Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '09

 
Kategori
Teknoloji
 

IBAN (Uluslarararası Banka Hesap Numarası) nedir?

IBAN (Uluslarararası Banka Hesap Numarası) nedir?
 

Uluslararası bir standart haline gelecek IBAN numaralarının uzunluğunu, her ülke kendi ihtiyacına gö


IBAN (Uluslarararası Banka Hesap Numarası) Nedir?

İnternet, gündelik rutin işlerimizin pek çoğunu olduğu gibi, finansal işlemlerimizi de sayısal trafiğine katıp, hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bugün artık; aldığımız hizmetlerin faturasını ödemek için metrelerce uzunlukta kuyrukta beklememize; yakınlarımızın hesaplarına para aktarmak için banka şubelerine kadar gitmemize gerek yok. İnternet bankacılığı sayesinde, bu saydıklarımız ve daha pek çok işlem birkaç tıklama kadar kolaylaşıyor.

Yalnız bilgi değil, kimlikler de sayısal!
Modern zamanların bu hengamesinde kişiler, bu ortama adapte olabilmek için benzersiz kimliklere sahip olmak zorundalar. TIpkı, e-devlet uygulamalarının öngününde her vatandaş için tanımlanan TC kimlik numaraları gibi, Git gide gündelik yaşamda ağırlığı daha da çok hissedilen online bankacılık hizmetleri için de, Avrupa Bankacılık Standartları Komitesi tarafından tanımlanan ve 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren tüm işlemler için geçerli olacak, IBAN(International Bank Account Number-Uluslararası Banka Hesap Numarası) söz konusu.

Ayrıntılar
Uluslararası bir standart haline gelecek IBAN numaralarının uzunluğunu, her ülke kendi ihtiyacına göre belirleyecek. Türkiye için düşünülen IBAN numaraları 26 karakterli! Tüm IBAN numaraların da standar olduğu üzere, IBAN numaralarındaki ilk iki karakter ülke kodunu, sonraki iki karakter de kontrol numarasını belirliyor. Rezerv olarak kullanılan bir karakterlik alan hariç; diğer 16 hane de bankanın tanımını yapacağı müşteri numarası.
Örnek bir IBAN numarası :
TR58 00061 0 00000129900022302

1 Ocak 2009 'tan itibaren geçerli olacak IBAN numaralarını bilmeyenler, Interneten para transferini "IBAN numarasını bilmiyorum" seçeneğini tıklayarak yapabilecekler ancak; bankalar üzerinden para aktarımı yapmak isteyenler, transfer yapacakları kişinin IBAN numarasını bilmiyorlar ise, bu talepleri için dilekçe yazmak zorunda kalacaklar. Aynı banka üzerinde, hesaptan hesaba para aktarımı için ise, IBAN'a gerek olmayacak.

 
Toplam blog
: 26
: 1696
Kayıt tarihi
: 14.08.09
 
 

1986 İstanbul. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya eğitimini yarıda bıraktı. Sakary..