Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Mustafa Orhan Ertuğruloğlu

http://blog.milliyet.com.tr/oertugruloglu

03 Mayıs '15

 
Kategori
Tiyatro
 

İbsen'in oyunu Hollanda Milli Tiyatrosu'nda sahneleniyor

İbsen'in oyunu Hollanda Milli Tiyatrosu'nda sahneleniyor
 

Buz duvarı çatırdarken


Henrik İbsen’in “Solness” isimli oyunu orta yaş krizine girmiş ve şeytana uyup kendisinden çok genç bir kızla aşk yaşayan adamın dramını anlatıyor diye özetlemek basite kaçmak olur. Mesleğindeki büyük başarılarını rakiplerinin şanssızlıklarına ve tesadüflere borçlu mimar Harward Solness, kızı yaşındaki Hilde ile flört etmekte ve yerini alacağı korkusuyla oğlu dahil gençlerin önünü kesmektedir. Gençlerden korkmaktadır çünkü hiç te hak etmediği ününe ulaşmak için büyük bedeller ödediğine inanmaktadır.
 
İbsen’in oyunu , Bernard Hammer’in 20 kadar ufak çalışma masasından oluşan sade bir dekora sığdırılmış. Rejisör Theu Boermans esas metindeki birçok bölümü atmış. Sonuçta ortaya çıkan metin ve dekor, tamamen Mark Rietman’ın canlandırdığı orta yaş krizine girmiş ünlü mimar “Solness” e odaklanmış. Anlattıklarına bakılırsa bu rol sanki aktör için yeniden yazılmış ve Mark’a “cuk” oturmuş. Aktör rolünü abartısız, içinden geldiği gibi, gerçekçi ve hakkını vererek oynuyormuş.
 
Rietman, kibirli bir hödükten kırılgan ve duygusal bir insana dönüşme başarısını karşısında oynayan Anna Raadsvel’in oyun gücüne borçlu diyorlar. Anna şu sıralar Hollanda TV’si Birinci Kanalda Cumartesi günleri saat 16.00’da gösterilen “Goedenavond dames en heren” (İyi akşamlar bayanlar baylar) isimli seride oynuyor.
 
Oyuna dönelim. Eleştirmenler, Anna, çok zor bir rolün başarıyla üstesinden geliyor diyorlar. Aktrist önce yaşlı bir adama yüz verip, sonra sırt çeviren, kısacası yaşlı adamın kendisine duyduğu zaafla oynayan Hilde Wangel’i canlandırıyor. Bu rolde , hayal aleminde yüzen saf bir genç kızla , fettan bir olgun kadın arasında bocalıyor. Bir zamanlar 11 yaşındayken Solness, kıza büyüyünce onu prenses yapacağına söz vermiş. Aradan on yıl geçtikten sonra kız çıkıp geliyor ve ustadan verdiği sözü tutmasını istiyor. Kızın pat diye gelişi adamın çıkışı mı, yoksa düşüşü mü olacak? Veya her ikisi birden mi gerçekleşecek?
Hillde ile Harward arasındaki dokunaklı bir sahnede mimarın son derecede itina ile çevresine ördüğü buzdan duvar yavaş yavaş çatırdamaya başlıyor. Oyun büyük ölçüde bu ikili üzerine kurulmuşsa da, diğer oyuncular da rollerinde çok başarılıymış. Mesela Solness’in eşini canlandıran Betty Schuurman’ın oynadığı küçücük rol üzerinde bile sayfalar yazılabilir deniyor.
İbsen’in 1892’de yazdığı oyunu iki şekilde sahneye koymak mümkün . “Kırkından sonra azanı, paklasa paklasa teneşir paklar” misali de yorumlayarak sahneye koymak mümkün, “Kurt kocayınca koyunların maskarası olur” şeklinde de sahnelemek mümkün. Fakat her ikisini birarada yapmak mümkün değil. (Bizde oyun çeşitli kereler sahnelendi. Bir tanesini Bozkurt Kuruç sahneye koymuştu diye hatırlıyorum). Gene oyuna dönüyorum. Eleştirmenler, aktörler ne kadar yetenekli ve deneyimli olursa olsun, Hilde ile Harward arasındaki ilişki havada kalmış diyor. Kaldı ki oyun, İbsen’in en iyi oyunları arasında da sayılmıyor. Öyle de olsa, Boermans oyundan azami bir şeyler çıkarmaya çalışmış da acaba niye bu eseri seçmiş? Havaya köpükten balonlar üfürdükten ve birbiriyle iç içe bir yığın felaket ve badireden sonra perde inince gene de kafada birçok soru işareti kalıyor diyorlar.
Oyunun kafa kağıdı şöyle:
Lahey’deki (Den Haag) Hollanda Miİlli Tiyatro topluluğu sahneliyor.
Reji: Theu Boermans
Oynayanlar: Mark Rietman, Anna Raadsveld ve Beety Schuurman.
Oyun eleştirmenlerden 5 üzerinden 3.5 almış.
2 Mayıs’a kadar Lahey’de (Den Haag)
6-16 Haziran arası Amsterdam’da.
20-22 Mayıs arasında Haarlem’de
Eylül ayında tekrar Lahey, Schiedam, Den Bosch, Zwolle, Wageningen, Breda ve Eindhoven’da turnede.
8 Ekim’de Deventer’e geliyor.
 
 
 
Hollanda'daki tiyatrosever vatandaşlarımıza duyurulur.
 
Toplam blog
: 36
: 122
Kayıt tarihi
: 19.05.14
 
 

1964 Yılında Ankara ODTU ve 1971 yılında Birmingham Universitesi'nden mezun oldum..4 yıl TRT'de r..