Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '08

 
Kategori
Opera / Bale
 

Hüsn-ü aşka dair

Geçen sene izleme olanağı bulduğumuz Don Kijote'den sonra (Rus Balesi), görsel açıdan en başarılı gösterilerden biri Hüsn-ü Aşka Dair... Kareografi ve müzik son derece uyumlu... Şeyh Galib'in Mesnevisinden uyarlanan öykü, Mehmet Ali Alabora'nın anlatımı ve hat sanatından figürlerle zenginleştirilmiş. Özellikle Sühan(Söz) ve Gayret'in figürleri inanılmaz güzellikte.

(Beni-mahabbet) kabilesinde bir kız bir de erkek çocuk doğar, erkeğe Aşk kıza Hüsn ismini verirler, bu ikisini birbirlerine nişanlarlar. İkisi de Edep okuluna giderler, bu okulda Munlâ-yı Cünun isimli büyük bir hoca vardır. Bu sıralarda Hüsn Aşk'a aşık olur.

Araya engeller, insanlar girecektir...

Aşk'ın Gayret adında bir lalası vardır ve sonunda ikisi Aşk'ın gidip Hüsn'ü kabile büyüklerinden istemesi konusunda anlaşırlar.

Kabile büyükleri ise Aşk'ın bu arzusuyla alay eder ve eğer Hüsn'e kavuşmak istiyorsa Kalb ülkesine gidip Kimyâ`yı alıp gelmesi gerektiğini söylerler. Yolun ne denli zorlu ve korkunç olduğunu da anlatırlar, Aşk yolda dev, cin ve cadılarla karşılaşacak, ateşten bir denizden geçmek zorunda kalacaktır.

Aşk ile Gayret Kalb ülkesine yola koyulurlar ve başlarından birçok badire geçer. Her badirede onları Suhan kurtarır.

Hikaye sahnede mutlu sonla bitiyor; işin sonunda Aşk'ın Hüsn'ü kendinden ayrı sanmasının onu yanlış yollara düşüren şey olduğunu, aslında Aşk'ın Hüsn, Hüsn'ün de Aşk olduğunu, birlikte ikiliğin var olmayacağını aslın birlik (teklik) olduğunu anlıyor.

(Gerçek hayatta böyle olur mu?)

Sevdiğiniz insanlarla izlemek için çok güzel bir seçim... Eski yazıyla ilgilenenler için, hikayenin bir yerinde dansçıların figürleri vizyondan gösterilen hat figürlerini takip ediyor; çok akıcı ve çok güzel... Hikayeyi önceden bilmek de olayları takip etmenize yardım ediyor...

 
Toplam blog
: 2
: 99
Kayıt tarihi
: 25.04.08
 
 

Hukuk fakültesi mezunu, müzik, edebiyat, tiyatro, sinema,vb. görsel sanatlar konusunda gelişmeleri t..