Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mart '12

 
Kategori
Deneme
 

İçimizdeki şair

İçimizdeki şair
 

Şiir bir hayat biçimidir.

Şiirle meşgul olan insan mutlaka bir duygusal değişim yaşar. Önce duygular şiirleşir iyi ya da kötü… Sonra kağıt, kalem… Ya da moderne teknoloji ile, klavye… İşte bu vücut kimyamızdaki değişime gerçekten hazırsak şiir bizi zaten bulur.

Bir bakıma içte biriken duygu ve düşüncelerin estetikle birleşerek dışa aktarım biçimidir şiir

Çok zaman bir ıstırabtır şiir… Kalblerin düellosudur bazen.. Ya da ; kalbten süzülen sessiz sözlerin dilde, kalemde şekillenmesidir…

Orkestradır şiir, bütün doğanın ve insanlığın seslerini yansıtan…

Ve şiir, yalnızlığın dostudur diyor Miguel de Cervantes…

Her insanın içinde şairlik yatar az ya da çok. Şiiri layıkıyla özümsemiş olsun yada olmasın bir şeyler yazabilir ama her yazan da şair olamaz elbet… Şiir yazmak hevesiyle bir takım şiir kurallarını bildim deyip te arka arkaya bir sürü kelimeler yazan her kişi şair değildir, olamaz. Çünkü şiir kurallardan oluşmaz sadece. Hatta çoğu zaman kurallar şiirin önüne konulan set gibidir şair için. Şairi kısıtlar, özgürlüğünü elinden alır.

Bana göre şairlerin, şairliğin üzerine dikilen elbise apayrıdır. O elbisenin iplikleri ayrı bir duyumsayışla, düşünüşle nakış nakış işlenmiştir kumaşa… Şiir; size bir metre yakınınızda el sallayan, nefis gül kokularıyla donanmış,elinizi uzatıverseniz dokunacaksınız hissi veren ama her uzattığınızda bir ceylan ürkekliğiyle kaçan imkansız bir sevgilidir.

Her zaman yakalamaya çalıştığınız, yakalanamayacağını bile bile ara vermeden sürekli peşinde koştuğunuz zorlu sevgili, zorlu bir yoldur şiir… Şiir kişiliği bambaşka bir şeydir. Düş adamı olunmalıdır. Her zaman kendini düşsel anlamda yenileyen, düşlerine martı kanatları takan, içinde özlem ateşleri tutuşturan; bazen kıyılara vuran bazen gemileri yakan…

İnsanın kişiliği, nasıl ki söylediği sözlerden yaptığı hareketlerden yaşam tarzından anlaşılırsa,

bir şairin kişiliği de yazdıklarından, şiire bakışından, tavrından, istikrarından anlaşılır.

Şiir, şair için hep bir çocuktur. Her şiirini yeniden yeniden doğurur. Şiirlerinin öz be öz anasıdır şair... Gerçek şair çocuğum dediği şiirlerini büyütmez. O şiir, okuyucular tarafından büyütülür, beslenir.

Günümüzde bir de internet şairliği aldı başını yürüdü… Demiştim ya, artık herkes şair diye... Bu durum yoruma açık, tartışmaya da… Benim fikrim, özgür ortamda ve meşruiyet dışına çıkmadıkça isteyen her türlü duygu ve düşüncesini kağıda dökebilmeli. Bırakalım kimin şair olduğuna ya da olmadığına zaman, yani kalıcılık karar versin..

Eski şairlere bakıyorum da; işte gerçek şair asıl bunlarmış diyorum. Onlar şiire hep bir masumiyet, hep bir gerçeklik, hep bir düşünüş hep bir duyumsayış; estetiyet, hassasiyet, kendilerinden bir şeyler, ve hep bizden birşeyler katmışlar…

Hala uzun yıllar sonra bile severek, beğenerek, duygulanarak okuduğumuza göre onlar şiire hayatı katmışlar... Görüyorum, şimdiki şairlerin bir kısmında; birçok

şiirinin bir yerlerinde eski şairlerden alıntı yada esinlenmeler var.

Şiir günümüzde her zamanki gibi hala gündemde... Tüm paylaşım sitelerinde insanların gözdesi şiir. Yani bu demek ki ülkemizde her 5 kişiden biri yada ikisi alıyor eline kalemi kağıdı (şimdiki teknolojide pc yi klavyeyi) yazıyor da yazıyor... Ama şiiri sevmek başka şiire saygı duymak başka.

Şiir… Aynı insanlar gibidir… Şiir zaten duyguların tasviri değil mi..

--Çetin Altan demiş ki; “ Bir insanın yazar ya da şair olduğunu anlamak için üstünden bir 50 yıl geçmesi lazım. … Eğer hala okunuyorsanız o zaman önemli bir adamsınız…''

Ne kadar da doğru demiş.. İşte tam da söz etmek istediğim buydu. Kalıcı olmak,,.

Yoksa şairlik, yazdığınız bir şiirin altında 70-80 yorum ve beğeninin olması değildir..

maalesef ki şiirde iyi ile kötüyü ayırt etmekte çok da başarılı değiliz... Ama bunca ilgiyi de düşünürsek, geleceğe çok güzel şiirler de miras kalacak demektir…

Üzerinize alınmayın, bu yazıda kendime paye yok… Benimki şairlik penceresinden değil de o pencerenin dışından bir bakıştı şiire ve şaire… Yorum sizin, akıl sizin, fikir sizin...


İçinizde olmayan şiiri hiçbir yerde bulamazsınız..


Tuba Mimoza Sarışın..1.mart 2012

 
Toplam blog
: 20
: 1693
Kayıt tarihi
: 02.03.12
 
 

Sanat ve Edebiyat penceremden sizlere seslenmeye çalışacağım....   BİYOGRAFİ : 1966 yılın..