Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '13

 
Kategori
Doğal Hayat
 

İçimi kanatan Fotograf

İçimi kanatan Fotograf
 

Biraz evvel bir fotograf gördüm. Birden içim kanamaya başladı. Bu olayı sizlerle paylaşmadan geçemeyeceğim.

Antalya'nın 'Finike ' ilçesine bağlı Alacadağ köyü sınırlarındaki Kızılcık Yaylasındaki sedir ağaçlarından oluşan ormanlık alandaki 'Taşocakları' nın görüntüsü bu fotoğraf.

'Kızılcık Yayla'sındaki asırlık çam ve sedir ağaçları 12 taş ocağının faaliyetleri nedeni ile kesiliyormuş. Dünya mirası olarak kabul edilen ve koruma altına alındığı için bir dalını kesenin bile hapis ile cezalandırıldığı sedir ağaçları taşocakları tarafından kökünden kesilerek yok ediliyormuş. Bölgede yaşayan ve ağaç katliamına karşı köylüler ve çevreciler, bu kanunsuz uygulamayı duyurdukları Finike Kaymakamlığı başvurularından bir netice alamayınca hukuki mücadele ve eylemlere başlama kararı almışlar.

Ayrıca taşocaklarının bölgede faaliyet göstermesinin tarim alanlarına, özellikle ünlü 'Finike Portakal'ının üretimini de olumsuz etkilediğini, ocaklardan yayılan tozların zaman içersinde ağaçların kurumasına sebep olduğunu belirten çevre halkı, daha da taşocağı açılması konusunda çalışmalar yapıldığını sözlerine ilave ediyorlar.

Ocak çalışması sırasında dinamit kullanımının yasak olmasına rağmen özellikle gece kullanılan dinamitlerden dolayı yaban hayatı da yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaymış.

Benim taşocağı açmak amacı ile kesilmiş çam ve sedir ağaçlarının resmini gördüğüm an içimin kanamasının sebebini anlyorsunuz sanırım.

Kesilen bir ağaca bile büyük tepki verdiğimiz düşünülürse bu kadar değerli ağaçların, bu kadar büyük ölçüde yok edilmesine sessiz kalınmaması gerektiğini düşünüyorum.

Umuyorum ki bugüne kadar olaya yabancı kalmış olan kurumlar, kişiler gereken özeni göstererek bu değerli ağaçları koruma altına alırlar ve bu katliama bir son verirler.

Yazlık evimizin olduğu bölgede gerek kendi bahçelerindeki, gerek çevredeki ağaçları kesen, katleden kişilere söylediğim bir sözle yazımı bitirmek istiyorum. 'Ağaç kesenin çocuğu ölür.' diyorum. Gerçi kimse dinlemiyor ve inanmıyor, gene hunharca kesmeye devam ediyorlar ama....... 

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..