Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Rumikorman (Korman Türkmen)

http://blog.milliyet.com.tr/rumi

06 Temmuz '07

 
Kategori
Felsefe
 

İç huzur

İç huzur
 

İnsan ruh ve beden (Yin ve Yang) ahengi ile bütünleşmiş ve üstün özelliklerle yaratılmış bir varlıktır.
Doğuştan itibaren süregelen ve süregiden hayatımız içersinde manevi evrenlerden ruhumuza zuhur eden ilahi nur (holy spirit) tüm varlıklardan bizi üstün kılar. Peki neden insan tüm bu vasıflarına rağmen, zalim ve kötü olur? Dünya hayatı neden insanları kendisine fazlaca celb eder? Halbuki gerçek mutluluk insanın kendi iç huzurudur. Her daim Yaradan ile bir olan bizim ruhumuzdur. Dış kabukta kalan insan ise, içi göremez ve bu manevi duygulardan ve huzurdan mahrum kalır.

Evrim süreçleri ve evrenin ritmleriyle uyum içersinde olamayan bir insan mutsuz olur. Gerçek mutluluk, idrakin genişlemesiyle gelen anlayış ve yapılması gerekenler yapıldıktan sonra duyulan iç huzur duygusudur. İç huzura kavuşmak isteyen her insan, yaşamın amaçlarıyla bütünleşmelidir.

Gerçek huzur ve doyuma ruhun barış içinde olmasıyla ulaşılır ki, bu da asıl varlığımızın isteklerinin deneyimlenmesine şuurlu olarak katılmak, daha doğrusu teslim olmakla kalıcı hâle gelir. Ruhun isteklerine şuurlu katılım demek; nefsi kontrol altına almak, madde cazibesinin etkisinde fazla kalmamak, ruhsal yasalara (sevgi, saygı, merhamet, şefkat, hoşgörü, yardımlaşma-dayanışma) uygun yaşamak demektir.

Tüm bu vasıflar çerçevesinde insan; "Yaradılanı hoş gör, Yaradandan ötürü" diyen Yunus Emre gibi fiziksel alemlerden çıkarak, manevi alemlerde huzur bulan "Kamil İnsan" mertebesine ulaşmayı kendisine hedeflemelidir. Materyalizm ve bencillik duygularımız ön plandayken asla manevi alemlere yolculuk edemez, başıboş yaratılmış bir insan misali, sadece bu dünyanın ritmi ve huzuru içersinde hapsolmuş, zavallı bir varlık oluruz. Tüm maddi ve manevi bilgileri bir araya getirebilirsek, görürüz ki aslında Yaradan ve Yaradılan aynı özelliklere sahiptirler ve asla hiçbir varlık boş yere yaratılmamıştır. Herşey Allah'ın varlığı ile bir bütün içersindedir ve Ona hizmet eder. Hiç inanmıyorum diyen bir insan bile kalben Allah'ı zikreder, ama bunun farkına varamaz. Bu yüzden, asla hiç kimseyi hor görmeyelim ve hayatımızı insanlara, canlılara ve tüm evrendeki varlıklara hizmet etmeye adayalım. Ancak iç huzuru bu şekilde bulabilmek mümkün olacaktır.

Yunus Emre'nin dediği gibi: "Ne varlığa sevinirim, nede Yokluğa yerinirim. Aşkın ile avunurum, bana Seni gerek Seni" derken manevi almelere dalarak, iç huzura ulaşmak ile ancak gerçek huzuru bulabileceğimizi bizlere anlatmaya çalışmıştır.

Allah hepimizi nuru ile yüceltsin ve bu alemde gerçek huzuru bulabilmemiz için bize ışık göstersin.... Sevgiyle kalın.

 
Toplam blog
: 81
: 9709
Kayıt tarihi
: 01.12.06
 
 

1968 Ankara doğumluyum. Selçuk Üniversitesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Fars Dili ve Edebiyatı Bilim..