Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '14

 
Kategori
Dilbilim
 

Hz. Adem hangi dili konuşuyordu ?

Hz. Adem hangi dili konuşuyordu ?
 

Hz. Musa hangi dilde konuşuyordu? Herhalde Aramice. Hz. İsa? Herhalde Yunanca veya Latince, belki Aramice veya İbranice. Bilen varsa yazsın biz de öğrenelim. Hz. Muhammed? Biliyoruz, Arapça. Peki ya Hz.Adem? Hz. Adem acaba hangi dilde konuşuyordu? Dini öğretiye göre (eğer yanlış bilmiyorsam) Hz. Adem yaratıldıktan sonra ona bütün kelimeler öğretildi ve ezberletildi.  A) Acaba bu dil hangi dil idi? B) Acaba bu şimdiden geriye kaç yıl önce idi.

Hz. Adem’e bütün kelimeler öğretildi yani konuşma dili öğretildi. Peki yazı yazma öğretildi mi? Öğretildi ise bu hangi yazı idi? Öğretilmedi ise acaba neden öğretilmedi?

Dillerin tarihini incelerseniz kelimelerden önce sayıların kullanıldığını görürsünüz. Belki ticari amaçla, elde mevcut koyunların, veya takas edilen veya edilecek olan koyunların sayısını gösteren sayı tabletleri kullanılmış öncelikle. Mesela, Mezopotomya’da  M.Ö. 8000 yılına ait hesap taşları var. Sümerler hesap taşlarını saklamak için çanaklar geliştirmişler. Çanak kaplarının dış yüzeylerine de kapların içeriğini gösteren etiket taşlar yapıştırırlarmış. Zamanla, çanağın dışında ki etiket hem eşya hem de ölçü hakkında zaten bilgi verdiği için çanağın içine hesap taşı koymak gereksiz hale gelmiş.

Yukarı Mısır’da ki son bulgular M.Ö. 3400 gibi erken bir tarihte Mısırlıların nispeten gelişmiş bir hiyeroglif yazısı kullandıklarını göstermektedir. M.Ö. 3100 yılına gelindiğinde Sümerler belki de ticaret yaptıkları Mısırlılardan etkilenerek dış marka etiketlerinin yerine birimleri, ölçüleri ve ağırlıkları gösteren Logografik işaretlemelere dayanan basit damgalı tabletler kullanmaya başlamışlar.  M.Ö. 2500 yılına gelindiğinde Sümerlerde kullanışlılığı bakımından Mısır hiyeroglifleriyle rekabet eden çok gelişkin bir yazma tekniği gelişmişti.

 M.Ö. 2600 yılından itibaren Babil İmparatorluğunu kuran Akkadlar, M.Ö. 1600 lerde Hititler, yazıyı geliştirdiler. M.Ö. 1400 yılına gelindiğinde  Çivi Yazısı artık uluslararası siyasi ve ticari bir yazı haline gelmişti.

Şimdi dönelim ana konumuza. İnsanoğlu Hz. Adem ile birdenbire mi yaratıldı yoksa çok eski zamandaki bazı hayvan türlerinden gelişe gelişe mi bugünkü haline geldi, onu bilmem, daha doğrusu o soruya şu anda cevap veremiyorum.  Ama kanaatimce en azından insanoğlunun konuşması ve yazması birden bire olmadı, bu belki milyonlarca yıl belki yüzbinlerce yıl ama en azından binlerce yıl süren bir süreçte, yavaş yavaş, etap etap, gelişe gelişe olduğu kanaati bende giderek ağı basıyor.

 İnsanoğlunun, hatta hayvanlardan başlayarak, önce hayvanların sonra insanların konuşma yetisi, ve daha sonra yazma yetisi nasıl başladı, ne zaman başladı, tarih boyunca, milyonlarca yıl süren bir süreçte yavaş yavaş nasıl geliştiğine dair bir kitap okumak isterseniz, size, İş Bankası Yayınlarından güzel bir kitap tavsiye edebilirim. Dilin Tarihi, Steven Roger Fischer, T. İş Bankası Kültür Yayınları, 2010.

Kalın sağlıcakla, iyi bayramlar. Sürç-ü lisan ettiysek affola. 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..