Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '10

 
Kategori
Efsaneler
 

Hüzünlü bir yörük efsanesi...

Hüzünlü bir yörük efsanesi...
 

Hasan boğuldu


“Bugün olduğu gibi 1800’lü yılların sonunda da Edremit Pazarı, Çarşamba günleri kurulurdu. Kazdağları’nın 1500 metre yüksekliğinde Sarıkız zirvesinin eteğinde kurulu obanın güzel kızı Emine, bir Çarşamba günü Edremit Pazarı’na iner ve Zeytinli köyünün yakışıklı delikanlısı Hasan’la gözgöze gelir. Sevdalanan iki genç her Çarşamba günü buluşurlar. Emine 5 saatlik yoldan getirdiği sütü, peyniri ve balı Hasan’a verir, bahçıvan olan Hasan’dan ihtiyacı olan sebzeyi alırdı.

Bir müddet sonra Hasan ile Emine evlenmeye karar verirler. Emine’nin ailesi bu evliliğe karşı çıkar. Oba yörük obasıdır. Aile, Hasan’ın zor doğa şartlarına dayanıp dayanamayacağını sınamaya karar verir. Hasan, anlaşma gereği kırk okka (yaklaşık 60 kg) tuz dolu çuvalı sırtlanır ve Emine ile obaya doğru yola çıkarlar. Gökbüvet’e geldiklerinde Hasan’ın gücü biter ve yere düşer. Emine çaresizlik içinde Hasan’ı yüreklendirmeye çalışır, ancak Hasan ayağa kalkamaz. Emine’ye yalvarır ve başka yerlere kaçmayı teklif eder. Emine, bu yalvarışlara cevap vermeden çuvalı sırtlayarak obasının yolunu tutar. Hasan ise ardından; “Beni bırakma, senin köyüne gelemiyorum, köyüme de asla dönemem!” diye yalvarır. Hasan’ın umutsuz çığlıkları kulaklarında çınlayan Emine, obaya vardığında pişman olur ve geri dönmek ister. Ancak ailesi buna müsaade etmez.

Emine sabahın ilk ışıkları ile Gökbüvet’e koşar, ama Hasan’ı bulamaz. Edremit’te soruşturur, ancak kimse Hasan’ı görmemiştir. Bir daha obasına dönmeyen Emine, kulaklarında Hasan’ın onu çağıran sesiyle dere boyunca mecnun gibi dolaşır durur. Günler sonra Hasan’a hediye ettiği çevreyi Gökbüvet’in çılgın suları içeresinde fark eder. “Yanına geliyorum Hasan” diyerek, bulduğu çevre ile kendini ulu çınara asar. O gün bugün Gökbüvet’in adı Hasan Boğuldu, dallarını büvetin suları içinde sallandıran çınarın adı Emine Çınarı olur.”

** NOT=> 1990 yılında Orhan AKSOY un yönetmenliğini yaptığı '' Hasan Boğuldu'' adlı film, Hülya Avşar ve Yalçın Dümer in başrollerini paylaştığı bu seneryo ile ileyiciler karşısına geçmiştir. **

 
Toplam blog
: 102
: 654
Kayıt tarihi
: 07.06.10
 
 

1984 İzmir doğumluyum. Süleyman Demirel Üni. - Bilgisayar Programcılığı mezunuyum. Şiir & Deneme ..