Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '17

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

İBB Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulu'nda TÜBİTAK Bilim Fuarı

İBB Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulu'nda TÜBİTAK Bilim Fuarı
 

BİLİM VE TEKNOLOJİ

   Bilim, bilgi pınarım
   Teknolojiyle varım
   Çağı yakalayarak
    İnsanlığa sunarım.

   Teknikle çalışalım
   Zamanla yarışalım
   İstençle ve coşkuyla
   Zirvede buluşalım.

   Muhsin DURUCAN

 

Sıklıkla TÜBİTAK Bilim Fuarları’ndan söz edilir. Araştırmalarıma göre; okullarımızın 5–12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin eğitim - öğretim programı çerçevesinde ve kendi ilgi alanları doğrultusunda belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada MEB’e bağlı devlet okulları ile BİLSEM’lerin işbirliği esastır.

Okullarımızda her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden devinimle öğretim yılının son aylarında “4006 Bilim Fuarları programı” üzerinde yoğunlaşma olmaktadır.

Herhangi bir yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerimizin üzerindeki baskı kaldırılarak "Her düşünce değerlidir." ilkesiyle bilimsel süreç izlenerek yapılacak olan her türlü proje (tasarım) fuar kapsamında değerlendirilmektedir.

Öğrencilere hipotez geliştirme ve hipotezlerini test etme olanağı sağlamak bu programın asıl amacı olarak düşünülmektedir. Okullarımızda hiçbir masraf yapılmaksızın sadece okulun olanakları (sıra, masa, koridor, bahçe, vs.) kullanılarak bir bilim fuarı gerçekleştirilebileceği düşüncesi geçerlidir.

Süreci kısaca özetlemek gerekirse; sistem üzerinden başvuru yapılması esasıyla başvuru sırasında TÜBİTAK tarafından görevlendirilen Akademik danışmanlardan  (il temsilcileri) projelerin uygunluğu hakkında görüş alınır.

Desteklenmesine karar verilen okullar tarafından sözleşmenin imzalanarak TÜBİTAK’a gönderilir ve sonrasında izlenmesi gereken işlem basamakları uygulanır.

TÜBİTAK, Bilim Fuarları kapsamında okullarımıza 5000.- TL parasal destekte bulunmaktadır.

Sonuç olarak denebilir ki; her öğrencinin bilime iz bırakabilmesinin sağlayacağını düşündüren bu program, tüm öğretmenlerimizin süreci anlaması ve öğrencilere doğru bir şekilde aktarması ile gerçekleşebilir.

TÜBİTAK Bilim Fuarlarının çıkış noktası, okul ortamında okulun olanaklarını kullanarak bilim fuarı düzenlenmesidir. Diğer bir önemli nokta ise öğrencilerin çevrelerinde var olan malzeme ve kaynakları kullanarak proje geliştirmeleri ve sunmalarını sağlamaktır.

Ayrıca, fuarlarla ya da okullarla ilgili özel sorular için “ bt4006@tubitak.gov.tr”ye e-posta göndermek gereklidir. Başvurularla ilgili sorular, “forum.tubitak.gov.tr” linki üzerinden yanıtlanmaktadır.

                                                                                     ***

Bu amaçla Maltepe İBB Barbaros Hayrettin Paşa Ortaokulu’nda 17-18 Mayıs 2017 tarihlerinde TÜBİTAK Bilim Fuarı açıldı. Okul Müdürü Rasim Dikici'nin daveti üzerine ve randevunun önemini esas alarak verilen saatte orada oldum. Kimi okul müdürleri ve öğrenciler de geldiler.

Öğrenciler, derslerle ilgili çalışmalarını sergilediler. Özellikle Türkçe öğretmeni Âdem Sancar rehberliğinde şiirlerini kitaplaştırdıklarına tanık oldum. En güzel öğrenci şiirleri ile Z Kuşağı şairleri… Bunları ve diğer ders çalışmalarını sergilediler ve stantlarda gerekli açıklamaları yaptılar.

Okulun 6-B ve 6-C şubesi öğrencilerinin oluşturdukları şiir kitapları ilgimi çekti. Şiir kitapları okunarak şiir yazılabilir, inancındayım. Madalyonun bir başka yüzü de var. Geçenlerde arkadaşım bir Türkçe öğretmeni dedi ki: “Öğrencilerimden güzel şiirler yazan oldu. Kimilerinde ikileme düştüm! Düzeylerinin üstünde gördüm. Onların şiirlerden  kimi dizeleri arama motoruna yazdım ve tıkladım. Bir ne göreyim, tahmin edebilir misiniz? O bende kalsın! Siz böylesi araştırmayı  deneyebilirsiniz!

Gerçek olan şudur; okumayan körpe beyinler üretime katı sağlayamazlar. Ancak, günü kurtarmaya çalışırlar. Öğretmenlerin de öğrencilerin de velilerin de okuması elzemdir. “Oku!” Tanrı buyruğudur. Okuma sevgisi kazandırmak; evde aile bireylerine, okulda öğretmenlere ve kurumun yöneticilerine düşer. Ünlü Filozof Sokrates der ki: "Bildiğim bir şey varsa o da hiç bir şey bilmediğimdir." demekle bu konuda önümüzü ışıtmaktadır. Evet  bu amaçla;

1-Çocuklarımızın dolaştığı mekânlarda erişebilecekleri yerlerde kitap bulunduralım.

2-Çocuklarımızın, biz anne ve babaları model aldıklarını düşünürsek; kitap okuyan bizlerin çocukları da büyük olasılıkla kitap okuyan çocuklar olurlar.

3-Onları yanımıza alıp zaman zaman güzel bir kitaptan bölümler okuyalım.

4-Çocuklarımıza okuma sevgisini kazandırma sürecine her yaşta başlayabiliriz.

5-Belirli zamanlarda çocuklarımızla kitapçıya gidelim, onların seçtiği bir kitabı alalım, kendi küçük kütüphanelerinin oluşmasını sağlayalım.

6-Çocuklarımız, başka şeylerle ilgilenirken onlara yüksek sesle hoşlarına gidecek bir masal, öykü veya şiir okuyalım. Asla baskı yapmayalım.

7-Uyku öncesi çocuklarımızla kitaplar aracılığıyla yakın ilişki kurmanın en uygun zamanıdır.

8- Okulun öğretmenleri ve yöneticileri, onlara kitap okuma zevkini ve mutluluğunu kazandırılabilir.

                                                                                      ***

                        Söz konusu şiir kitaplarında yer alan bir öğrencinin şiirini yayımlıyorum:

                                                                                    Atatürk

 

                                                                          Ülkesini seven

                                                                          Hürriyete önem veren

                                                                           Büyük insan Atatürk… 

 

                                                                                19 Mayıs’ta Samsun’a çıkan

                                                                                 Kurtuluş Savaşı’nı başlatan

                                                                                 Yüce insan Atatürk…

 

                                                                           10 Kasım’dadır yasımız

                                                                           Rehberimizdir andımız

                                                                           Büyük insan Atatürk…

 

                                                                                         Beril Sevinç

Başarılarının artarak sürmesini dileyerek başta Okul Müdürü Rasim Dikici olmak üzere; okulun müdür yardımcılarını, öğretmenlerini ve öğrencilerimizi kutluyorum!

                                                                                                    *

                                                            Not: İlgili görüntüleri, aşağıda izleyebilirsiniz!

 

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..