Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '16

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

İçenlere yeni sigara yasakları!

İçenlere yeni sigara yasakları!
 

İçenlere yeni sigara yasakları.!


Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yeni sigara düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeye göre restoran işletmeleri artık açık alanda olsalar bile sigara içilebilen ve içilemeyen bölgeler oluşturacak. Plajların ise yarısında sigara içilebilecek, yarısında içilemeyecek. İşte sigara kısıtlamalarının kapsamı:

*Yeni düzenlemeye göre açık alanda bulunan bir restoran veya çay bahçesinin sadece yüzde 25’lik diliminde sigara içilebilecek. Geri kalan yüzde 75’lik alanda sigara içmek yasak olacak.

*Sigara açık vitrinlerde değil, kapalı dolaplarda satılacak.

*Plajlarda şezlongların yarısı sigara içilebilir alanda yarısı sigara içilemeyen alanda bulunacak.

*AVM'lerin, kalabalık hastanelerin giriş çıkış kapıları önünde de yine belirli mesafeler belirlenecek.

Ben sigara kullanmıyorum. Ama insanın kendisini nasıl iyi hissediyorsa öyle davranması taraftarıyım. Sonuçta kişi ne yaparsa kendisine yapar. Kapalı yerler, otobüsler vs. içmeyenlere, çoluk çocuğa zarar vermedikleri sürece bana ne. Zararı, yararı kişiyi bağlar. Fazla ve gereksiz yasaklar tahrik edicidir. İnsanların aklından bile geçirmedikleri şeyleri akıllarına getirir. Bu yönden bakmakta da fayda olduğunu düşünüyorum.

Sigara ve içki yasakları siyasi bir görünüme büründü.Toplumun yaşam biçimine müdahale olarak görüyorum. Sigara içen kişiler birazcık duyarlı olsa bu yasaklara gerek duyulmayacak. Fakat bizim milletimizin özelliğidir kendini güneş sanıp, diğer insanları kendi etrafında dönen gezegen olarak görmek. Uğraşacak şey bulamadılar başka, sigara ile uğraşıyorlar. Göstermelik yasaklar! Restoranlardaki sigara içilen diye ayrılan yerler kapalı alan :( Öncelikle mevcut olanın uygulanması gerekir öyle değil mi? Mesele yasa çıkarmak değil o yasayı denetlemek. Her yerde fosur fosur sigara içiliyor! Parayı veren görmezden geliniyor.

Sigaradan ve alkolden vergi ödemeniz helal, içmeniz haram :) Sonuç akıllara ziyan yasaklar.

Nükleer santral, betonlaşma, hava kirliliği, kimyasal atık, gdo'lu ürünler, trafik, stres, terör vs. tüm bunların zararları açık hava da içilecek sigara yasağından daha önemlidir. Sanayileşmiş kentlerde ki fabrika atıklarının havaya saldığı zehirli dumanı eleştirin, sonra şezlongların üzerin de sigara içilmesini yasaklayın. Ayrıca eğer sağlığı ve ciğerleri düşünüyorsanız, yardım olarak verilen (!) kömürlerin kalitesine dikkat edin. Sadece hava soluyarak bir paket sigaradan bile daha fazla kanserojeni ciğerlerimize çekiyoruz. Sigarayı yasaklamak değil maksat, maksat herkesin gözünde olumlu olabilecek politika ve sonucunda oy almak.

Sigara içmiyorum, kapalı alanda yasak olmasını doğru buluyorum. Ancak açık alan başka, buraya karışamaz hiç kimse. Tabii etrafına zarar vermediği sürece...

HÜLYA ÇAKICI

 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..