Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '17

 
Kategori
Dekorasyon
 

İç Mimari ve Dekorasyonda Antika..

Merhaba sevgili Milliyet dekorasyon okurları. Bu hafta sizlere tarihe tanıklık eden, kendi hikayesini  yeni mekanlarda eskimiş yüzü ile anlatan antika ürünleri, iç mimari ve dekorasyonda  nasıl ifade etmemiz gerekiyor, bunlardan bahsetmek istiyorum.

Mekanlarda  eski kavramı, nostalji  arayışı günümüzde oldukça önemli bir yer tutuyor. Bunu son zamanlarda vintage stilin dahil edildiği mekanların çokluğundan gözlemleyebiliyoruz. Trendlere  uygun, ışıltılı, görkemli mekanlardan ziyade, artık mekanlarda tarz ve stil  oluştururken özel, şahsına münhasır, benzeri olmayana yönelen tüketiciler için  antika ürünler oldukça önemli bir yer edinmeye başladı. Belli bir kültürü, tarihi, yaşanmışlığı yıllarca üzerinde taşıyan antika ürünleri, kendilerini doğru ifade edebilmesi açısından doğru yer ve mekanda kullanmak, ürünün kendisi kadar önemli bir konu haline geliyor.

Antika ürünler; tablo, vazo, aksesuar, mobilya  gibi birçok başlık altında sıralanabilir. Müzayedeler dışında antika pazarlarından, özel butik mağazalardan temin etmek mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, eski ürün ile  antika ürünü birbirine karıştırmamaktır. Bir ürünün antika sayılabilmesi için belli bir dönemde üretimi yapılmış ve  o dönemin  özelliklerini taşıması gerekmektedir. Var olduğu dönemde üretilen, eser üzerinde o dönemin izlerini yansıtan, ender bulunan, malzemesi ve ustası önemli  ürünlerin, antika ürün olduğunu unutmamak gerekir.

Mekanlarda antika ürünleri konumlandırırken ürünün tarihi ve hikayesi hakkında bilgi sahibi olmanın önemi kadar, mekanda konumlandırırken ona özel alan yaratmak da bir o kadar önemlidir. Örneğin; görselde antika olan bir konsol, farklı bir kompozisyon içerisinde, dönemine ait olmayan tarza sahip aksesuarlar ile birlikte kullanılmış. Kullanılan  modern  çiçek arajmanı, porselen klasik seramik vazolar  ve modern klasik tarz seçilen aydınlatma ile renkler, antika ürünün özelliklerini, dokusunu gölgelemiyor. Renk geçişleri son derece doğru kullanılmış. Tüm bu kompozisyon, arka fon olarak siyah renk ağırlıklı bir tablo ile tamamlanmış..

Antika ürünler klasik dönem mobilyaları ile kombine edilmelidir kanısı mutlak doğru değildir. Herhangi bir mimari üslup içerisinde kullanılabilir. Önemli olan antika ürününün mekan içerisinde kendini ifade edebilecek  kompozisyonu oluşturabilmektir.

Mesela bu görselde birçok antika ürünü tek bir mekan içerisinde  görüyoruz.

Antika  ürünlerin tamamını, kendi dönemlerini ifade eden bordo renk  duvarlar ile çerçevelerken, aynı zamanda ahşap ürünleri zeminde kullanılan mermer dokunun rengi ile tamamen ortaya çıkarmak hedeflenmiş. Bunun tam aksi  bordo renk bir halı ile tamamlamak da mümkün olabilirdi. Tüm kompozisyon antika olmayan fakat sanatsal değeri olan aydınlatma, tablo, aksesuar gibi diğer ürünlerle tamamlanmış.

Antika ürünlerin herhangi bir mekan içerisinde kendini doğru ifade etmesi için kullanılan renklerin, dokuların, formların elbette ki önemi büyük. Fakat en önemli  ve dikkat edilmesi gereken şey, antika ürünü konumlandırdığınız alanda, dikkat(odak) noktası  yaratarak  ürüne özel bir alan tasarlamaktır.

Hepinize keyif dolu bir hafta diliyorum.

Sevgilerimle

İç  Mimar

Meral Akçay

 
Toplam blog
: 55
: 289
Kayıt tarihi
: 10.02.15
 
 

Meral Akçay Konsept & Mimarlık kurucusu. Mimarlık eğitimini tamamladıktan sonra birçok firmaya pr..