Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Huzura kavuşmak için hatalarınızla yüzleşin

Huzura kavuşmak için hatalarınızla yüzleşin
 

İnsan unutan bir canlıdır.

Geçmişini unutan o geçmişi tekrarlamaya mahkumdur. İnsan geçmişiyle ilgili farkındalığını arttırdığı oranda onu tekrarlamaktan kurtulur. Örneğin, sevdiği kişiye karşı olumsuz davranışlarda bulunduğu için terk edildiğini unutan kişi, bir sonraki ilişkisinde de aynı davranışları sergileyecektir. Başka bir örnek de, fazla yemenin ve içmenin geçmişte hastalanmasına neden olduğunu hatırlamayan, bunu hatırlayana kadar tekrar ve tekrar aynı davranışları yenileyecek ve sonuçlarını ödeyecektir. Tüm öğrenme, geçmişi hatırlamak ve alınan dersleri yaşama aktarmaktır.

Hataları olumsuz biçimde kabullenme, hatalara boyun eğme insanı öyle bir suçluluk duygusuna iter ki, sonuçta bu duygular unutkanlığa sığınarak kaçınılmaz olur. Unutkanlık ise aynı hataların defalarca tekrarlanmasına yol açar.

Olumsuz düşünceler korku, öfke, düş kırıklığı, suçluluk duygusu, bunalım, üzüntü ve benzeri huzursuzluklar üretir. Olumsuz duygularımızı, gerçeği görmezden gelerek gidermeye çalışırız. Yani olumsuz duygularımızı düşüncelerimizle yarattığımızı kabul etmek yerine bu duyguları bastırmak, başkalarına yansıtmak ya da mantıklı kılacak bahaneler bulmak gibi psikolojik savunma yöntemlerini devreye sokarak kurtulmaya çalışırız. Bu yöntem çok alışılmış tekniklerden biridir.

İnsanın kendini yadsıyan bu teknikleri kullanarak psikolojik acısını hafifletme çabaları, kısa vadeli bakış açısından başarılı sonuçlar verir. Ancak sağlanan bu başarı geçicidir. Çünkü bu teknikleri kullanmak insanı sonuçta daha büyük acılara (psikolojik gerilimlere) götürür. Çünkü bu teknikler acıların nedenlerini (olumsuz düşünceleri) asla ortadan kaldırmaz, sadece sonuçları, yani olumsuz duyguları geçici olarak hafifletirler.

Alkol ve uyuşturucu bağımlılarının durumu bu anlattıklarımıza çarpıcı bir örnek olabilir. Psikolojik acıyı hafifletmek için bilinçlerinin büyük bir bölümünü devre dışı bırakıp rahatsız edici duygulardan geçici olarak kurtulurlar, böylece geriye keyif verici duygular kalır. Ama sıkıntıların gerçek nedenleri ortadan kalkmamış olduğu için, alkolün ve uyuşturucunun etkisi geçtiğinde, psikolojik acı hep artarak geri döner. Bu kişiler, kendi rahatsızlıklarının sorumluluğunu üstlenmekten kaçındıkları sürece, bağımlılıktan kurtulmaları mümkün olmaz.

Her insan hata yapabilir. Yaptığımız bu hatalar için kendimizi bağışlar, hatalarımızı olumlu bir biçimde kabul eder, böylece onları başarıya dönüştürmeyi ve gerekli dersi alarak gelişmeyi öğrenebiliriz.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..