Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

İçki yasağı kısa bir süre sonra huzurlarınızda olacak!

İçki yasağı kısa bir süre sonra huzurlarınızda olacak!
 

“Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) alkolle mücadele çağrısında bulundu.

Akdağ, Ulusal Kanser Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, sigarayla mücadele konusunda Türkiye'nin diğer ülkelere örnek olduğunu belirterek, "Eskiden 'Türk gibi sigara içmek' deyimi vardı; artık dünya 'Sigarayla Türk gibi mücadele etmek' deyimini öğrendi" dedi.

WHO'nun bütün ülkeleri içine alan bir kontrol anlaşması için çalışabileceğini söyleyen Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü bu konuda daha etkin, cesur ve hızlı olmalı" şeklinde konuştu.

 WHO'nun tütün kontrol sözleşmesi konusunda daha cesur davranması gerektiğini savunan Akdağ, "Tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi gibi bir program, alkol için de uygulamaya koyulmalı" dedi. Sigara yasağı cezalarının da artırılacağını söyledi.

Nargileye de yasak geliyor!

Bunun yanında, kapalı alanlarda sigara yasağını Türkiye'de uygulanmasını sağlayan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Milletvekili Cevdet Erdöl, nargilenin kapalı alanlarda yasaklanması için teklif hazırladı.

Tütün mamulü sayılmayan "meyve aromalı" olarak geçen nargileler için yeni bir düzenlemeye gidilmesini isteyen Erdöl, nargile içilen yerlerde "ceza yazılması" konusunda idarecilerin sıkıntı yaşadığını belirterek, "Nargile, tütün mamulü içermediği, meyve aroması kullanıldığı gerekçesiyle kapalı yerlerde içilmeye devam ediliyor. Bu nedenle yeni bir düzenleme ile nargilenin tütün ürünü sayılmasına ilişkin hüküm getireceğiz" dedi.

Erdöl, sigara paketlerinin üzerine yer alan uyarıcı resimlerin paketin yüzde 47.5'lik bölümünü kapsadığını, WHO'nun belirlediği oranın ise yüzde 50 olduğunu söyleyerek, "Biz de yeni düzenleme ile bu resimlerin paketin yüzde 50'lik bölümünü kapsamasını istiyoruz" dedi.”(dha)

Yazılı kaynaklarda içki kullanımının insanlık tarihi kadar eski olduğu belgelenmektedir. Arkeolojik kazılarla ortaya çıkan veriler, çeşitli içki türlerinin üretildiğini göstermektedir. O dönemde yaşayan insanlar elde ettikleri sıvıları içtiklerinde, ruh ve bedenlerinde bir gevşemeye ve rahatlamaya sebep olduğunu keşfeder keşfetmez, dünya üzerinde bu sıvıların girmediği yer kalmamıştır. Bu keyif verici maddelerin, ilk defa Asya’dan dünyaya yayıldığı kabul edilir.

İçki içilen topluluklarda insanların keyiflendiği, aşırı içenlerin sarhoş olduğu, hastalandığı, hatta hayatını kaybedebildiği durumlara da rastlanılmaktadır. Tarihi kaynaklar, dünyanın pek çok ülkesinde özellikle toplum düzenini bozduğu için devlet büyükleri tarafından içki yasağı konduğu, ancak bu yasağın hiçbir zaman tam olarak uygulanamadığını gösterir. Ülkemizde de çeşitli dönemlerde bu şekilde içki yasağı koyma veya kısıtlayıcı önlemler alma yoluna gidilmiştir.

Hemen her devirde dış ülkelerde ve yurdumuzda, çeşitli vesilelerle aşırı içki kullanımının insan sağlığını, toplumsal, sosyal ve ekonomik düzeni bozduğu, aile hayatını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir. Hatta dinsel açıdan bir takım yasaklamalar getirilmesi üzerinde ısrarla durulmasına rağmen, içki içme alışkanlığını ve tüketimini önlemek pek mümkün olmamıştır.

 
Alkol farklı psikolojiye sahip insanların, farklı sebeplerden, lakin aynı sığınma ihtiyacından dolayı kullanmaya ihtiyaç duydukları  bir içecektir. Son yıllarda ülkemizde görülen toplumsal değişme çarpık ve hatalı şehirleşme beraberinde çok sorun getirmektedir.İnsanları beraber yaşamaya zorlayan sebepler, ekonomik koşullar, uygun olmayan iş ve çevre ilişkileri, alkole başlamada özenti gibi faktörlerin etkinliğini arttırmıştır.

İnsan hayatında, kendi aklı ve idrakı ile seçme yetkisindedir. Reşit olduğu andan itibaren hem kendisi hem de yaşadığı toplumun selameti açısından, bilinç düzeyinde davranma özgürlüğüne sahiptir. Bu özgürlüğü yaşamada ki tek koşul, toplumsal yaşama ve kitlelere zarar verecek davranışta bulunamama engelidir.

Yetki kullanma selahiyeti, özgürlükleri sınırlama alanına dahil olduğunda; mutlaka engelle karşılaşılacaktır. Siz yasak, kısıtlama ve ceza ile kullanımı yok ettiğinizi düşündüğünüzde, talep ve kullanımı gizliliğe sürüklersiniz. Bu gizlikte meşru olmayan yolları bulmak gibi çözüm üretir.

Sigara ve içki alışkanlıkları, toplumları olumsuz şekilde etkileyen alışkanlıklardır. Bu alışkanlıkların önüne geçmek için ceza ve engeli kullanmak yerine, doğru açıklama ve uygulamalarla bilinçli olmanın sağlanılması gerekmektedir.Başka çözümü yüzyıllardır bulan olmamıştır!

Öyle ise:

Dördüncü Murat  yasakla çözebilse idi, biz de sorun olabilir miydi  şu an bu mesele?!

Rastgele…

 

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..