Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '13

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

İdam cezası ve kısas

İdam cezası ve kısas
 

Başbakanın her ağzından çıkan sözlerin gündem oluşturduğu bir ülkemiz var. Nerden icap ettiyse Başbakan idam cezası geri gelebilir mealinde bir söz söyledi. Kamuoyunda tartışma başladı.

Bilindiği gibi Türk Ceza Kanunu İtalyanlardan birebir alındı. O zamanın koşulları da öyle gerekiyordu. Ancak, batı toplumu ile müslüman Türk toplumun değer yargılarında önemli farklılıklar vardı. Bizim toplumumuzda can ve namus sözkonusu olunca akan sular dururdu. Bu kanunun uygulamasında da aksaklıklar görüldüğü, görülmekte olan davalar esnasında taraflar arasında cinayetlere varan çatışmalar çıktığı bilinen bir gerçektir. Netice olarak dava sonuçlarında verilen karar mağdurları vicdanen tatmin etmemektedir. Dolayısıyla hukukun kaynakları toplumun ötf, adet ve geleneklerine uygun olmalıdır.

İslam hukukunda da kısas uygulaması olduğunu biliyoruz. Buna göre bir insanı öldürenin cezası ölüm olmaktadır. Ancak ölenin birinci derece yakınlarının öldürenin canını bağışlama hakkı bulunmaktadır. Ancak bu cezanın uygulamada güçlüğü de ortadadır.

Epey yıllar önce TV de bir dizi filmde ağır ceza reisi idam kararı veriyor, sonra da idam edilenin suçsuz olduğu ortaya çıkıyor, ceza reisinin çektiği vicdan azabı konu ediliyordu.

Yakın tarihimizde de Menderes ve arkadaşlarının idamları ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamları da hala tartışma konusu edilmektedir 12 Eylül darbesi sonrasında da bir gencin yaşının büyütülerek idam edimesi hala vicdanları sızlatmaktadır.

İnancımıza göre ilahi adalet en doğru şekilde tecelli edecektir. Bu itibarla mağdur tarafların kan davası gütmeleri yerine adaletin kararını yetersiz bulsalar bile ilahi adalete bırakmalarını daha isabetli olacağını düşünüyorum.

Artık ülkemizde de çağdaş hukuk sistemini tam olarak tesis edimesini istiyorsak idam cezasını tekrar geri getirilmesine razı olmamalıyız. Ancak, çok ağır cezayı gerektiren suçların da iyi hal gibi bahanelerle 5-6 yıl hapisten sonra salıverilmeleri adaletin felsefesine aykırıdır. Böyle durumlar toplumda huzursuzluğa neden olabilir, insanların kendi değerlendirmelerine göre cezalandırma yoluna gitmelerine yol açabilir.

Sonuç olarak idam cezası tekrar gelmemek üzere gündemden kalkmalıdır. 

 
Toplam blog
: 491
: 222
Kayıt tarihi
: 15.03.11
 
 

A.İ.T.İ.A Yönetim Bilimleri Fakültesini bitirdim. Kütüphaneci ve Maliyeciyim. Emekli oldum. İlgi al..