Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '15

     
    Kategori
    Deneme
     

    İçtiğimiz bir bardak çayın tarihi sürecini biliyor musunuz?

    İçtiğimiz bir bardak çayın tarihi sürecini biliyor musunuz?
     

    Çayın tairihi


    Çay, bir Çin efsanesine göre milattan 2750 yıl önce Çin de yetişmiştir. O zamanki imparator hasta, yorgun ve bitkin düşünce kendisine mucizevi olan çay bitkisini ulaştırırlar. Fayda görünce çayın ünü yavaş yavaş yayılmaya başlar.

    Buradan Hindistan'a ve Sri Lanka bölgesine yayılır. Özellikle İngilterede Saygın ve elit kişilerin çayı bolca tüketmesi ile ilaç ve tedavi aracı olarak görülmüştür.

    Ülkemizin çay ile tanışması ilk Bursa'da olmuştur. Burada yapılan çeşitli denemeler sonucunda iklim şartlarına uymadığından çay fidanları gelişememiştir. Diğer yandan ülkemizde çay içme alışkanlığı yavaş yavaş yayılmaya başlamıştır.... Görevli olarak Gürcistan'a gönderilen rahmetli Ali Rıza ERTEN aynı ekolojik yapıya sahip olan Doğu Karadeniz bölgesinde yetişebiceğini açıklamıştır. 1917 yılında 1. Dünya Savaşının olması nedeniyle bununla ilgili olarak detaylı bir çalışma yapılamamıştır. 1924 yılında tarımda yapılan yasal düzenlemeler kapsamında çay tekrar gündeme gelmiştir. O yıllarda alanında uzman olan Rahmetli Zihni DERİN çay bahçeleri istasyonu kurmuştur ve olumlu neticeler almıştır. Fakat ilk zamanlar yöre halkı bakımından fazla benimsenmemiştir.

    1937 lı yıllarda yapılan kapsamlı bir çalışma ile çayın temelleri sağlam olarak atılmıştır. ilk yıllarda çay el ile toplanıp el ile üretilmiştir. Daha sonra 1940 lı yıllarda çay atölyeleri kurulmuş ve 1947 lı yıllarda ilk modern çay fabrıkası kurulmuştur.

    1963 yılına kadar ithalat ile karşılanan çay tüketimi, bu yıllardan sonra kendi üretimimiz ile karşılanmaya başlanmıştır.

    1973 de Çaykur genel müdürlüğü kurulmuştur. Rekabet, kalitenin artması ve teknolojinin çay ile bulaşması hedeflenerek 1984 yılında çay özel sektöre de açılmış oldu.

    Bugüne geldiğimiz de; Doğu Karadeniz çayı dünyanın en doğal, en sağlıklı, en aromatik ve zirai ilaç kullanılmayan tek çayıdır. 220.000 Ton kuru çay üretimi ile kendi iç tüketimimizi karşılar hale geldik. Bunun yanı sıra Bölgenin en önemli geçim kaynadığıdır. Yetiştiriciliğini yapan 250 bin üretici ile 1 milyon vatandaşın hayatını idame ettirebilmesini sağlayan yeğane üründür. 

    Aslında, Çay ile ilgili olarak yazılacak bir çok şey var. Burada Tarihinden kısa bilgilerle başlamak istedim. Çay öyle bir ürün ki; bahçede yeşil, pakette siyah, bardakta ateş kırmızısı renge sahip yegane tek üründür.... çay ile ilgili yazılarımızın devamı gelecektir...

     
    Toplam blog
    : 1
    : 256
    Kayıt tarihi
    : 17.02.15
     
     

    1984 Rize doğumluyum. Uludağ Üniversitesi Ziraat Mühendisliği mezunuyum. Özel bir çay firmasında ..