Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '13

 
Kategori
Dünya
 

Hyde Park Afrika

Hyde Park Afrika
 

Tanrı yeryüzündeki insanlara ne yapacaklarını söyleyemez; biz dillendirelim, kim bilir belki sözlerimizin çağıltısı kıtalar aşar, denizler geçer, insanlığın ortak aklına ulaşır.

Afrika diyorum, 30 milyon km uçsuz bucaksız koskoca bir kıta. 54 ülke ve 1 milyara yakın nüfus. Afrika büyük, Afrika güzel; amma velâkin kuraklık var, yaşamaya uygun değil; bu nedenle insanlarının yarısı aç. Koskoca kıta, 1 milyar nedir ki Hindistan’da bir devlete sığıyor. Sanki Tanrı Afrika’yı sadece insanlar için yaratmamış gibi. Afrika’nın yarısı çöl. Çölde ne olur? Hiçbir şey.

Ben çok merak ediyorum Afrika bilgeleri bu kıta üzerine düşünüyorlar mı? Mesela Allah’ın toprağını boşuna işgal ettiklerini. Faydalanmayacaksan geri var; belki Hit kavmine verir. Yani böyle olmaz ki.  Yağmur yağmıyormuş. Ne yapacaksın yağmuru ya, her tarafın su. Güneş yakıyormuş; iyi ya odun kömür parası vermezsin.

Afrikalı, tamtam çalıp hoplayıp zıplamakla Afrika’nın geleceğini kuramazsın. Valla kusura bakma yüzyıllardır bir çözüm geliştiremediğine göre sen Afrika’yı kurtaramazsın; beyaz adamın aklına ihtiyacın var.

Kırk kere düşündük; aza koyduk dolmadı, doluya koyduk almadı, en sonunda beynimizde bir acayip fikir oluştu, internet aracılığında dünya kamuoyu ile paylaşalım dedik. İlginizi çekerse üzerinde “Teşekkür ederiz” yazılı bir adet Kongo muzu yollayın yeter.

Biz diyoruz ki Afrika insanlığın parkı, dünyanın cenneti olsun. Afrika’da öyle bir şey yapılmalı ki zaten yetersiz olan yaşam kaynakları tükenmesin aksine artsın. Ormandan yararlanıyorsun orman varlığı tükeniyor. Hayvandan yararlanıyorsun hayvan varlığı tükeniyor. Zaten su yok, toprak yok, güneş istediğin kadar ama işe yaramıyor.

Afrika bunu tek başına yapamaz; dünyanın desteği şart. Afrika’nın boş olan toprakları (çöl olsun ya da ne olursa olsun) dünyadaki bütün insanlara, isteyen herkese istediği kadar yer  (ekip dikme, hayvan yetiştirme, bir şeyler meydana getirme karşılığında)  her hangi bir karşılık olmadan ücretsiz kiralansın. Kendi ülkesinde yapar, niye Afrika’ya gelsin diyeceksin. Kendi ülkesinde dağ başına kulübe bile kurdurmazlar.

İnsanlığın yarısı yaşam alternatifleri arayışı içinde. Dünyada belki 1 milyon kişi thomson ceylanı yetiştirme hayali kuruyor. Aslan beslemek isteyenler, muz bahçem olsun diyenler, pars meraklıları, safari hastaları insanlığın merakları saymakla bitmez.

Dostum siyah adam, sen de biliyorsun ki Afrika’nın geleceği yok. Biner on biner öldükten sonra Etiyopya gibi ülken olsa nolur. Koca kıta sonsuza kadar yardımla yaşayamaz. Afrika’ya yaklaşım aç insanları ölmekten kurtarmak şeklinde olamaz. Bu, Afrika’nın da Afrikalının da onurunu rencide eder. Siz Afrikalıya hayrına bir şey yapmayacaksınız. İnsanlığın yaşamını güzelleştiren Afrika cennetine birazcık hayat taşıyacaksınız.

Tüm insanlık kendi ülkelerinde yaşasınlar ama mutluluğu Afrika’da bulsunlar. Afrika evrenin güzelliklerine ev sahipliği yapsın. Sanayiyi ve teknolojiyi bu kıtaya sokmayın. Afrikalı tahta kaşık kullansın, çelik boğazına batar. Bu eşsiz kıta ile ilgili sayısız güzellikler planlanabilir. Her ülkenin birbiriyle yarıştığı düğünler festivaller bu ülkeye kaydırılabilir. Afrika aynı zamanda hayvanların kıtası olsun. Buradaki hayvan varlığı ile bütün dünya ilgilensin.

Ancak öncelikle dünya Afrika konsorsiyumu BM öncülüğünde kurulup Afrika’da tüm iç savaşları bitirmeli, anlaşmazlıkları çözmeli. Dostum siyah adam, ben isterdim ki hiçbir beyazın eli Afrika’ya değmesin. Ama görüyorum ki Afrika’yı Afrikalılar kurtaramayacak. Dünyanın yardımına ihtiyacınız var.

Hayvan popülâsyonunun çoğaltılması ve vahşi Afrika coğrafyasının doğallığını koruması turizm açısından çok önemli. Dünyanın yarısı malum yazın tatil yapıyor. Diğer yarısı da kışın tatil yapsın Afrika’ya gelsin. Benim düşündüğüm Afrika gerçekleşirse yılda bir milyar insan Afrika’yı ziyaret eder. Ve bunun getirisi çok büyük olur. Afrikalı ormandan geçimini sağlamamalı. Afrikalı hayvandan geçimini sağlamamalı. Afrika adeta dünyanın hayvan kolonisi olmalı. Hayvanların tür ve sayı olarak bırakın neslinin tükenmesi, her türün sayı olarak çoğaltılması bile sağlanabilir.

Çöllerde bilimsel araştırmalar yapılırken, doğa ve bitki türlerinin incelenmesi, hayvan araştırmaları, zararsız tıp araştırmaları, okyanusların incelenmesi vs bu kıtada yapılabilir. Dünyanın her yerinden gelmiş on milyonlarca kişinin kıtanın her yerinde karıncalar gibi çalışması kıtaya ekonomik ve diğer bakımlardan çok büyük faydalar sağlayacaktır.  Dünyanın her tarafı zaten fabrikalarla, beton yığınları ile dolu; Afrika kıtası da tabiat ananın kıtası olsun. Böylece Afrikalı çocuklar da zehirlenmekten kurtulur.

Afrika’nın dünyanın cenneti, insanlığın yaşam alanı olarak planlanması; diğer kıtalardan farklı olarak buraya sanayi ve teknolojinin, beton yapılaşmanın sokulmaması fikri yanlış olamaz. Ama belki bütün bu işlerin yapılması için beyazların kıtaya çağrılmaları doğru olmayabilir. Biz bilgi, merak ve para anlamında söyledik. Bu dediklerimiz Afrika halkında varsa onlar yapsın, bir tek beyaz bile bu iş için Afrika’ya çağrılmasın.

Ayrıca yazıda anlatmaya çalıştığımız yeni Afrika profili anlaşılmadı galiba. Biz insanlığın yaratacağı gerçek bir cennetten bahsediyoruz. Yüzyıllar sonrası sanayi nedeniyle dünya yaşanamayacak hale gelecek. 7 milyar dünyalı kendi kıtamızda çalışacak Afrika’da dinleneceğiz. Tabii ki Afrika’ya giden her dünyalı burada yaşamanın bedelini de kıtanın sahiplerine ödeyecek.

Tabiî ki Afrika halkı adına ileriye endişeler de olabilir. Bugün Arabistan’da petrol bitse ve Hac da bir nedenle dursa nolur? İşte aynısı, biz Afrika’yı park yaptık, üretim ve sanayiyi bu kıtaya sokmadık. Yıllar sonra bir gün öyle bir şey oldu ki insanlar kıtadan ayrıldılar ve bir daha gitmediler. Sadece turizme umut bağlamış Afrikalının hali nolur? Ama Afrika geniş bir kıta. Yine insan hayalinin alamayacağı Afrika cenneti yaratılmakla birlikte kıtayı hallaç pamuğu gibi atacağını düşündüğümüz turizm sirkülâsyonu (Yaratılacak binlerce eğlence seçeneği ve doğa kombinezonu içeren suni cennet nedeniyle dünyanın üçte biri Afrika’da olur diyorum) ile sağlanacak devasa turizm gelirleri Afrika’nın gelişimi için yatırımlara dönüştürülür. Çöllerin cennete uzak kıyılarında korunmalı dev sanayi ve üretim tesisleri kurulur. Yani Afrika ve Afrikalının kurtuluşu sadece kafada düşünce olarak önemli. Gerisini Afrikalılar yapar.

Ülkelerin gelirinin artmasıyla zaten her tarafı okyanus olan kıtanın su ihtiyacı için okyanuslardan kullanma ve içme suyu sağlanması teknolojileri üzerinde çalışmalara başlanması ileri yüzyıllarda olabilir. Afrika’da bir milyon doğa cenneti, yüz milyonlarca hayvan, olabilecek bütün alanlarda yemyeşil botanik okyanusları, kıyılarda gelir/eğlence/sanat fışkıran mavi rüyalar ve değişen/yenilenen kendi kara umutları beyaz Afrika insanı bu hayalleri gerçeğe dönüştürecek güce sahiptir. Dünya Afrika’ya yardım etmekle sadece Afrika’yı/Afrikalıyı değil kendini de kurtarmış olacak.

“Sayın Korkut, sen sadece iyi niyetli bir hayalperestsin. Bu dediklerin hiçbir zaman olmaz. Afrikalı acından ölür, toprağını beyaz adama açmaz. Kıta zaten işgal edilmiş, kapitalistler Afrika’yı sömürüyorlar. Bir beyaz adam menfaati yoksa Afrika’dan kuş uçumu bile geçmez. Sen bu hayalleri unut, Afrikalı da ölmeye devam etsin!”

Yazımıza bu meyanda yorum yapanların yorumları cevaplanmayacaktır. Çünkü beyaz adamın bu türküsünü çok dinledik!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..