Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Huzurlu bir Gebelik için

Huzurlu bir Gebelik için
 

huzurlu hamilelik


Hamilelilik döneminde stresten uzak durulması gerekmektedir. Ancak bu çok kolay bir olay değildir. Bütün anne adayları doğum korkuları, kendisi ve bebeği için endişe ve bebeğine nasıl bakacağını düşünerek huzursuz olur.

Hamilelik dönemi kadının yaşam tarzını değiştirmesi için sunulmuş bir imkândır. Fakat her kadın bu durumu değerlendirememektedir.

Hamile kadınların ilgiye ihtiyaçları vardır

Hamilelik döneminde anne adaylarında meydana gelen değişimler gayet normaldir. Ancak hamilelik döneminde anne adayları daha çok kaygıya düşer. Anne üzerinde gebeliğin yol açtığı birçok psikolojik etken vardır. Eğer anne adayı çalışıyor ise sürekli işe gidip gelmek artık çok zor gelecektir. İşi bıraktığı takdirde maddi imkânsızlıklardan dolayı kaygılanmaya başlar. Ancak doğumdan sonra tekrar işe başlayacak anne adaylarında ise bebeklerini yalnız bırakacaklarından dolayı suçluluk duygusu belirir. 

Doğumda oluşabilecek riskler doğum sonlanana kadar anne adayının aklından hiç çıkmaz. Bu tür durumlar stresi artırarak huzursuzluk ve beraberinde fiziksel sorunların oluşmasına yol açar. Stres hamilelikte ve gebelikte birçok fiziksel problemlere yol açmaktadır. Fazla stresli gebe kadınlarda, tansiyon, gebelik şekeri ve erken doğum gibi sorunlara oldukça sık rastlanılmaktadır.

Kronik stres bebekte nasıl olumsuzluklara neden olur?

Kronik stres, devamlı stres altında olma durumudur. Devamlı stres hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Sürekli stres durumunda adrenalin salgılanması ile bebeğin kanlanması azalabilmektedir. Bu olay karşısında bebeğin gelişimi olumsuz etkilenir. Ayrıca stres bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek anne adayının hastalıklara karşı daha açık olmasına yol açar. Gebelik dönemi bağışıklık sistemini zayıflatan bir dönemdir. Birde stresin eklenmesi ile sistem daha çok zayıflayarak annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eder. Ayrıca hamileliğin son aylarında ortaya çıkan yüksek tansiyon da stres ile alakalıdır. Bu nedenle daha huzurlu bir gebelik için en güzel yöntem stresten uzak durulmasıdır.

Stresten nasıl uzak durulur?

Her anne adayı gebeliğinin rahat ve huzurlu geçmesini ister. Ancak bunu tek başına başarması neredeyse imkânsızdır. Stresten kurtulmak için ve daha huzurlu bir gebelik geçirmek için hipnoz yöntemleri gebeler için bulunmadık bir nimettir. Hipnoz uygulayan kişi hastaya vermiş olduğu telkinler ile hastada gevşeme akabinde bir rahatlatma oluşturmaktadır. Kasılma durumlarında ve erken doğum korkularında hipnoz oldukça başarılı bir yöntemdir.

Aşağıdaki yazıda gebelik dönemi ve ilk belirtileri hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştım

http://www.tupbebekklinigi.com/gebelik

Anne karnında bebek annenin duygularından ne yönde etkilenir?

Gebelik döneminde anne karnında bulunan bebek sadece fiziksel tehlikelere maruz kalmaz. Aynı zamanda annede oluşan olumsuz duygusal değişimlerde bebeğin etkilenmesine yol açar. Anne karnında olumsuzluklardan etkilenen bebek, olumsuz olayların doğumdan sonra da devam etmesi ile ilerleyen yıllarda yaşamdan zevk almayan bireylerin ortaya çıkmasına neden olur.

Düşünmek stresten kurtulmak için yeterli bir davranış değildir

Bilinçaltında ve vücutta biriken duyguların varlığında düşünmek ve stresin oluşturduğu olaylardan kaçarak stresin bedene olan etkisinden kurtulmak mümkün değildir. Stresin olumsuz etkilerinden kurtulmak için sabırlı olmak ve alternatif yöntemlere başvurmak gerekir.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

www.bulenttiras.com

 

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..