Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ocak '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

İçli Köfte ( Gaziantep )

İçli Köfte ( Gaziantep )
 

Alıntı.


İç Malzemeler

300 gr az yağlı kıyma

2 adet büyük kuru soğan

100 gr ceviz

1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı domates salçası

çeyrek bağ maydanoz

Bir tencereye 300 gr kıymayı yağ koymadan kavurun, üzerine ince çentilmiş soğanı ilave edin,

ince kıyılmış maydanozun ve dövülmüş cevizin haricindeki, tüm malzemeleri koyup bir harç elde edin.

10 dk kavurma işleminden sonra, ocağı kapatıp, maydanoz ve cevizi ilave edin, iç harç hazır olmuştur.

Dış Malzemeler

2 su bardağı çiğ köftelik bulgur

200 gr az yağlı kıyma

1 çay bardağı irmik

1 adet yumurta

1 yemek kaşığı tepeleme un

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı kırmızı biber

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı kaynamış su

Köfteleri kızartmak için tavada bol yağ ( 2 bardak )

 

2 bardak çiğ köftelik bulgurun üzerini geçecek kadar kaynamış su koyun, 5 dk sonra bulgur kabarmış olacaktır. İçerisine tüm nevaleyi ilave edip yoğurun, tuzu attıktan sonra dahi tadına bakabilirsiniz ki, ben bunu hep yaparım, tuzlu bir yemeğin dönüşü olmaz, bunca emek, zinhar göz ardı edilemez..

Biber salçası arzunuza kalmış, ben kullanmıyorum, acısını kırmızı biberle de kapata bilirsiniz.

Dış harcı yoğururken azar azar su ilavesi yapın, kıvamını bulduğunu zaten anlarsınız.

Yine 10 dk bir süre yeterlidir.

Yoğrulan harçtan elinize yumurta büyüklüğünde alın, Başparmağınızı suya batırarak içini oyun,

iç malzemeden bir yemek kaşığı veya daha fazla oyulan köftenin içerisine koyun, yine elinizi hafifçe ıslatarak, avucunuzda elips şeklinde yuvarlayın. Tavaya 2 bardak yağ ilave edin, kızgın yağda köfteleri nar gibi çevirin, sıcak olarak yenildiğinde tadına doyum olmuyor, tavşan kanı bir çay ve afiyet olsun sevgilerimle..

Püf noktalarımdan :) Diyelim ki iç malzeme arttı, o günse zamanınız yok, ertesi güne saklayıp yumuşacık yoğrulan hamurdan ince açtığınız yufka size nefis rulo börek olamaz mı? Veya nevalenin içerisine biraz kaynamış patetes katkısıyla değişik bir poğaça ne dersiniz :)

Peki dış malzeme arttıysa, onunda kolayı var, avuç içinde tapılayarak sade kızartın, şekil vermeniz gerekmez. Öyle ki ben bunu arttığında yaparım, sevgiler saygılar..

  

 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..