Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '08

     
    Kategori
    Voleybol
     

    Hüzünlü veda

    Hüzünlü veda
     

    FIVB World Grand Prix


    Yıllardır peşinden koştuğumuz, gitmek için can attığımız ama nedense bir türlü gidemediğimiz bir turnuva vardı. Grand Prix. Filenin Sultanları artık garantiledi, biz de orada mücadele edeceğiz derken bir bakmışsınız bir kaç oyuncunuz voleybolu bırakmış. Neyse önemli değil. Sonuçta voleybol takım oyunu ve gidenin yerine mutlaka birisi gelir. Doldurur doldurmaz o ayrı ama mutlaka birisi/birileri gelir. Öyle de oldu.

    Ankara'da yapılan elemelere Almanya, İtalya, Sırbistan, Rusya, Bulgaristan ve Azerbaycan katıldı. Ve biz de 6 maçta 4 galibiyet alarak Almanya ve İtalya'nın ardından 3. olarak 2008 FIVB World Grand Prix turnuvasına katılmaya hak kazandık.

    Avrupa'dan: Almanya, İtalya, Sırbistan, Türkiye
    Asya'dan: Çin, Japonya, Tayland, Kazakistan
    Amerika'dan: Brezilya, ABD, Küba, Dominik Cum.

    Fazla detaya girmek istemiyorum. Toplam 9 ayrı grupta maçlar oynandı ve ilk 5 takım finallere gitmeye hak kazandı. Ve evsahibi olan Japonya'nın ilk 5'te yer alması durumunda 6. takım da finallere gidecekti.

    Grup maçları sonrasında oluşan puan durumu şu şekilde:

    Ülke Puan G M
    Brezilya 17 8 1
    Çin 17 8 1
    İtalya 17 8 1
    Abd 16 7 2
    Küba 15 6 3
    Türkiye 13 4 5
    Almanya 13 4 5
    Dominik 13 4 5
    Japonya 11 2 7
    Polonya 10 1 8
    Tayland 10 1 8
    Kazakistan 10 1 8

    Ne kadar güzel bir tablo. İlk 6'dayız. Ama bir bakmışız ki Japonya yokları oynamış, ilk 5 dışında kalmış. Kısacası gidemedik finallere ama yine de çok iyi bir turnuva çıkardık.

    Buraya kadar her şey spordan, voleyboldan ibaret. Peki ya gerisi?

    Şöyle anlatayım; gruplar sonrası 6. olduk. ve dünya sıralamasındaki puanımıza bu 25 puanın girmesi demek. Ama cânım (!) FIVB, finaller sonrasındaki sıralamayı dikkate aldığından bir anda 7.liğe düştük ve 10 puanımız boş yere heba oldu. Biz 25 puan almamız gerekirken 15 puan aldık; Japonya ise 9. olduğu halde 7 puan alması gerekirken bedavadan 6. oldu ve 25 puanı kaptı.

    Şimdi bunun neresinde adalet?

    Hani voleybola, spora bu tür oynular girmeyecekti? Şimdi aranızda şunu diyenler olabilir? Ama turnuvanın prosedürü böyle... Evet böyle ama bu turnuvanın prosedürünü de düzgün, doğru ayarlamak da benim, senin değil FIVB (Federation Internationale de Volleyball)'nin görevi.

    Neyse bu işin teknik detayı.

    Ama hani derler ya ne olursa Türkiye'de olur. Yine bu kuralı bozmadık. Eurosport, Rai Sport, Dubai Sport vb diğer kanalların sayesinde plazma televizyonumda tüm maçları seyretme imkanı buldum. Ve önemli bir olayı anlatmak için istatistik laflarına girmiyorum bile.

    Şöyle bir hayal edin.. Voleybol dünyasının en büyük turnuvalarından biri olan FIVB World Grand Prix için elemeleri geçmişiz, turnuvada 3 grupta mücadele etmişiz, prosedür nedeniyle 7. olmuşuz. Ve Türkiye'ye döndüğünüzde sizin hakkınızda gram haber yok. O anda ne hissedersiniz?

    Ben söyleyeyim. Çok basit. Kendinizi ALDATILMIŞ hissedersiniz. Bir garip olacağınız kesin. Ben ise kendimi daha kötü hissettim. Çünkü benim bayrağımı en iyi şekilde temsil etmek için 3 farklı ülke dolaşan (Japonya, Vietnam, Tayvan) sprocularımızı bırakın spor kanalında, hiç bir ulusal, yerel kanalda maçlarını seyredemedim. Sporcularımız yani FİLENİN SULTANLARI o kadar çabasına rağmen kendisini yine izlettiremedi.

    Daha ne yapsınlar söyler misiniz?

    .......................

    Belli bir zaman sonra bu tepkiler büyüyünce TVF (Türkiye Voleybol Federasyonu) ne hikmetse bir açıklama yapma gereği duyuyor ve yayın hakkını satın alan Eurosport'un diğer kanalların yayınlamasına izin vermiyormuş. Bu nedenle TRT ve D Spor'da yayınlatamamışlar.

    Bu onların iddaaları veya söylemleri....

    TRT ve D Spor'a konu hakkında mail attığınızda aldığınız cevap çok garip: "Bize böyle bir talep gelmedi"

    Eurosport'un merkezi bildiğiniz gibi Fransa. Ve diğer ülkelerde de şubeleri var. Eurosport'un şubesinde çalışan bir arkadaşıma sordum. "Eurosport'un böyle bir yasağı yok. İsteyen her kanal ücretini ödemek kaydıyla yayınlayabilir" dedi.

    Bunun üzerine TVF, bir açıklama daha yaptı ve aynı söylemleri tekrarladı.

    Ben de şimdi şunu soruyorum. Mademki Eurosport izin vermiyordu da Rai Sport, Dubai Sport nasıl oldu da canlı olarak maçları verdi?

    Sen önce kendi ülkenin katıldığı turnuvayı yayınlatmayı becereme sonra spor kanalının yönetiminde suç bul. ohhh ne ala memleket.

    Bence şurası açık ki genç oyuncularımızdan kurulu milli takım birilerine güven vermemiş ki maçlar banttan da olsa yayınlamadılar. Yoksa Allah'ın BAE'nin kanalı Dubai Sport maçları neden yayınladılar. Sanırım TVF'nun parası yetersiz. Tıpkı bir zamanlar çağrıldığı halde sırf parasızlığı bahane edip erkek A Millilerimiz World League'ye giderdi.

    Sonuç;
    1- Kendi ülkemizi, kendi takımımızı izleyemedik.
    2- Türkiye'de spor kanalı yok, futbol kanalı var
    3- Türkiye'de federasyon kültürü yok
    4- ..........................

    Not: Turnuvadan fazla bir zaman geçti ama yine de yazmak istedim.
    Not: Yakında Genç Bayanlar Avrupa Şampiyonası hakkındaki yazımı okuyabilirsiniz.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 316
    Kayıt tarihi
    : 09.09.08
     
     

    Voleybol, basketbol gibi takım, atletizm, jimnastik gibi bireysel spor dallarını ve disiplinleri t..