Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '11

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

İçsel konuşmalar

İçsel konuşmalar
 

içsel konuşmalar


Hepimiz gözümüzü açtığımızdan itibaren, kafamızın içinde kendimizle konuşmaya başlarız. Bu konuşmalar belli kalıplara göre yapılır. Kafanızın içinden konuşmalarınızı takip ederseniz, bu kalıpları şaşırarak fark edersiniz. Bu kalıpların en belirginleri, belli durumlarda ortaya çıkanlardır. Örneğin, bir kereliğine de olsa, trafikteyken veya sabahleyin uyandığınızda kafanızın içinde nasıl konuştuğunuza dikkat edin!
Kafanızın içinde nasıl konuştuğunuza dikkat etmeye başladığınızda, konuşmaların kesiliyor veya silikleşiyor olması, ilk kez bakıyorsanız eğer, normaldir. Bu durumda, hemen yanınızdaki birinin, ya da aklınıza gelen birinin, kafasının içinde ne konuşmalar geçiyor olabileceğini hayal etmeye çalışın. Bu size ihtiyacınız olan dikkat keskinliğini tekrar kazandıracaktır. Böylece kendi kafanızdaki konuşmaları yakalayabilir duruma gelebilirsiniz. 

Bu bizim ne işimize yarar? 

Zaten kendi içsel konuşmalarınızın farkına varmaya başladığınızda, bunun ne işe yaradığını kendiniz, rahatlıkla görüp keşfedeceksiniz. Ben NLP (Neuro Linguistic Programming) açısından bunun ne anlama geldiğini açıklamak istiyorum. İçsel konuşma kalıplarımız, bizim içsel iletişim alanındaki başarımızı belirleyen en önemli göstergelerden biridir! Başarılı bir iletişimci olduğumuz kadar yaşamımız doyum verici hale gelir. Acemi bir iletişimci, zor bir yaşamla eğitilir. Ancak iletişimde ustalaştıkça yaşamınız zenginleşir ve doygunlaşır. Bunu küçük bir örnek üzerinde çok daha rahat görebiliriz sanırım. Örneğin unutmamanız gereken bir şeyi anımsamak için, içinizden “unutmamam gerek” diyorsanız, büyük bir olasılıkla unutacaksınız ve yaşamınızda hep unutma problemiyle karşılaşacaksınızdır. Oysa içsel iletişimde negatif emirlerin (unut-ma) pozitife çevrilerek yerine getirildiğini keşfeder ya da öğrenirseniz, “unut-ma” ifadesinde, olumsuzluk eki olan “ma”nın atılarak, “unut” şeklinde anlaşılacağını bilirsiniz. Böyle problemi olanlar, içsel iletişimlerinde, “unutmuyacağım” yerine “anımsıyacağım” ifadesini kullanmayı deneyebilirler.
Sadece içsel konuşmalarımızda yapacağımız bir iki sözcüklük değişiklik bile, yaşamımızda köklü değişiklikler yaratabilir. Bunun için ilk iş, evrensel öz-tembellikten kurtulmak. Bu konularda yalnızca sizin değil, hemen herkesin tembel olduğunu bilmek sizi biraz rahatlatır sanırım. Ama şimdi “ya Allah” deyip işe koyulma zamanı. Önce kafanızın içindeki konuşmaları izlemekle başlayın.
Gönlünüzce bir gün olsun bugün!
izzetbalci@ziprotek.com 

 

 
Toplam blog
: 75
: 1163
Kayıt tarihi
: 06.06.11
 
 

Zihinsel Programlama Teknikleri(NLP, Hipnoz, Meditasyon..vs.) alanında, uzun yıllardır araştırma ..