Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Haziran '16

 
Kategori
Eğitim
 

İcat çıkarma, KPSS'ye çalış ve Baban gibi Memur ol

İcat çıkarma, KPSS'ye çalış ve Baban gibi Memur ol
 

Teknolojinin hızına yetişmek çok zor. Her gün yeni bir yazılım, buluş, patent...Bu hız doğal olarak, Girişimcilik ve ticaret anlayışımızlı da değiştiriyor. Değişime ayak uydurma hızımız, aynı evin içindeki hane halkının bile günlük alışkanlıklarını farklılaştırıyor. Nesiller birbirinden kopuk ve uzak hale geliyor. Her ne ise.. İşin toplumsal boyutunu başka bir yazıya havale ederek devam edelim. 

Hız ve iş deyince adamın aklına hemen şu malum ata sözü geliyor: Dıgıdık dıgıdık combur looop! Çok hızlı büyüyüyen şirketler çok hızlı bir şekilde batınca bu söz doğrulanmış oluyor. Ancak günümüzün diğer bir gerçekliği daha var: geliştirmeyen, değiştirmeyen ve dönüşemeyen hantal büyük organizasyonlar darmadağın oluveriyor. Küçücük girişimciler kocaman devleri liğme liğme ediyorlar...

Üniversite odalarında, teknopark ortamlarında, kafelerde, internette gençler hem sosyalleşiyor hem de fikirlerini jet hızıyla hayata geçirebiliyor. Üç-beş yıl içinde milyon dolarlık yatırım alarak dev şirketlere sahip olabiliyorlar. Hayatın ve gençliğin bu hızında ister istemez "büyük balık küçük balığı yer"  sözü, yerini "hızlı balık yavaş balığı yer" sözüne bırakıyor.

Küreselleşen Dünya'da parlak fikirler hemen ticari ürünlere dönüşürken, sıradan insanları da en tanınmışlar listesinin başına getirebiliyor. Mark Zuckerberg en başta olmak üzere binlerce süper başarı hikayesi mevcut.

Türkiye'de ne oluyor diye soracak olursak; Aziz Sancar gibi nicelerine nobel ödülü getirebilek ne bir anlayışa ne de bilimsel bir ortama sahip değiliz. Gençler kıymet verilmeyen fikirlerini Amerika ve Avrupa'da değerlendirmek istiyor. TÜBİTAK'ın kıymet vermediği fikirler NASA'da karşılığını buluyor. Bize de papaz eriğini imam eriğine çeviren üstün teknolojik buluşu alkışlamak kalıyor. 

Ah şu köhne anlayışımız olmasa: Başarılı öğrencilere tam bir atılım yapacağı zaman "İcat çıkarma KPSS'ye çalış memur ol baban gibi" diyen cahilliğimizden ve toplumsal baskıdan kurtulmamız lazım. Memur olmak sanki büyük bir başarı!

El hasıl, senini işin gücün yok diye girişimciye kız bile vermezler, bu Memlekette...

 
Toplam blog
: 22
: 4592
Kayıt tarihi
: 26.05.12
 
 

İktisat, Sosyoloji, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi... ..