Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '22

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Hurmaya Dikkat

Her yıl ramazan ayında yazdığım meşhur bir köşe yazım vardır, okuyucularım iyi bilir : Hurma. Şu günlerde çoğu evde var olduğunu bildiğimiz bir gıda kendisi. Tabi ki kuru hurmadan bahsediyorum, bu öyle bir şey ki bazen evimize bir anda hediye olarak gelebiliyor ama belli bir zaman var ki hep o ay misafirimiz oluyor. Ramazan ayı denildiği zaman kapımızı çalıp bizlerle bir ay süre içinde beraber olan tatlı misafir. Tatlı derken, sadece mecazi değil sahiden tatlıdır bilirsiniz.

İçerdiği zengin besin değerini yıllardır biliyoruz, birçok çeşidi olduğunun da farkındayız. Yetiştirme süreci de bir o kadar dikkat isteyen bir düzen. Hurma ağacı çeşitli yöntemlerle güneşten korunuyor ve kuşlar zarar vermesin diye bazı önlemler alınıyor. Buraya kadar güzel evet, buradan sonrası ise sizlerin dikkatine kalıyor. Evet biliyorum belki siz de artık sıkıldınız her şeye tereddütle yaklaşmaktan, sürekli incelemekten ve dikkat etmekten ama buna mecburuz. Her zaman söylediğim gibi, rastgele yaşarsak , umursamadan tüketim işini gerçekleştirirsek bu sadece size değil maalesef sevdiklerinizin sağlığına da zarar verebilir. Bu yüzden ısrarla dikkatli olmamız gerektiği düşüncesini savunuyorum.  “ Hadi bakalım hurmada ne olabilir ? demeyin. Uzak yerlerden geliyor sofralarımıza. Kim bilir ne emeklerle, aynı zamanda ne ellerle geliyor.  Kaç el geziyor diyorum? Hangi araçlardan , ne şekilde?  Napalım mı? Bal gibi yiyelim, faydası şudur budur söylemeyi sevmem bilinen şeyleri. Evet yiyelim ama satın alırken inceleyerek , paketini kontrol ederek. İlla ki “ Açıktan alırım, ben öyle seviyorum karışma kızım. “ dersen de, “ Tozundan toprağından arındırarak tüket . “derim o zaman sana. Çok zor değil, şu hurmayı sofraya koymadan önce bir su dolu kaba koy alıp tane tane yıka, hiçbir şey olmaz. “ Tadı falan kaçar. “deme, yeterince tatlı . Taşını toprağını tozunu sofrandan bir uzaklaştır da sen de rahat et , ben de rahat edeyim sen bilinçle afiyetle yedin diye sevgili okur. Tüm bunlara ek olarak hurmalar farklı çeşitlerde karşımıza çıkabiliyor, çeşidine göre de tadı ve hurmanın eti değişebiliyor. Ülkemizde en çok bilinen hurma Medine Hurması. Farklı olarak gördüğünüz sarı küçük hurma Bağdat Hurması olarak bilinir. Acve Hurması ise siyah renge ve daha yuvarlak bir şekle sahip. Daha birçok çeşit var, rengi, şekli, yumuşaklığı ve şeker oranına göre araştırıp hurmanızı tercih edebilirsiniz. Rafta elinize ilk gelen hurmayı alanlardan da olabilirsiniz, tercih meselesi. Ayrıca son zamanlarda bademli hurma, cevizli hurma, bitter çikolatalı hurma satışları da dikkatimi çekti. Beyaz çikolatalı hurma üretimini merak ettim, beyaz çikolata aşığı olarak. Bakalım daha neler göreceğiz?

En çok sorulan sorulardan biri de Ramazan süresince hurmanın nasıl muhafaza edileceği… Hurmayı dışarda oda sıcaklığında bırakmanızı önermiyorum. Ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Yemeden kısa bir süre önce çıkarıp oda sıcaklığında bekletirseniz hurmanızdan tat alabilirsiniz. Sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir ay dilerim…

                                                                                                                                  Sağlıkla Kalın!

Not: “Bu ay sofraların en popüleri sensin. “

                                                                                                                  

Gıda Yüksek Mühendisi

Nermin Özge Çağlar

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..