Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Şubat '15

 
Kategori
Siyaset
 

İç Güvenlik Paketi

İç Güvenlik Paketi
 

Öncelikle İç Güvenlik Yasası nedir onu bir yazalım...
 
Polisin silah kullanma yetkisinin genişletilmesine, savcı yetkilerini doğrudan kullanabilmesine, istediği kişiyi ve aracı hakim kararı olmaksızın durdurma ve aramasına, aldığı tedbirlere uymayanlar hakkında itiraza imkan olmayan müdahalelerde bulunabilmesine, telefonları 48 saat boyunca adli denetim olmadan dinlemesine, Toplumsal gösterilerde  katılanların üzerinden üç gün çıkmayacak biçimde boyalı su kullanabilmesine;
 
Valinin doğrudan gözaltı kararı verebilmesine, toplumsal olaylarda belediye araç gereçlerine el koyabilmesine ve personeline doğrudan polis zoruyla emir verebilmesine, savcı yetkilerini kullanabilecek polisleri atamasına;
 
Kiralık araçların kayıt bilgilerinin anlık olarak emniyet sistemine entegre edilmesine, çipli nüfus kimlikleri ile vatandaşların tüm hareketlerinin izlenmesine;
 
Hem jandarmanın hem de emniyetin üzerinde İçişleri Bakanlığının hikmetinden sual olmaz yetkilere kavuşmasına imkan vermektedir.
 
***
 
Cezalandırma yetkisinin yargıdan alınıp polise verildiği bir paket bu. Polis devleti uygulamasını artık iliklerimize kadar hissettiğimiz bu dönemde birileri var olan gücünü doruklara çıkarma çabasında. Keyfi gözaltılar vs çabucak artacak. Zaten, Gezi eylemleri zamanında fiili olarak gelmişti şimdi de hukuki zeminini yapıyorlar. 
 
Şöyle düşünün, İsrail askerine karşı sapanla savaşan Filistin'li çocuğu vurmak serbest. Orada İsrail askerinin yaptıklarını eleştirirken aynı uygulamayı burada yapmak hangi aklın ürünüdür ?
 
***
 
Polise, kamu malına yapılan saldırılara tabi ki karşıyım ama her eyleme katılan insaları da siyasi suçlu göstermek doğru değil. Maske takıp sağa sola molotofla zarar vereni tabi ki tutuklayıp cezasını vereceksin ama bu pakette barışçıl bir eyleme katılan bir vatandaşı bile içeri alma, ona biber gazı sıkma gibi mantık dışı imkanlar veriyor. 
 
Yüzünü kapatan demişken...
 
Mesela Radikal İslamcılar eylem yaptığı zaman aynı cezalar onlara da verilecek mi merak ediyorum ?!
 
***
 
Öte yandan, paketin birde ''Sosyal Medya'' kısmı var. Sosyal Medya kontrol altına alıncak, nefret tweetleri vb. şeyleri paylaşan insanlar cezalandırılacak. 4 ile 6 yıl arasında ceza verilmesi bile söz konusuymuş. Neye göre nefret, neye göre eleştiri keşke onu da açsalarmış diyeceğim ama belli zaten.
 
Tweet atan bir insanın hapse girmesi ne kadar mantıklı ? Nerede kaldı sizin ileri demokrasi, fikir özgürlükleri ?
 
***
 
Bana sorarsanız bu paketin çıkmasının pek çok nedeni olabilir...
 
1- Terörist liderinin dışarı çıkmasından sonra ortaya çıkacak sivil olayların önüne geçmek
 
2- Terörist liderinin dışarı çıkma sözünü askıya alırken sokağa çıkacak Kürtlerin önüne geçmek
 
3- Seçimlerden sonra olası başkanlık sistemine karşı olacak insanların önüne geçmek
 
Pek çok ihtimal var.
 
Varın siz yorumların.
 
Ki, halk tokmaklanmadan önce TBMM'de muhalif vekiller tokmaklanmaya başladı. Düşünürken bunu da payınıza ekleyin lütfen !
 
Toplam blog
: 117
: 379
Kayıt tarihi
: 01.09.12
 
 

Öğrenci, sanatsever, sporsever, Mustafa Kemal Atatürk... ..