Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Aralık '14

 
Kategori
İlişkiler
 

İçeriği ne olursa olsun teklif masum bir istektir, cezası olamaz

İçeriği ne olursa olsun teklif masum bir istektir, cezası olamaz
 

100 kıza yatma teklif etti.


Teklif bizim dışarıya/başkalarına açılan kapımızdır. Bu kapı kapalı olursa hayat olmaz. Ayrıca teklif kapısı her daim ardına kadar açık olmalıdır. Şu kadar açalım, ara sıra açalım, gerektiğinde kapatalım olmaz. Çünkü teklif sürprizdir, ne getireceği bilinmez.

Herkese her şeyi teklif edebilirsiniz. Küfür, hakaret ve aşağılama içeren; muhatabına ağır gelebilecek tekliflerin sorumluluğu teklifi yapana aittir. Yani sonucuna katlanır. Böyle teklifler tapılmasın desek hoşuna gidiyor olabilir; kişilerin isteği, özgürlüğü sınırlanamaz. Gerçekten de insanların bazıları sizden uçuk teklifler, akla hayale gelmedik öneriler beklerler. Çünkü teklifi cesur olan yapar ve onlar sizin kadar cesur olamadıkları için içindeki isteklerini size söyleyemezler. Bazen korka korka yaptığınız tekliflerin kabul edilmesi bundandır.

Hayatın elegant yanları yapacağınız ya da size yapılan tekliflerle yaşanır. Boşuna teklifte bulunmaktan korkuyorsunuz. Evli bir kadına sevişme bile teklif edebilirsiniz; en fazla hayır der. İnsanlar istek ve meraklarla doludur. Ancak bazı istekler açıklanamaz. Siz sanıyorsunuz ki tanışmayı, konuşmayı, buluşmayı sadece siz kendiniz bekliyorsunuz. Özellikle kadınlar hiç teklifte bulunamazlar.

Kadınlara bir şey teklif etmek neredeyse kuraldır. Evlenelim dersiniz, arkadaş olalım dersiniz, yatalım dersiniz… Kadın bunların hiçbirini diyemez. Herkese her şeyi teklif edebilirsiniz. Bazı durumlarda risk vardır. Ama ya düşeş attıysanız… Aslında demokrasi ortamında yetişmiş bilgili kültürlü insana teklif edilemeyecek şeyleri bile teklif etseniz tepkisi normal olur; tamam ya da istemiyorum. Olumsuz tepkiyle karşılaşmanız toplumun kültürel yapısıyla ilgilidir.

Hayır deme hakkınızın olduğu bir durumda cezadan bahsedilemez; ısrar halinde ceza söz konusu olur. Yine de tekliflerin küfür, hakaret, aşağılama içermesi halinde muhatap haklı olur. Ama böylesi hoşuna giden insanlar da vardır. Lan derseniz sopa yersiniz, yatalım dersiniz tamam der. O da sizin şansınıza.

Teklif kültürü sanki literatürde yer almıyor gibi. İş teklifleriyle ilgili prosedürler var sadece. Bu nedenle sosyal hayatımızda pek teklifte bulunan yok. Teklif yapanlar da malı götürüyor, bizler mal mal bakıyoruz. Benim bildiğim sadece Allah’ın emriyle kız isteme teklifimiz var;  iş teklifi bir de. Oğlana Ali diyelim, cenazeyi köye gömelim falan.

Teklif o kadar kişiseldir ki teklif hakkında sadece kişinin kendisi ceza verebilir. Normalde bu ceza da hayır demek ya da reddetmektir. Ancak toplumun geri kalmışlığı ölçüsünde bazen bu ceza ölüm bile olmaktadır “Bana böyle bir şeyi nasıl teklif edersin”  Hayır deme, kabul etmeme şansınız olduğu için teklifte sınır olmamalı. Ancak ısrar edildiğinde suçlu duruma düşülür. Bu da tacize girer zaten.

Hep normal şeyler teklif edilir diye bir kural yoktur. Bazen ummadığınız tekliflerle karşılaşabilirsiniz. Öte yandan toplumun geri kalmışlığı sadece teklifi etkilemez, teklif edenler de bu işin dozunu kaçırırlar. Üstelik sadece teklif etmekle kalmazlar. Kişilerin size bir konuda teklif yapmaları doğal bir durumdur. Tekliflere kapalı insan olamaz. Normalde teklifler duyulur; çünkü insanların size ne söylemek istediklerini bilmeniz gerekir. Bilmeseniz nolur. Belki söyleyecekleri hayrınızadır. İyi teklifleri söylesinler kötü teklifleri söylemesinler. Olmaz öyle şey.

Teklifte ısrar olmaz diyoruz ama ısrarın sonunda çoğu zaman durum değişmektedir. Bazen kötü sonuçlar da doğar. Teklifi yapan bunu sezgileriyle anlamalıdır. 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..