Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Hüzün

Hüzün
 

hüzün


Dr.Ahmet Rasim Küçükusta
Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir

Udi ve bestekar Cahit Gözkan'ın Çiftehavuzlar'daki dergahında iki haftada bir cuma günleri yapılan müzikli toplantılara kimler gelmezdi ki. Safiye Ayla, Müzeyyen Senar, Semahat Özdenses, İnci Çayırlı, Cinuçen Tanrıkorur, Ferit Tan, Mualla Gökçay, Fahrettin Çimenli, Niyazi Sayın, Mithat Özyılmazel, Münip Utandı, Adnan Mungan... ve daha nice bestekar, ses ve saz üstatları...
Ünlü şair ve güfte yazarı Cansın Erol'la da ilk defa bundan 15 yıl kadar önce bu toplantıların birinde tanıştım.
Güneşin battığı yerde
Cansın Erol'u, müzik ve edebiyatımızda son yılların en başarılı şair ve güfte yazarlarından biri olarak gösterebiliriz. Nasıl Saadettin Kaynak Vecdi Bingöl ile, Selahattin Pınar da Mustafa Nafiz Irmak ile ayrılmaz ikililer oluşturmuşlarsa, Cansın Erol da Selahattin İçli'nin vazgeçemediği şairlerden biridir. Bu ikiliye ses sanatçısı olarak Ahmet Özhan'ı da mutlaka eklememiz gerekir, çünkü bu şarkıların çoğunu ilk defa onun sesinden dinledik, onun sesinden sevdik.
Cansın Hanım'ın ilk bestelenen şiiri kürdilihicazkar makamındadır. 1980 yılında bestelenen bu şarkı bence Selahattin İçli'nin de en güzel, en yürek yakan şarkılarından biridir.

Güneşin battığı yerde
Bir dönülmez ufka gittin
Beni böyle dertli garip
Bitkin bıraktın
Gittiğin gün gibi sessiz
Seninle doluyum sensiz
Yalnız bıraktın
***
Zaman hiç geçmemiş gibi
Sensiz yaşanmamış gibi
Sana geleceğim
Dudağında yarım kalan
Hazin hüzzam şarkılardan
Yanmış geleceğim
***
Yaşamaktan başka söyle
Aramızda fark mı kaldı
Cansın derdin can mı kaldı
Duman olup geleceğim

Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
Sonraki yıllarda şarkılar peş peşe gelmeye başladı. Cansın Erol yazıyor, Selahattin İçli besteliyor ve Ahmet Özhan da söylüyordu. Bunlar günümüzde de ilk günkü heyecanı ile, ilk günkü tazeliği ile hala dillerde, hala gönüllerde olan şarkılar... Ve inanıyorum ki, dünya döndüğü sürece de bu şarkılar çalınacak, söylenilecek ve dinlenecek...
İşte o dönemin unutulmaz şarkılarından bazıları. Cimri mi cimri bu gönül eğer severse / Hoş geldin gönül bahçeme bahar yüzlüm hoş geldin / Aşkın rengi varsa eğer sen beyazsın / Ne zaman başlar bilinmez, hangi saat hangi mekan / Gece gözlüm nerden çıktın karşıma / Hiç tatmadım böyle duyguyu, içimdeki derya durgun / Eski şarkıları çoktan bıraktım, yepyeni ümitler gel diyor...
Ve elbette, hüzün! Hüznü anlatan şiirlerin ve şarkıların en muhteşemlerinden biri. Melodiyle sarmaş dolaş olup gönlümüze giren, yüreğimizde eriyen mısralar.
Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
Gönlümün kıyısına vurur.
Aşınan kayalar gibi ruhum,
Suskun, yorgun, öylece durur.
Islak kumlara yazılmış hikayeler,
Ummana karışır silinir yavaş yavaş,
Her dalga ömrümden bir şeyler koparır.
Ağır ağır sönen gönlüm,
Sakin koyları özler
Son kum tanesi olana kadar.
Hüzün zaman zaman deli dalgalarla gelir
Gönlümün kıyısına vurur.
Son kum tanesi olana kadar.

Eurovision şarkıları
Selahattin İçli - Cansın Erol birlikteliği Eurovision Şarkı Yarışması' nda da devam etti. İşte, Ayşegül Aldinç' in seslendirdiği 1980'li yıllara ait o güzel şarkılar... Heyecan (Günaydın Duygularımın Sabahı) / Merhaba Ümit Merhaba / Hasret (Bir yer olmalı, bir yol olmalı, bir can olmalı...)

Seneler ne olur üstüme gelmeyin
Cansın Erol'un şiirlerinden duygulanan ve onları notalarla şarkı haline dönüştüren tek bestekar Selahattin İçli değil... Semahat Özdenses, Rüştü Eriç, Ünal Ensari, Zeynettin Maraş, Erdinç Çelikkol, Sabri Süha Ansen, Bilge Özgen, Erdoğan Berker... gibi birçok bestekar, şairimizin şiirlerini bestelemişlerdir.
İşte bunlardan biri, Erdoğan Berker' in hicaz şarkısı:
Seneler ne olur üstüme gelmeyin
Saatler yavaş biraz, günleri bitirmeyin.
Bunca yıl geldi geçti, söyleyin
ne anladım?
Mazideki günleri daha tam yaşamadım.
Sanki ömrüm takvimden koparılan
yapraklar
Yırtıp atılacak o güzelim sayfalar.
Batan güneş, uzun gece, niye böyle zalimsiniz?
Bir zamanlar en güzel duyguları yaşatan sizlerdiniz.
Kalbim zamanla yarışırdı evvelden, Şimdi bendeki hüzün, bendeki yorgunluk neden?
Seneler ne olur üstüme gelmeyin,
Saatler yavaş biraz, ömrümü bitirmeyin,
Saatler yavaş biraz, ömrümü bitirmeyin...
Bestekar ve ressam
Cansın Erol
Cansın Erol, şair ve güfte yazarı olarak ün kazanmıştır, ama TRT repertuarına kabul edilmiş olan besteleri de vardır, yani sayısı çok az olan kadın bestekarlarımızdan biridir aynı zamanda.
Gölde akşam, suda mehtap, bende aşkın
ne güzeldir
Yeşil yaprakta, yağmur toprakta, ismin
dudakta ne güzeldir
Yeşil gözünde, sevda sözünde, yanmak
özünde ne güzeldir
Kalpten vermez, sana ermek, sevmek sevilmek, ah ne güzeldir.
Ben Cansın Erol'un dost meclislerinde, hüzünlü, kavruk sesiyle şiir okuması ve şarkı söylemesinden de heyecan duyarım. Şiirleri gibi, okuduğu şarkılarla da insanın içini yakar.
Kız Teknik Resim ve Konfeksiyon Okulu mezunu olan Cansın Hanım'ın bir diğer özelliği de ressam olmasıdır. Onun bize hediye ettiği bir tablosu evimizin en değerli, en güzel süslerinden biridir. O resme baktıkça onu hatırlar, sesini, şiirlerini duyar gibi olur ve onun şarkılarını mırıldanırım.

Cansın Erol'un şiir hanesi
Yazımızı şair Halil Soyuer' in sözleriyle bağlayalım:
''... Şair anasından şair olarak dünyaya gelir. Şair olunmaz, şair doğulur. Cansın Erol da anasından şair olarak dünyaya geldiği için şiir yazıyor ve şiiri başının üstünde bir taç gibi taşıyor. Cansın Erol'un içindeki duygu seli, zaman zaman gözlerindeki bakışları da etkiler. İşte böyle anlarında Cansın Erol adeta bakışlarıyla şiir yazan şairdir. Onun bu duygusal hallerini yakından tanıyanlar bilirler ki Cansın Erol' un elleri gerçek şiirin hep yakasındadır. Onun için yakaladığını yazmak, yazdığını yakalamaktan daha kolaydır.''

 
Toplam blog
: 181
: 613
Kayıt tarihi
: 15.01.08
 
 

Öğretmen olan anne ve babam. Ankara'da geçen cocukluk ve gençlik yıllarım. Evimize sık,sık gelen bab..