Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '09

 
Kategori
Tarih
 

Hz.Ali ne için öldü?

Hz.Ali ne için öldü?
 

Hz.Ali Temsili Resim


O yıllara kısa bir göz atarsak: Halife Hz. Osman öldürülmüş, yerine Hz. Ali seçilmiştir. Hz. Osman’ın katilinin veya katillerinin kim olduğu bilinmemektedir. Binlerce insan “ben öldürdüm” demekte ve gerçek katiller bulunamamaktadır. Hz. Ali, inancı gereği “kimsenin başkasının günahının taşıyıcısı olmadığı” ve “masum bir insanı öldürmenin tüm insanları öldürmek” kadar büyük suç olduğunun bilinciyle ortamın durulmasını beklemekte, masum bir tek kişinin bile zarar görmemesi için, gerçek katil veya katillerin bulunmasını sağlamaya çalışmaktadır.

Ancak herkes aynı fikirde değildir. Diğer görüşte olanlara göre, “biz öldürdük” diyen binlerce insan öldürülebilir. Muhalefet yayılır. Hz. Ali, katilleri korumakla, yakalamayı istememekle suçlanmaya başlanır. Hz. Ali’nin görevden almak istediği valilerden Şam valisi Muaviye, Hz.Ali’ye karşı çıkar ve muhalefetin başına geçer.

Muaviye’nin görünürdeki isteği, çok titiz ve dindar (!) bir Müslüman olarak Hz. Osman’ın katillerinin hemen yok edilmesidir. Gerçek neden ise Hz. Ali’yi halifelikten uzaklaştırıp yönetime el koymak ve devamında saltanat kurmak isteğidir.[1]

Kur’an hile aracı olarak kullanılarak Hz.Ali oyuna getirilir. "Konuşan Kur'an" Hz. Ali, çok titiz Müslümanlar (!?) olduklarını iddia eden Hariciler tarafından şirkle, küfürle suçlanarak öldürülür! Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hasan ise, Muaviye’nin rüşvet verip ikna ettiği karısı tarafından zehirlenerek öldürülür. Muaviye hedefine ulaşır; Emevi hanedanlığı kurulur! Muaviye, Hz. Peygamber’in bir yoksula verdiği hırkasını satın alıp, şehir şehir dolaştıkça onu da halka gösterip Hz. Muhammet’e düşkünlüğünü ve bağlılığını (!) anlatırken, kanıt olarak hırkayı gösterir.
“Ehlibeytimi sevmenizden başka bir şey istemiyorum” (Şura, 23) diyen Peygamber’in en sevdiklerinin katili olan yönetimin başı olarak yerine geçen oğlu Yezit zamanında ise, Hz. Ali’nin diğer evladı Hz. Hüseyin ve çocukları öldürülür.


Bu olayları anlatan kitaplarda Muaviye’den, Hz. Muaviye olarak ve Muaviye’nin Müslümanların iyiliğinden başka bir şey istememiş olduğundan söz edenler vardır. Onlara göre, sadece hata etmiştir.

Bir tek masumun bile zarar görmemesi için canını vermiş olan Hz.Ali’ye bağlılıklarını her fırsatta dile getirenlerin yaşadıkları topraklarda ise, silahlı olmayan, cinayet işlememiş olduğu halde çeşitli nedenlerle öldürülen insanların sayısını bilmek mümkün değildir. Irak’ta Şii ve Sünni camileri bombalanmış, ibadet eden insanlar bile öldürülmüştür.

Hz.Ali’yi anlamak ve anmak, kan davası gütmek, birbirine düşman olmak veya dövünmek değil, O’nun uğruna hayatını verdiği ilkeleri anlamak ve yaşatmak değil midir?

Hiç kimse bir başka kimsenin suçundan, önceki kuşakların yaptıkları hatalardan şimdiki nesiller sorumlu değildir. Veya onlar yüzünden şimdiki nesiller lanetlenmiş ve başlarına belalar geliyor değildir. Sorun, önceki kuşakların yanlışlarını, düşmanlıkları devam ettirmektir. Geçmişten ders alıp doğru yolu yol edinmeyenler, kendi başlarına belaların gelmesine kendileri neden olmaktadırlar.


[1] (Saltanat, yani babadan oğula, seçimsiz olarak geçen yönetim İslam’a aykırıdır. Yöneticinin seçimle iş başına gelmesi gereklidir.Şura, 38-39, Bakara, 104)

 
Toplam blog
: 174
: 4451
Kayıt tarihi
: 19.06.09
 
 

1958  doğumluyum. Arkeologum. Evliyim. Çocuğum yok. Çalışmıyorum. Yıllarca çalıştıktan sonra, zam..