Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2434
 

İçli Köfte ( Gaziantep )

İçli Köfte ( Gaziantep )
 

Alıntı.


İç Malzemeler

300 gr az yağlı kıyma

2 adet büyük kuru soğan

100 gr ceviz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı domates salçası

çeyrek bağ maydanoz

Bir tencereye 300 gr kıymayı yağ koymadan kavurun, üzerine ince çentilmiş soğanı ilave edin,

ince kıyılmış maydanozun ve dövülmüş cevizin haricindeki, tüm malzemeleri koyup bir harç elde edin.

10 dk kavurma işleminden sonra, ocağı kapatıp, maydanoz ve cevizi ilave edin, iç harç hazır olmuştur.

Dış Malzemeler

2 su bardağı çiğ köftelik bulgur

200 gr az yağlı kıyma

1 çay bardağı irmik

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı tepeleme un

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı kaynamış su

Köfteleri kızartmak için tavada bol yağ ( 2 bardak )

 

2 bardak çiğ köftelik bulgurun üzerini geçecek kadar kaynamış su koyun, 5 dk sonra bulgur kabarmış olacaktır. İçerisine tüm nevaleyi ilave edip yoğurun, tuzu attıktan sonra dahi tadına bakabilirsiniz ki, ben bunu hep yaparım, tuzlu bir yemeğin dönüşü olmaz, bunca emek, zinhar göz ardı edilemez..

Biber salçası arzunuza kalmış, ben kullanmıyorum, acısını kırmızı biberle de kapata bilirsiniz.

Dış harcı yoğururken azar azar su ilavesi yapın, kıvamını bulduğunu zaten anlarsınız.

Yine 10 dk bir süre yeterlidir.

Yoğrulan harçtan elinize yumurta büyüklüğünde alın, Başparmağınızı suya batırarak içini oyun,

iç malzemeden bir yemek kaşığı veya daha fazla oyulan köftenin içerisine koyun, yine elinizi hafifçe ıslatarak, avucunuzda elips şeklinde yuvarlayın. Tavaya 2 bardak yağ ilave edin, kızgın yağda köfteleri nar gibi çevirin, sıcak olarak yenildiğinde tadına doyum olmuyor, tavşan kanı bir çay ve afiyet olsun sevgilerimle..

Püf noktalarımdan :) Diyelim ki iç malzeme arttı, o günse zamanınız yok, ertesi güne saklayıp yumuşacık yoğrulan hamurdan ince açtığınız yufka size nefis rulo börek olamaz mı? Veya nevalenin içerisine biraz kaynamış patetes katkısıyla değişik bir poğaça ne dersiniz :)

Peki dış malzeme arttıysa, onunda kolayı var, avuç içinde tapılayarak sade kızartın, şekil vermeniz gerekmez. Öyle ki ben bunu arttığında yaparım, sevgiler saygılar..

  

Abdülkadir Güler bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Malzemeler güzel ve çok kolay, bir güzel de anlatıyorsunuz.Dilinize sağlık.Aynısı ve benzerleri bizim Mardin ve Diyarbakır'da da yapılıyordu... Rahmetli annem bu içli köfteyi yaparken, birine ufak bir mavi boncuk eklerdi. Bu mavi boncuklu köfte Kime çıkarsa şanslı veya bahtı çabuk açılır diye inanılırdı...Sözün özü Gaziantep mutfağı çok zengindir. Dilinize sağlık efendim..

Abdülkadir Güler 
 20.04.2016 19:57
Cevap :
Günaydın hocam. Ne kadar yalın anlatılırsa, o kadar anlamak kolay oluyor, ayrıca da teşekkür ederim.. Rahmetli annenizin, eskilerden bir geleneği idame ettirip, şanslı olmanız için mavi boncuğu içli köfteye yerleştirip her birinize ayrı ayrı denk getiriyor da olabilir.. Sonuçta her anne yavrularının şanslı ve bahtı açık olmasını ister. Düşünceli hanımmış, mekanı Cennet olsun.. Güneydoğunun yemekleri birbirine çok yakın, şehirden şehre sadece farklılıkları var hocam.. Haklısınız, Gaziantep mutfağı tescillenmiş bir mutfak.. Ülkemiz adeta kültür mozaiği kıymetini bilelim yeter, selam ve saygılarımla efendim..   04.11.2016 9:54
 

Gülsen Hanım,İçli köfte Malatya yöresinde de yapılır.Çok güzel olur.Bugün eşim de yapmıştı,yedim.Bir de çok yiyenler için söylenmiş bir söz vardır."Köfte,beni sıktı."Bu lezzetli köfteyi,kararında yemeli.Selam ve saygılarımla.

Hüseyin Başdoğan 
 05.10.2015 21:42
Cevap :
Merhaba Hüseyin bey.. Haklısınız, güneydoğuda her şehrin bildiği meşhur yemeklerimizden biri.. Bulgur fazla yenildiğinde ''sıkar ve şişkinlik yapar'' Sizin de yazdığınız üzre en iyisi, kararınca yemek.. Selam ve saygılar benden de size efendim..  04.11.2016 13:29
 

Gülsen Hanım, o kadar güzel ve sade anlattınız ki Denemeye değer doğrusu. Esenlikler diliyorum.

Şahin ÖZŞAHİN 
 30.01.2014 0:30
Cevap :
Merhaba Şahin bey, özellikle de sade anlatım yolunu seçtim ki, bunun bekarı, öğrencisi, yalnız yaşayanı var. bu kadar zorluğu var denmemesi adına sade bir anlatım yoluna gittim, vermiş olduğum tarifin yarısını da kullanmak mümkün mesela. Denemenizi tavsiye ederim hocam, şimdiden afiyet olsun :) Selam ve saygılarımla..  30.01.2014 12:44
 

Hımmm çok severimmm şimdi olsa da yeseydik :) ellerinize sağlık selam ve sevgiler.

Tülay EKER 
 29.01.2014 16:42
Cevap :
Tülay hanımcım bende çok severim ve sık sık da yaparım, yapmış olduğum içli köftelerden size ikram etseydim diyesim geldi :) Teşekkür ederim, sevgilerimi gönderiyorum efendim, iyi akşamlar.  29.01.2014 19:33
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 417
Toplam yorum
: 788
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 373
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster