Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '21

 
Kategori
Üniversitelinin Sesi
 

Hürriyet

Hürriyet

Özgürlük kıymetli bir değerdir, zira hayat özgürlüklerin olduğu ve yaşandığı yerlerde güzeldir, son zamanlar dünyanın değişik sinemalarında yapılan filmlerden bir başlıkta savaş çocukları adı altında psikolojik ağırlıklı filmlerin yapıldığını görmekteyiz, senaristler filmin senaryosunu yazmadan evvel şiddetin yaşandığı coğrafyada  derin bir araştırma yaparlar sadece orayla da sınırlı kalmayıp mülteci kaplarında ve dava dosyalarını da inceleme bulunurlar, netice sadece savaş coğrafyası değil bu olayda sosyal ve ekonomi başta olmak üzere bütün dünya etkilenir.

Demokrasilerde insanlar istedikleri kişiyi seçerler ve yine istedikleri kişiyi indirirler bu özgür seçimle olacak iştir. Köksal toptan meclis başkanıyken Ak Partiye dava açıldığında şu ifadeleri sarf etmişti, Demokrasilerde partileri halk açar gene partileri halk kapatır.

Güvenliğin özgürlüklerden geçtiği dünyadaki her düşünürün ortak görüşüdür. Özgürlük yoksa güvenlikte olmayacaktır.

1700 lerde yaşamış Amerikalı ünlü düşünür filozof, Benjamin Franklin:   Geçici güvenlik uğruna temel özgürlüğünü feda eden insanlar ne özgürlüğe ne de güvenliğe layıktırlar. cümlesini ifade eder.

Gene başka bir yerde: İfade özgürlüğü, özgür bir yönetimin temel direğidir. Bu destek çıkarıldığında özgür bir toplumun anayasası çözünür ve yıkıntılarından zorbalık yükselir.

Peygamber efendimiz Mekke’yi fethettiğinde Mekkeliler Kebenin yanında toplanırlar peygamberimizin kendileri hakkında vereceği kararı beklerler, peygamberimiz  onlara dönerek benden nasıl bir karar vermemi istersiniz sorusunu yöneltir, Mekkeliler; senden ancak merhamet ve iyilik beklenilir sen kötülük yapacak bir insan değilsin cevabını veririler. Peygamberimiz o meşhur sözü söyler serbestsiniz der.

 Büyüklük cezalandırmayla değil toleransla ve tahammül ile olur, son zamanlarda memleketimizde olup bitenleri izliyoruz, siyasi partileri kapatmak çare olmadığı yakın tarihimizde çok örnekler gördük.

İnsan oğlu yasaklıklara karşı sürekli empati ile yaklaşır, şayet yasaklık devam ederse yasak edilen şeyin daha fazla reklamı yapılır ve taraftarı daha çok olur.

Düşüncenin ve ifadenin suç sayıldığı memleketlerde asayiş problemi baş gösterir ve  ülke kaynakları oraya yönelir.

Korona dan sonra eski devlet kodları ile artık ülkelerin idare edilemeyeceğini apaçık şekilde öğrendik, gelişmiş batı ülkelerinde ifadenin geliştiğini görmekteyiz, güvenlik endişesi olmadığı için adamlar on yılların planını yapabiliyorlar.

Amerika’da basılan Capitol yani kongre binasında adı geçen eski başkanın affedilmesi yolunu seçmesi yani cezalandırmak yerine affetmesi bir erdem olarak telakki edildi düşünürler arasında.

 

Saygılarımla

 
Toplam blog
: 57
: 83
Kayıt tarihi
: 10.09.20
 
 

Bilimsel olarak yaklaşan, Tarihte ve günümüzde yaşananları kanaatine ve vicdanına uyarak yorumlayan..