Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '17

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İç Huzuru Arttırmak İçin 6 Etkili Yöntem

İç Huzuru Arttırmak İçin 6 Etkili Yöntem
 

Günümüzde enerji vampirleri bol… Huzur bozan, enerjinizi düşüren, hem iş hem de özel hayatta yaşamsal dengenizi bozan insanlar ile mutlaka ki karşılaşıyorsunuz. Hayatınızda var olan insanlara karşı nasıl davranarak kendinizi koruyacağınızı ya da hayatınıza almayı düşündüğünüz insanları ilk davranışları ile nasıl analiz edeceğinizi doğru belirlemek bu insanlara karşı içsel dengenizi dik tutmakta faydalı olabilmekte. Dengenizi ve huzurunuzu bozabileceğini fark ettiğiniz kişileri, baştan hayatınızdan ayıklamanızda ve bu tarz kişilerden uzak durmanızda fayda var. Karşı tarafın size gösterdiği ilk tutumları dikkate almak ve göz önünde bulundurmak seçimlerinizin kalitesini arttırabilir. tekrarlayan olumsuz bir davranışın, -bu davranış kişinin karakterinde baskınsa- sürekli tekrarlanma olasılığı yüksek. 

Diğer taraftan internet ve televizyona gereğinden çok fazla zaman harcıyoruz kimi zaman... Bu harcanan saatlerin çoğu uzun vadede hesaplandığında insan ömründe ciddi bir kayıp olarak tanımlanabilecek saatler... Kitap okumak, spor yapmak, bir hobi edinmek, kendini mutlu edecek şeyler yapmak bir seçim. Çoğunlukla boşa harcanan bu saatlerin en azından bir kısmını kendi gelişimine ayırabilen insanlar çok daha huzurlu ve kaliteli bir hayat sürebiliyorlar. Kendi gelişimi içerisinde ruhsal ve bedensel dengeyi sağlayan yöntemleri uygulayabilmek de kişinin hayatını daha çok zenginleştirebilmekte. Kısaca; kendine yatırımı doğru yönde yapabilmek.

İşte, İç Huzurunu Arttırmak İçin 6 Etkili Yöntem:

Olumsuz insanlardan, enerji vampirlerinden uzak kalmak

Adam, Stres, Erkek, Yüz, Yetişkin, Genç

Enerji bulaşıcıdır derler; pozitif insanların yanında dengede kalan ya da yükselen enerjiniz, olumsuz ve dengesiz insanların yanında düşer. Bu tür insanlar günübirlik gördüğünüz insanlarsa çok da ehemmiyetli değil; fakat hayatınızda olan ya da hayatınıza girmeye çalışan birileri ise, önlem almak durumundasınız. Aksi durumda enerjinizin sürekli düşmesi muhtemel.

Sürekli yakınan, sizi eleştiren, yargılayan, beğenmeyen, insanların iç ve gerçek dünyalarına baktığınızda kendi içinde dengede olmadıklarını anlarsınız. Bu tür insanlarda empati yeteneği yoktur, ego tavan yapmıştır. Suçlanma korkusu olabilir; çok eleştiren, yargılayan insanlar belki de kendi korkusunu batırmak peşindedir. Kendi yapmazsa, bir gün ona bunları yapacaklardır endişesi hakimdir bilinçaltında.Sizi sürekli eleştiren, yargılayan insanları hayatınızdan ayıklamak iç huzurunuzu arttırabilir.

Bağlanma korkusu olanlar başta çok ilgilidir, peşinizde koşar, arar, sorar, ne zaman ki siz ilgisine karşılık verir, hatta onun ilgisinden daha fazlasına geçersiniz korkar ve kaçar. Bir bakmışınız, kısa zamanda o kişi bukelamun gibi renk değiştirmiş. Bir de ilişkilerde rastlanan bir durum; şu gün görüşelim diyerek, o gün ortadan yok olanlar… Randevulaşırsınız ya da o gün haberleşelim dersiniz, buluşma günü gelir, karşı taraf buharlaşmış. Aramadığı gibi, sizin aramalarınıza da cevap vermez. Bir bakarsınız; siz o kadar hazırlanmışken, kala kalmışınız.

İşte, bu tür olumsuz ve dengede olmayan insanların aslında kendi ile sorunu vardır. En iyisi mi yapılacak tek hayırlı şey; onları kendi dünyalarında yalnız bırakmak. Bu tür insanları siz düzeltemezsiniz; en akıllıcası yok saymak, hiç sorgulamadan, onların davranışlarına anlam yüklemeye uğraşmadan kapıyı kapatmak ve kendi hayatına devam etmek. Sizin sınırlarınızı aşan, saygı duymayan ve değer vermeyen biri size ne katabilir; bir düşünün. Katacağı tek şey; dengenizi bozmak… Sizin ona verebileceğiniz en güzel hediye ne?; kayıtsız kalmak.

İnsan ne yapıyorsa, kendine yapıyor. Enerjinizi tek bir tarafa ve olumsuz duygular yaşamaya başladığınız bir alana yönelttiğinizde, düşen enerjiniz bereket ve bolluğunuza, yaşam dengenize, başka insanlarla ilişkinize yansıyacaktır. Önce karşınızdakini içinizden affederken, kendinizi de yaptığınız ve yapmadığınız her şey için affedin. Bu olumsuz enerjiyi önce bir nötrleyin.

Egzersiz:

Adam, Koşu, Adam Çalıştıran, Egzersiz

Rahatlama ve gevşeme tekniklerinden hepimizin zaten bildiği ama çoğunlukla uygulamada sınıfta kaldığı ilki; yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ya da hoşlanılan bir fiziksel aktiviteye gündelik yaşamda yer verebilmek. Bildiğiniz üzere ritmik egzersiz sinir sistemini canlandırabilir, bedende gevşemeyi sağlayabilir. Nedense çoğu zaman ya tembellikten, ya vakitsizlikten ya da ürettiğimiz bir bahaneden; işte bir şekilde es geçiyoruz ya da başlayıp da devamı gelmiyor bu gündelik aktivitelerin... Sanırım alışkanlık haline getirilebildiğinde istikrar oranı da o kadar yüksek... Strese karşı olduğu kadar fazla kilolardan kurtulabilmek için de güzel bir çözüm tabi...

Meraklıları için, Tai Chi,  merkezi sinir sistemini çalıştırmak konusunda iyileştirici etkisi olduğundan dolayı gevşeme ve rahatlama anlamında işe yarayabilecek bir seçim olabilir. Tai Chi aslında ilk zamanlarında bir savunma sporu olarak ortaya çıkmış. Zamanla sağlık alanındaki etkisi artmış. Düzenli çalışılırsa konsantrasyonu arttırma, yorgunluğu azaltma, öfkeyi, gerginliği, ruh halindeki dalgalanmaları, keyifsizliği önleyebilmek açısından da faydası çok. Tai Chi yapmak isteyenler için araştırarak katılabilecekleri gruplar var. Tabi kronik rahatsızlıkları olanların doktorlarına danışmadan Tai Chi uygulamaları önerilmiyor.

Meditasyon:

Olumsuz düşünceleri uzaklaştırmak için güzel bir alternatif... Ayrıca strese gösterilen olumsuz tepkileri ortadan kaldırabilecek ve enerjiyi pozitif anlamda arttırabilecek etkenlerden bir diğeri... İnsanın zihni sakin değilse hayatında da mutsuz olabilir. Zihni sakinleştirmeyi sağlayan meditasyon kişinin zihinsel kontrolünü daha net yapabilmesini sağlar. Meditasyon; beynin sol ön kısmının aktivitesini arttırdığından dolayı kişinin daha olumlu düşünmesini sağlayabiliyor. Bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Kahkaha atmak:

Kahkaha atmak; insanı inanılmaz derecede rahatlatıyormuş. Kendimizi güldürebilecek bir şeylere odaklanabilmek işe yarayabilir belki. Bu kadar derdim var, hayatım zor v.s diyerek bir de gülecek hal mi kaldı diyebilir insan ama en azından kısa bir süre bile olsa hepimizin gülmeye ihtiyacı var, öyle değil mi?

Televizyona daha az zaman dedik fakat elbette ki hiç televizyon da seyretmeyecek değiliz tabi... Ama ne yapabiliriz? Daha seçici olabiliriz belki... Kasvetli, şiddet içeren, insanı gerebilen programları şöyle bir ayıklayabilmek, belki daha bizi güldürecek, kahkaha attırmaya yarayacak programlar, filmlere vakit ayırabilmek daha çok gülümsetebilir; kısa süreli dahi olsa... Ya da bizi güldürdüğüne inandığımız birileri ile sohbet de işe yaramaz mı? Ya sizi neler güldürebiliyor? Belki çocuklarla oynarken atılan kahkahaların rahatlatma oranı çok daha yüksektir; ne de olsa inanılmaz bir yaratıcılığa ve hayal dünyasına sahipler...

Kahkahanın ve gülmenin ne gibi faydaları var? Stres hormonlarını düşürüyor, fiziksel gerginliği alıyor, vücudu rahatlatıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Yoga:

Yoga, Kadın, Doğa, Peyzaj, Meditasyon

Yoga; gündelik hayattaki gerilimler, stres, sinirlilik, yaşanan sıkıntıları azaltabilmeyi sağlıyor. Bedensel enerjinin azalması, yaşlanmayı geciktirme, hafıza problemleri gibi olumsuzlukları da giderebilmede yardımcı olabilen bir başka rahatlama ve gevşeme tekniği... Düzenli çalışıldığında sağlıklı bir beden ve zihne sahip olabilmede etkilidir.

Nefes alma teknikleri:

Derin nefes almak basit ama güçlü bir rahatlama tekniğidir. Stres seviyelerini de kontrol almak konusunda etkilidir. Tek ihtiyacınız ayıracağınız birkaç dakika ve rahat oturabileceğiniz ya da uzanabileceğiniz bir ortamdır. Bedenimizin enerjisinin çoğunluğunu nefes alarak sağlıyoruz.

Nefes alma tekniklerini uygulamak bedenin esnemesini, gerginliğin azaltılmasını sağlıyor ve nefes alma döngüsünü düzene sokuyor. Nefes alma teknikleri ile ilgili bilgilere, tekniklere konuyla ilgili kitaplardan ya da internetteki sağlam ve doğru kaynaklardan ulaşabilirsiniz.

 

Herkesin uyum sağladığı ya da keyif aldığı bir rahatlama ve gevşeme tekniği bulması ve uygulaması; daha az sinirlenmesi, duygusal patlamalarını kontrol edebilmesi ya da strese girebileceği ortamlardan daha sağlıklı kendini arındırabilmesi açısından gerçekten zaman ayrılması gereken önemli bir durum... En önemlisi ise; kişinin kendi farkındalığında olması. Rahatlama ve gevşeme sağlanabildiğinde, denge kurulabildiğinde hem kendi ruh ve beden sağlımızı koruyabilir hem de çevremizdeki insanlarla iletişim kalitemizi arttırabiliriz.

Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

 

Yeşim BUYURGAN                                                                            

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

Facebook :https://www.facebook.com/Ye%C5%9Fim-Buyurgan-564820040322246/?ref=aymt_homepage_panel


 http://blog.milliyet.com.tr/yok-sayilmaya-ve-deger-gormemeye-razi-kalmak-hayat-enerjinizi-dusurur/Blog/?BlogNo=568684

http://blog.milliyet.com.tr/kisisel-enerji-dogru-kullanarak-hayat-guzellestirilebilir-mi--peki-nasil-/Blog/?BlogNo=543661

*Telif hakları gereği yazılar yazar ismi veya link belirtilmeden kopyalanamaz

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..