketildiğinde bağırsak solucanlarını ve diğer parazitleri öldürdüğü bilinmektedir. Panzehir özelliği olduğundan zararlıların büyümesini engeller. Bir bardak suyun içerisine akşam konulan iki tane hurma, sabah aç karnına içildiğinde, kabızlık sorununu da ortadan kaldırmaktadır. 
Hurmanın kalorisi ve şeker içeriği: 
Kalori ve şekerden zengindir, canlılık sağlar ve acil enerji kaynağı olarak kullanılır.%80’i şekerden oluşur. Kolayca sindirilir ve emilir. ¼ su bardağı kuru hurma yaklaşık 8 tanesi 169 kaloridir. 0.2 g yağ, 45 g karbonhidrat, 4.8 g lif, 0.6 mg demir ve 394 mg da potasyum içerir. 1 adedi 20-25 kalori arasında değişmektedir.  
Sakıncalı durumlar: 
Metabolik sendrom veya diyabet hastalığı gibi kan şekerinde sorunlar yaratan rahatsızlıkları olanlar dikkatli tüketmelidir. Doktora danışıp kan şekeri üzerinde yaptığı etkilere bakılmalıdır herhangi bir sakınca yoksa günde 2-3 adet rahatlıkla yenebilir. Kilo verme sürecinde şeker ve kalori içeriği yüksek olduğundan fazla tüketilmemelidir ancak lif içeriği ile kilo kaybına destek olacağından 2-3 adet alınabilir. Hurma potasyum ve fosfor içeriğinden ötürü hemodiyalize giren hastalar için sakıncalıdır.
Günlük tüketim miktarı:
Günlük 2-4 porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir. Hurmanın 2-3 adedini 1 porsiyon meyve olarak ele alırsak gün içinde 3-4 adet yemek yeterli olacaktır. Farklı meyveler farklı besin öğeleri içerdiğinden meyvelerin de gün içinde çeşitlendirilmesi gerekir.    
Mide rahatsızlıklarında durum: 
Kararında tüketimde mide ülserlerini yavaşlatabildiği ve önleyebildiği bilinmektedir. Abdominal kanserleri de iyileştirici etki göstermektedir. Ancak bazı bireylerde hurmanın fazla tüketimi yüksek lif içeriği, kişinin besin alerji ve intoleransı olması ya da bazı kuru meyvelere zararlı bakteri üremesini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için eklenen sulfite karşı bir hassasiyet olması durumunda mide ağrısı yapabilir. Özellikle sülfit hassasiyeti olanlarda ishal, mide ağrısı, astım, gaz, bulantı, kusma, deri döküntüleri olabilir. Hurmanın sulfit içerip içermediğine dair bilgi için besin etiketi okunmalıdır. 
* EK BİLGİLER:
Hurmanın sağlık faydasını en iyi şekilde almak için doğru kalitedeki hurmaları almak önemlidir. Hurmaları açık olarak alıyorsanız yemeden once yıkamayı unutmayın, üzerindeki tozdan tamamiyle temizlenmiş olmalıdır. Uygun şekilde paketlenmiş ve işlenmiş hurmalar alın. Biraz daha fazla ücret ödemeniz gerekse bile mutlaka iyi olanları tercih edin. Kuru hurmalar ağzı sıkıca kapalı bir kapta serin ve karanlık bir yerde veya buzdolabında en fazla bir yıl sure ile saklanabilir. 
 
 
Toplam blog
: 56
: 44
Kayıt tarihi
: 28.02.19
 
 

ST. Benoit Fransız Lisesi Fen Bilimleri ( Fransızca ) Yakın Doğu Üniversitesi – KKTC (Sağlık Biliml..