Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '09

 
Kategori
Dünya
 

İçki içen futbolcu kırbaçlanmalı mı?

İçki içen futbolcu kırbaçlanmalı mı?
 

Milliyet gazetesinden alınmıştır.


Bazı insanlar, yaşadıkları ortama ayak uydurmakta zorluk çekerler. Kendilerini o ortamın insanı olarak görmezler. Kendilerini o ortamın insanlarından farklı olduklarına inandırmışlardır. Yani o toplumun, elit, aydın bir kişisi olduklarına inanırlar ve bu yüzden o toplumun kurallarına, yasalarına pek uymazlar!

Ülkeler, insan yaşamını daha kolaylaştırmak için kanunlar çıkartır. Bu yasaları herkese eşit şekilde uygulamaya çalışırlar. Biraz şımarık, biraz ukala, biraz kibirli olan zavallılar, uygulanan yasaların kendileri için olmadığına inanırlar ve uygulamaya karşı çıkarlar. Yani kendilerini erişilmez zannedip, yasaların kendilerine uygulanamayacağına inanırlar.

Böylesi durumlar, dünyanın her ülkesinde olabilir. Yani bir bize has olaylar değildir. Bir ülke hangi yöntemle idare edilirse edilsin, böylesi kendini beğenmiş zavallılar her zaman vardır. Ve olacaktır…

Bir ülkenin yasaları, tüm toplumun fertlerine eşit şekilde uygulanırken(!) yabancılar için ayrı bir uygulama söz konusu olamaz. Ancak her ülkenin yasaları farklı olduğu için, yabancı uyruklu kişiler genellikle kendi ülkelerinde suç olmayan eylemleri yapmakta bir sakınca görmezler. Bunu bir örnekle izah edecek olursak, Hollanda’da belli bir miktar uyuşturucunun kullanılması, belli bölgelerde serbesttir. İran’da ise idam sebebidir!

Bu kadar ahkâmı niye kestik diye merak edenler için hemen açıklayalım. Milliyet gazetesinde gördüğüm bir haber üzerine…

Hani yılda üç dört sefer ziyaretimize gelen, ABD ve AB ülkelerinde hakkında tutuklama kararı olan, 300 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan, ancak ülkemizi yönetenler tarafından hep korunan ve kollanan, bizim ülkemiz dışında hiçbir ülkeye gidemeyen El Beşir’in yönettiği ülke Sudan’da meydana gelen bir olayı yorumlayarak sizlerle paylaşmak istiyorum.

Evet, bazı kişiler kendisini toplumun üstünde görüp, yasaları hiçe sayarlar demiştik. İşte buna açık bir örnek! Futbol yaşamını Sudan’ın S1. Lig takımlarından Al-Merreikh'de sürdüren Stephen Worgu adlı Nijeryalı futbolcu, içki içtiği gerekçesiyle 40 kırbaç cezasına çarptırılmış.

Kararlı bir ülkenin yasaları nasıl acımasızca uyguladığına bir bakar mısınız?!.. Sudan’ın Omdurman kentinde, 21 Ağustos’ta içkili halde araba kullanan Stephen Worgu isimli sporcu, kendisini kanunlar üstü(!) gördüğü için tutuklanıp, çıkartıldığı mahkemece; 40 kırbaç ve 250 Sudan pound (yaklaşık 164 TL) para cezasına çarptırılmış.

Mahkemenin gerekçesi; ülke Ceza Kanunu’nun 78. maddesiymiş. Bu madde alkol tüketimini yasaklıyormuş.

“Şeriatın kestiği parmak acımaz” deyip geçecekken, Stephen Worgu kulübünden bir yetkili; AFP Ajansı’na “Suçlu olduğu yüzde 100 kesin değil” diye konuşmuş. Böyle olunca akıllara bazı sorular takılıyor. Biliyorsunuz bizde de yasalar uygulanırken bazı aksaklıklar olmuyor değil. Yanlış hesap Bağdat’tan döner misali… Örnek; Terör örgütü üyesi oldları tescilli olanlar, serbest bırakılırken, terör örgütü üyesi oldukları kesin olmayan, sadece iddiadan ibaret olanların içeri tıkılması gibi…

Yıllardan beri AB ülkeleri ve ABD’nin bazı eyaletlerinde “Soy Kırım”la suçlanan, ABD yönetimi tarafından da başımız üzerinde ‘Damokles’in kılıç’ gibi sallanan bu soy kırım meselesi dururken, bu çağda, bu tür kanunlarla yönetilen ve uygulamalar yapan, ülkesinde yaşayan 300 bin kişinin ölümünden sorumlu tutulan bir kişinin, ikide bir ülkemizde ne işi var?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..