Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '15

 
Kategori
Tarih
 

Hz. Aliye gösterilen bağlılığın tarihsel açıdan izahı mümkün değil

Hz. Aliye gösterilen bağlılığın tarihsel açıdan izahı mümkün değil
 

Ali’yi kim sevmez… Fakat bu sevgi öyle bir hal almış ki bilmediğimiz yerlerde de aynıysa Ali dünyanın güneşi… Elbette peygamberle, kutsal ile kıyaslamak söz konusu olmaz ama ona gösterilen ilgi bunları aşmış gibi. Ve Ali bu ilginin çoğunu hak ediyor. Yine de sanki ortada biraz abartı var gibi.

Büyük insanlar eskidikçe daha çok büyürler; bu nedenle aradan 14 asır geçmiş olması önemli değil. Ben Ali’ye gösterilen bağlılığın/ilginin/sevginin karşılığını arıyorum. Ali Müslümanlar için (özellikle Şiiler/Aleviler) için önemli. Hıristiyanlar Ali’yi belki tanımaz bile. Ama Müslümanlık da sonuçta bir dünya dini(1,5 milyar insandan bahsediyoruz) Ve Ali bura’da Allah Ve Muhammet’ ten sonra 3. Kişi. Hatta bazen Muhammed’in önüne geçirenler de var. Sünni Müslümanların Ali’yi çok fazla öne çıkarmadıklarını bilsek de bu böyle. Yani filmleri yapılıyor peygamber gibi Ali’yi de gösteremiyorlar. Kutsal bir yanı var.

Doğrusu ben bu kutsal yanını da merak ediyorum. Peygamber Ali ile ilgili ipuçları veriyor ama hani Kuran’da Ali ile ilgili bir şey var mı? Allah’ın aslanı deniliyor. Allah kutsalında Ali benim aslanım mı demiş? Peygamber belki akrabası ama en çok da ilk Müslümanlardan olması ve dinin yayılmasına büyük katkısı olmuş olması gibi nedenlerle onu yüceltmek için öne çıkarmış olabilir.

Ben Ali’ye gösterilen sevgi kendi öz kişiliği ile ilgili diyorum. Ama tek başına bu değil tabi. Dünyaya Ali kadar yiğit başka biri gelmedi mi? Peygamberin damadı olması ekstrem bir olay mı? Peygamber kızını Ali olmasa Veli’ye verecekti. “Allah’ın aslanı” üzerinde durmak lazım. Ali’ye bu lakap verilmiştir. Ama bugüne yansıyan durum sanki Allah Ali’ye bu sıfatı vermiş gibi. Bu tür yanlış yansımalar yüzünden Ali’ye hâşâ Allah diyenler oldu.

İnsanlar yüreğindekilere karşılık gelecek mit’ler ararlar. Dünyada milyonlarca mazlum vardır ama tek mazlum İmam Hüseyin’dir. Milyonlarca yiğit vardır ama yiğit deyince akla Ali gelir. İnsanların tam karşılığı olmayan bu şekildeki ilgi/sevgi ve bağılıklarının izahı yoktur. Ali’yi neden bu kadar seviyorsun? Dünyayı mı kurtardı? Büyük bir buluş mu gerçekleştirdi?

Ali sevgisinin mezhepsel yanı da inkâr edilemez. Ali’nin hiç haberi yoktur. Ali’nin mezhebi de yoktur ama bugün Şii ve Alevi dediğimiz inanç gurupları Ali’yi kendilerine bayrak yapmışlardır. Ayrıca Ali’ye gösterilen sevginin onun kahramanlığını öne çıkaran abartılı masalımsı cenk kitaplarıyla da ilgisi var. Ve çok önemli bir ayrıntı İslam’ın değerleri eskirken Ali her çağda aynı kalıyor. Yani İslam’a karşı olanlar Ali’ye karşı değil gibi bir durum var. Bir de Ali’ye tapınma anlamına gelebilecek “Medet Ya Ali” gibi durumlar var. Bu, o kişilerin yüreklerindeki Ali sevgisi ve duygusal durumlarıyla ilgili. Bunlar Ali’ye yalvarırken aslında Allah’a yalvarıyorlar. Yani üzerinde durulacak konu değil.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..